Диана Събева, ИМ- Попово: Новото, които предлага „Ваканция в музея“ тази година е работата с царевична шума

Диана Събева, ИМ- Попово, гл. уредник „Нова и най- нова история“, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-жо Събева, какви са акцентите в програмата „Ваканция в музея“, която организирате от 19 юни?

Диана Събева: Акцент в работата на музеите през последните години както у нас, така и в чужбина е привличане на младата публика или децата, затова и музейните специалисти подготвят специални програми, музейни кътове където децата да се чувстват като приятели и гости на музея. Ние много държим децата, които ни посещават през лятната ваканция да бъдат наши гости, а не просто посетители. За трета поредна година организираме програма „Ваканция в музея“, тази година тя е по- кратка, заради предстоящото саниране на музея, това събитие е важно за нас и трябва да подготвим сградата. От 19 юни започваме лятната програма, има записани вече над 15 деца от 8 до 12 годишна възраст, очакваме и още деца. Програмата „Ваканция в музея“ включва разглеждане на експозициите на музея, прожекция на филм за Попово, изработка на родословно дърво. Програмата е образователна, целта е да запознаем децата с експозициите на музея, свързани с археологията, етнографията,с миналото на нашия край. Предвиждаме посещения на Художествената галерия „Майски“, там в момента има две гостуващи изложби- на специализирания музея в Трявна, която представя занаятите и от музея в Кюстендил с изложба на автори художници от този край. Заниманията включват игри и много развлечения за децата. Още в първия ден те ще разгледат експозицията в музея заедно с екскурзовод, но ще имат и задачи- подготвили сме предварително снимки с различни експонати, които те трябва да открият в експозицията и да отговорят на въпроси в коя зала се намират, от кога датират, за какво са служили и с какво са ценни за нашата история, за нашия край. Ще им прожектираме филм за Попово, той е направен по повод 130-тата годишнина на града. Отделяме внимание и на родовата история,  говорим за родовете, за хората с принос за историята на Попово, във всяко семейство има личности, които също са забележителни, а децата трябва да открият своите предци, които да впишат в родословното дърво, а в къщи после ще продължат да работят с родителите си и да попълват историята за своя род. С голям интерес от децата се приемат заниманията по грънчарство. Етнологът Ивелина Велчева е подготвила няколко филмчета за този занаят и как се работи с грънчарското колело и също е предвидена практическа задача. От троянска работилница сме осигурили малки керамични съдове, които децата със специални бои, които сме закупили, ще трябва да нашарят и да им придадат вид, близък до известната троянска керамика.

Фокус:Има ли нови занимания, които сте включили  в образователната програма?

Диана Събева: Новото в програмата тази година е работата с царевична шума. Самодейките от читалището в кв. Сеячи се запалиха да работят с царевична шума, направиха си специален стан и сме ги поканили да гостуват и да покажат на децата как в миналото жените са изработвали рогозки и различни предмети и сувенири от тази шума. В това занятие ще се включат и ученици от Професионална гимназия по селско стопанство „Н. Пушкаров“,те ще помогнат на децата в тази необичайна за тях дейност. С голяма радост се посрещат и заниманието „Игрите на баба и дядо“, което се провежда на открито. Работим отново по извор- това е книжка, с автор Василка Петрова от село Садина, която е проучила всички стари колективни игри, които са играели децата на село и ги е описала. Това е може би най- емоционалният ден от пребиваването на децата в музея. В програмата е включено и посещение на галерията. Тя е съвременна, децата ще разгледат гостуващите изложби и ще имат задача да нарисуват пейзаж, къща или икона.

Фокус:Какви са впечатленията от работата ви с подрастващите?

Диана Събева: Ние работим активно с подрастващите през цялата година, организираме ателиета и работилници. Градът е малък, музеят също, нямаме възможностите на големите музеи, но полагаме всички усилия да бъдем полезни на децата и техните учители. Всеки, който влезе в музея посрещаме като гост, като приятел. „Ваканция в музея“ е настина възможност за приятно прекарване на част от лятната ваканция при нас. Целта е децата да се чувстват добре, да научават нови неща, но и да се радват на ваканционните дни.

Ивелина ИВАНОВА