Диляна Диканска, организатор на фестивала „Рила ни гледа“: Целта на фестивала е да възроди интереса към българския фолклор

Хоро

Диляна Диканска, организатор на фестивла „Рила ни гледа“ в интервю за Радио „Фокус“- Пирин. 

Фокус: Г-жо Диканска, предстои да се проведе в Дупница поредно издание на фестивала „Рила ни гледа“. Какво сте подготвили за тази година?

Диляна Диканска: Много се радвам, че и от ефира на Радио „Фокус“ ще можем да направим една съобразна реклама на нашия фолклорен фестивал. За девета година ще се проведе този фестивал и бих казала, че това е единственият постоянно развиващ се иноваторски фолклорен фестивал. Нека да не изглежда като самохвалство, но хората, които са идвали на фестивала, колективите и участниците, знаят, че това е самата истина. Ние бяхме първият фолклорен фестивал, който се провеждаше единствено и само за обработени български народни хора. Когато в  началото фестивала започна  имахме идеята всеки един хореограф на базата на фолклорното хоро да направи един съобразен танц и да качи фолклорното хоро на сцена. В последствие започнахме да каним и танцови състави. В нашия фестивал взимат участие и вокални групи и солисти. От миналата година имаме и улица на занаятите. Паркът в град Дупница е уникален. В него има разположени две сцени, като едната е голяма, а другата е малка. По едно и също време на двете сцени се извършва конкурсната част. На малката са вокалните групи и солисти, а на голямата са танцовите състави и групите по народни хора, като в сутрешните часове ще се представят и на двете сцени децата, а след кратка почивка ще имат възможност да се представят и възрастните. За децата възрастовите групи и на двете сцени са три- до 14 г.е първата възрастова група, до 18 г. е втора и над 18 г. е трета. Докато групите по народни хора ще се представят в три категории, като те могат да избират да се представят с автентично хоро или с обработено хоро. Тези, които са доста добри като колектив и на изучават само български народни хора, могат да се представят и като танц.

Фокус: Какви са Ви очакванията за самия фестивал, тъй като всяка годна доста хора се стичат на него?

Диляна Диканска: Очакванията ни са доста големи и надявам се да стане един своеобразен празник, защото не само нашия град, но и от околностите посещават парка ни в почивните дни. Не само участниците във фестивала се наслаждават на изпълненията, но и всички гости на града. Вечерта, когато ще бъде закриването и обявяването на наградените, ще имаме и рецитал на Иван Дяков. След това ще има галаконцерт на наградените, нестинарски игри, а след това за първа година ще направим трапезата на участниците. След като цял ден са били напрегнати и натоварени, накрая след всички ангажименти ще мога всички участници да седнат на една обща трапеза, да се забавляват и да купонясват докогато могат. На 10 юни се организира поход до Седемте Рилски езера. Това го правим от първата година на създаване на нашия фестивал и тъй като самите сцени в парка са в подножието на Рила и през целия ден тече фестивала в подножието, на следващия ден ние танцуващите и пеещите отиваме в планината и се забавляваме. На Дановиската поляна за трета поредна година ще вием кръщни хора и е уникално изживяване.

Лора КАЛЧЕВА