Диана Стефанова, Община Благоевград: Дезакаризацията се извършва всяка година в края на пролетта или началото на лятото

Диана Стефанова, главен еколог в Община Благоевград в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Какво представлява дезакаризацията?

Диана Стефанова: Дезакаризацията на всички зелени площи в Община Благоевград е едно традиционно и ежегодно мероприятие срещу популацията на кърлежи и бълхи основно. В години, в които е голяма популацията и на влечуги, тогава обработката на тревните площи е и срещу тях. Дезакаризацията се извършва всяка година в края на пролетта или началото на лятото. Тогава популацията на кърлежи и бълхи е най- голяма и най- бързо се развиват тези вредители. Община Благоевград има сключен договор с фирма, която има законовото право да извършва тази дейност

Фокус: Кога ще бъдат извършени тези действия?

Диана Стефанова:Дезакаризацията ще започне днес след 18,00 часа. Ние сме обявили този час, но обикновено започва в тъмната част на деня. Действията се извършват през нощта, а на места, на които е ясно,че има достъп на малко хора обработката може да продължи и през деня. Имайки в предвид, че се третират  паркове, градини, озеленени тревни площи край уличните платна, там където достъпа през деня на хора е много голям и те активно се движат, там този процес тече през нощта. Дворовете на детските заведения и на училищата се третират и в събота и в неделя през деня. Тогава когато не се посещават заведенията.

Фокус: Самото третиране ще бъде направено по график. В съответния район, в който предстои да се извърши този процес ще бъдат ли поставени някакви указателни табели, някаква информация, която ще вземат под внимание живущите там?

Диана Стефанова: Още преди една седмица ние публикувахме графикът на сайта на Общината. Медиите също разпространиха този график. Фирмата, която извършва дезакаризацията, в договора си с нас има задължението да поставя указателни табели, в които пише колко време трае карантинният период, т.е. колко време хората не трябва да влизат в обработените площи.

Фокус: Какъв е този период?

Диана Стефанова: Между 12 и 24 часа.

Фокус: Ако евентуално влезнат в тези площи, това опасно ли е ?

Диана Стефанова: Тези препарати са опасни дотолкова, доколкото в момента не трябва да попадат върху кожата, дихателните пътища и кръвоносната система на хората в големи концентрации. След отминаване на няколко часа след третирането, препаратът не може да причини някакви сериозни увреждания, но въпреки всичко не е желателно да пускат домашни любимци и хората да влизат веднага след третирането. Хората, които извършват Дезакаризацията и в Община Благоевград и в РЗИ, а също така и ръководителите на детските градини и училищата, има един документ, който се нарича информационен лист за безопасност за препарата, с който се извършва третирането. Той носи много информация за препарата и където подробно е записано какви вреди може и какви поражения може той да предизвика върху хора и животни, както и какви трябва да бъдат първите действия. Ако някой има някакво съмнение, че е случило досег с препарат може да позвъни и в Общината и в РЗИ, за да разбере какви действия трябва да бъдат предприети.

Лора КАЛЧЕВА