Диана Тодорова, Етнографски музей – Варна: През втората половина на 19 век фотографията е била някакво чудо, предизвиквала страх

Диана Тодорова от Етнографски музей в града, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Предстои интересно събитие в Етнографския музей във Варна, какво е то?

Диана Тодорова: На 27 юли 1974 година, е открит Етнографският музей на Варна и вече 44 години той присъства в културния живот, в културното наследство на града. В навечерието на тази годишнина ние ще открием една изложба. Нарекохме я „В света  на фотографията у дома“. Т.е. да покажем мястото на снимката в семейната обстановка, в семейния интериор. През втората половина на 19 век появата на фотографията е била някакво чудо, предизвиквала страх. Отивайки да си направиш снимка е изисквало подготовка. Това е било един акт на свещенодействие. И образите, които в много от снимките на българската фотография от втората половина на 19 и началото на 20 век  съхраняват, също така говори чрез облеклото, модните пози, рисуваните фонове, за ясно изразен стремеж към усвояване белезите на европейската култура. И навлизайки в бита на българина, фотографията се превръща в една културна необходимост. И от образите, които ние виждаме в тези стари снимки, могат да се разчетат и идеи, представи, възгледи, естетическите вкусове на хората. В дома, в семейството снимката е нещо ценно. Тя се е почитала като някаква реликва, която съхранява родовата памет. Поставени в дървени рамки или пък подредени в тежки кожени албуми, с интересни метални инкрустации, снимките стоят в стаята за гости, върху масата, на специална етажерка или на стената. И всичко това нашите посетители могат да видят. Т.е. днес когато с едно докосване на пръста си по смартфона ние изпращаме снимката на много хора, които могат да я видят в момента и на хиляди километри, в миналото, тя е била едно чудо, една магия, която е била една ценна реликва в дома. На нея се е отделяло специално място.

Фокус: Кога ще бъде открита изложбата?

Диана Тодорова: Откриването ще бъде на 26 юли от 16 часа в Етнографски музей – Варна.

Фокус: И докога може да бъде разгледана?

Диана Тодорова: Тя ще бъде открита до края на декември. Който не може да присъстването може да дойде да я разгледа през цялото лято, а и през есента.

Фокус: Какви снимки съдържа експозицията? Само фотоси от фонда на музея ли са подредени в нея?

Диана Тодорова: Подбрали сме от нашите фондове, от колекцията на Музея рамки за снимки, албуми, различни снимки. Това са снимки, рамки и албуми от края на 19 и началото на 20 век.

 

Диана СТОЕВА