Диана Колева, биолог в РЗИ – Варна: Хората трябва да се обърнат към общопрактикуващ лекар, ако след ухапване от комар почувстват някакво неразположение

Диана Колева, биолог от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Г-жо Колева, какви видове комари се срещат най-вече във Варна и областта?

Диана Колева: Във Варненска област се срещат комари най-вече от родовете Aedes, Аnopheles, Culicinae, Culicidae. Ние през последните 5 години изпращаме комари за видово определяне, съответно за изследване за заразеност в Националния център за заразни и паразитни болести. Нямаме информация за заразени такива, но принципно комар Aedes, който е тъй наречения тигров комар, пренася вирусите денга и чукунгуня. Иначе Аnopheles пренася вируса Западен Нил. Аnopheles също са комари, които пренасят маларията, каквато на територията на нашата страна имаме само внесена. Нямаме местна малария. Aedes вируса Западен Нил и Culicidae вируса Западен Нил, така че това са общо взето.

Фокус: Какви опасности крият тези насекоми и кои хора са в по-голям риск при ухапване?

Диана Колева: Ами аз както казах няма проучвания, че на нашата територия има заразени комари, но общо взето можем да кажем, че като опасност това са прояви от местен характер. За хора, които многократно са ухапани може да се повиши температурата, главоболие, отпадналост, при което е желателно да се обърнат към общопрактикуващ лекар. Но най-вече от местен характер оплаквания.

Фокус: Има ли определени професии, които са по-застрашени от останалите хора?

Диана Колева: Да, най-вече, които работят на открито, лесничеи, селскостопански работници, горски работници. Изобщо и хора, които са излезли дори на излет. Всички, които са на открито могат да бъдат застрашени от ухапване.

Фокус: Имате ли информация за броя на местата със завишен риск от популация на комари във Варна и областта?

Диана Колева: Ами по принцип във Варненска област ние имаме 126 комарни биотопа, които подлежат на проверка. Тоест комарни ларви, които ще се излюпят маларийни комари  и си ги проверяваме. Това са най-вече язовири, такива временни комарни биотопи и ги проверяваме за наличие на такива комарни ларви. Съответно те са картотекирани. А иначе общинско предприятие „ДДД“ извършва постоянно обработки по график на места с обществено значение – морската градина, изобщо където гражданите могат да подадат жалби, че действително е по-завишена популацията се извършват обработки. Дори и последната година в детски заведения се извършват, така че постоянно се извършват обработки.

Фокус: Значи комарите могат да се появят и нови места освен тези 126?

Диана Колева: Да, има временни комарни биотопи. Освен постоянните се появяват временните във връзка с влагата, появяват се постоянно. Така, че те се следят. Гражданите също изпращайки сигнали получават съответно отговор. Никога не им е отказвала общината да бъдат обработвани.

Фокус: Какви мерки препоръчвате на хората за предпазване от ухапване?

Диана Колева: Могат да се ползват отблъскващи вещества – репеленти, които се ползват под форма на разтвори, емулсии, лосиони, кремове и се нанасят по отритите части на тялото – лице, ръце, шия. Също могат да бъдат използвани за обработка на дрехи. Могат да се използват защитни мрежи, също така хубаво е по-някакъв начин откритите части на тялото да бъдат защитени – крака и ръце, дори и с дрехи.

Фокус: Има ли часове на денонощието, които е добре да се избягват?

Диана Колева: Ами общо взето най-опасно е рано сутрин и късно вечер. Най-активни са рано сутрин и вечер, при оптимални температури 25-26 градуса и влажност над 60% и вечер също така. има такива видове като тигровия комар, има и такива видове, които хапят и през деня.

Фокус: За какви симптоми да следят хората и къде могат да се обърнат за помощ в такива случаи?

Диана Колева: Евентуално за многократно ухапани от комари повишена температура, главоболие, отпадналост, дори обрив – към общопрактикуващ лекар могат да се обърнат. И алергични реакции също.

Бояна АТАНАСОВА