Дилиана Диканска: Нашата идея е да представим българският фолклор и забележителностите на Дупница и Рила планина

Директорът на Фолклорния фестивал „Рила ни гледа” Дилиана Диканска, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Диканска, предстои Десетото юбилейно издание на фолклорния фестивал „Рила ни гледа”, каква е основната идея на тази проява?

Дилиана Диканска: Мотото на фестивала е „Съхраняване и популяризиране на автентичния български фолклор и стимулиране на неговото развитие в наши дни”. Целите на фестивала са да възроди интереса към българския фолклор, съхраняване и популяризиране на автентичния български фолклор и стимулиране на неговото развитие в днешни дни, както и подпомагане на творческите контакти и обогатяване репертоара на фолклорните групи.

Фокус: Какво друго е характерно за фестивала?

Дилиана Диканска: Десетият юбилеен фолклорен фестивал „Рила ни гледа” включва доста изненади както за зрителите, така и за участниците. Ние сме първият и може би единственият най-разнообразяващ се и най-развиващ се фолклорен фестивал, защото преди десет години започнахме само като фестивал на обработените български хора, след това бавно и постепенно обогатявахме нашия състав. След това можеха да вземат участие и танцови състави, вокални групи и солисти, занаятчии. Тази година гвоздеят на програмата са представителите от училищата по изкуствата в страната.

Фокус: Казвате гвоздеят на програмата, защо?

Дилиана Диканска: Ако вокалните групи, групите по народни хора, танцовите състави и солистите са самодейци, то представителите на училищата по изкуствата са на една крачка от професионалистите. Очаквам тази година на сцената да се развихри една своеобразна феерия от много качествени изпълнения.

Фокус: Кога започва фестивалът?

Дилиана Диканска: Самият фестивал и неговата конкурсна част започват на 8 юни. Ще започнем от 10.00 часа на Парк „Рила”, заедно с школата по български народни танци при читалище „Зора 1858”, както и с нашите гости от Културен дом „Карпош”, град Крива Паланка, Република Северна Македония. След това имаме представяне на танцови състави – училища по изкуствата, различните възрастови групи в категория „Вокални групи”,  групите в  категория „Солисти”, следват танцовите състави, групи за народни хора – автентични и обработени, както и танц. Би трябвало конкурсната част да приключи около 18.00 часа, а от 19.00 часа започва рециталът на „Огражденска четворка”, след това е награждаването. След това започва и гала концертът, на който ще се представят наградените. Тази година не само, че ще връчваме плакет и диплом, но ще има и малка финансова подкрепа.

Фокус: Споменахте, че преди десет години сте тръгнали с една идея, но тя през годините се развива, така ли е?

Дилиана Диканска: Да, така е. Преди десет години започнахме фестивала с идеята да покажем на публиката, на зрителите как се е запазил българският фолклор и по какъв начин се развива в днешно време. Постепенно започнахме да обогатяваме нещата, дори сега показваме чужденците с български корени как са запазили българският фолклор. Мисля, че идеята се разраства и обогатява. Всяка година ние показваме различни неща. Това е едно своеобразно предизвикателство не само към участниците в самия фолклорен фестивал, но и към самите зрители. Идвайки в парк „Рила”, наблюдавайки всичко на сцената, те всяка година виждат нещо различно.

Фокус: Защо избрахте точно името на фестивала да бъде „Рила ни гледа”?

Дилиана Диканска: Защото този фолклорен фестивал се провежда в уникалния ни градски парк, който е в подножието на Рила планина. През цялото време, докато колективите се състезават на сцената, върховете на планината са едни неми зрители. На следващия ден всички участници във фестивала ще имат възможност да наблюдават и те планината. Ние имаме един поход, който е ежегоден, с лифта от хижа „Пионерска” до хижа „Седемте рилски езера” се качваме, а след това правим един поход до Седемте рилски езера, това е едно незабравимо изживяване. Идеята още от първото ни издание на фолклорния фестивал беше точно тази – ние да покажем българския фолклор на публиката, на журито, но в същото време всички колективи идвайки в Дупница да се запознаят с нашите природни красоти и забележителности, но най-вече с величието на Рила планина. Затова фестивалът се нарича „Рила ни гледа”. Първият ден тя нас гледа, а вторият ден – ние нея гледаме.

Венцеслав ИЛЧЕВ