Димана Митева, психолог: Неразбирането, което децата получават, е основна причина за проява на агресия

Димана Митева, психолог към Карин дом – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Агресията сред учениците нараства, защо? Вие сте детски психолог, какви са най-честите проблеми от Вашата практика?

Димана Митева: Една от най-честите причини за проява на агресия при децата във всяка една възраст, дори основната, е неразбирането, което получават. От най-първите им години, когато още не са се научили да говорят, да общуват, те се чувстват много често фрустрирани и стопирани за неща, които не могат да изразят с думи, не могат да поискат както трябва и много често остават неразбрани и не получават това, което искат. Когато нямаме набор от думи или от средства, с които да покажем своите желания, това неизменно буди агресия като един от методите, с които да получим това, което искаме.

Фокус: Казват, че децата не се раждат агресивни, но стават агресивни въз основа на това неразбиране.

Димана Митева: Точно така, за съжаление сме загубили тази чувствителност към нуждите на децата ни. Все по-често прибягваме до безплатни детегледачи – телевизия, таблети, различни други устройства, с които да ги ангажираме, да ангажираме тяхното внимание и не се вслушваме в нещата, от които наистина имат нужда – една приятелска дума, разходка с родителите, съвместна игра. Това се наблюдава още в най-ранна детска възраст, в училище проблемите се задълбочават, тъй като изискванията към децата се повишават, а разбирането остава все така на ниско ниво.

Фокус: Кога един родител може да прецени от поведението на детето си, че то е агресивно и да потърси помощ?

Димана Митева: Родителите най-добре познават децата си. Индикатори могат да бъдат най-различни неща – промени в темперамента на детето, в начина на изразяване, по-затворено поведение, което започва да се задълбочава, свръх експанзия на неща, които иска да покаже, да бъде забелязано. Вниманието би могло да бъде  позитивно и негативно. Позитивното е похвала, потупване по рамото, а негативното – с каране. Детето прави нещо, за да предизвика каквото и да е внимание, от възрастните зависи как ще реагират и какво ще последва. Детето подава сигнал, а ние трябва да намерим начина, по който да реагираме. Често агресията се свързва с периодите, които настъпват при децата, промени, криза на възрастта. Най-ранно агресия може да бъде проявена с началото на социализациятата – около 3-годишна възраст, когато детето вече не прекарва по-голяма част от времето си с родителите, а влиза в нова среда. Там обкръжението е друго, то вече не е само, не е център на внимание. Трусове в семейството също могат да се отразят на детето, впоследствие първи клас, всякакви външни влияния, като повишаване на изискванията около 4 клас, вътрешни и външни матури. Вътрешният свят на всяко дете е строго специфичен и индивидуален.

Фокус: Как агресията може да бъде предотвратена?

Димана Митева: От малки децата трябва да бъдат обгрижвани с необходимото внимание, всяка вечер да има време за приказка, за разговор с родителите, които да питат какво се е случило през деня, какво е важно за детето. По този начин ще се изгради една солидна и стабилна връзка, която родителите да запазят с израстването. Децата трябва да имат доверие на родителите си и да знаят, че това са възрастни, на които ще могат да разчитат цял живот, от които да се учат, да вземат пример. От една негативна постъпка не е задължително да произтече наказание. Това може да бъде продуктивен разговор с детето, чрез който по позитивен начин да бъдат изведени нещата, подчерта специалистът. Лошото ражда лошо, доброто, към което се стремим, грижата и вниманието провокират и децата ни и им даваме този пример – да бъдат такива с околните.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА