Дизайн на компютърни игри, интериорен дизайн и архитектура са сред предпочитаните специалности от великотърновските кандидат-студенти във Великобритания

Велико Търново. Дизайн на компютърни игри, интериорен дизайн и архитектура са сред предпочитаните специалности от великотърновските кандидат-студенти във Великобритания. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Мария Димитрова, офис мениджър във фирма за образователни консултации. Тя подчерта, че великотърновските зрелостници избират все по-креативни и творчески специалности. Тази година сред интересните желания на кандидат-студентите са актьорско майсторство и производство на бира. „Тенденцията е децата да се ориентират към по-креативните и творчески специалности като дизайн на компютърни игри и интериорен дизайн. Желаещите да учат архитектура също са изключително много тази година“, допълни Мария Димитрова. Тя посочи, че най-голям е процентът на тези, които избират специалностите в сферата на бизнеса и икономиката и информационните технологии. Официалният срок за подаване на документи за Великобритания изтече на 15 януари, но все още някой британски университети продължават да приемат апликации.

Мария Димитрова припомни, че миналата година 110 зрелостници от Велико Търново и региона са предпочели да продължат образованието си на Острова. Около 60-70 от завършилите средно образование младежи са заминали за Холандия. Дания са предпочели едва 10 от тях .

Надежда КРЪСТЕВА