Диана Саватева, депутат от ГЕРБ: Земеделските стопани вече могат спокойно да карат самоходната си техника под 10 киловата от стопанствата

снегорини, сняг, пътища

Бургас. Земеделските стопани вече могат спокойно да карат самоходната си техника под 10 киловата от стопанствата, където ги съхраняват, до градините или нивите, които обработват. Това каза за Радио „Фокус”- Бургас Диана Саватева, депутатът от ГЕРБ.

След приемането на промяната в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника в &12 се създава чл.10г , който гласи: Движението на самоходна техника с мощност на двигателя до 10 kW по местните пътища, отворени за обществено ползване, се извършва по изключение за извършване на селскостопански и горскостопански дейности и при липса на селскостопански и/или горски пътища при придвижване до и/или от мястото на работа. На лицето, което управлява самоходната техника, не се налага глоба по чл. 175, ал. 3 от Закона за движението по пътищата.

„Изводът ми като журналист и народен представител е, човек трябва да се вслушва в гласа на хората. На базата на техните проблеми да помисли как би могъл да облекчи тяхната работа в една или друга сфера”, добави Саватева.

Тя каза още, че не трябва да се прекалява с това нововъведение. Същевременно с това допълва, че земеделските стопани трябва да имат право да използват пътищата, за да могат да работят нормално.

Мария ГЕОРГИЕВА