Дима Укалска, Община Кюстендил: За една година в Кюстендил са проведени стотици културни събития

Цветя, пролет

Началникът на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил Дима Укалска в интервю за Радио „Фокус” –Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Укалска, как определяте изминалата 2016 година и развитието на културата в Община Кюстендил ?

Дима Укалска: Община Кюстендил се постара да задоволи изискванията на всички кюстендилци и гости по отношение на културни мероприятия от всякакво естество. В културният календар на общината бяха включени стотици събития, някои от които организирани изцяло от отдел „Култура и духовно развитие”,  а други проведени със съдействието на Община Кюстендил. През последните години с провеждането на четирите емблематични празника за града ни „Кюстендилска пролет“, „Празник на черешата“, „Панагия“ и „Празник на плодородието“ ние можем да се похвалим в повишаване на броя туристи посетили Кюстендил. Както всяка година в Кюстендил се проведоха инициативи и мероприятия, чиято цел е запазване на богатото културно-историческо наследство на региона. Политиката на отдела е да бъдат запазени всички добри практики от предходните години, както и да се търсят нови форми на работа за да се разнообрази културният живот в общината.

Фокус: Несъмнено събитията, които предизвикват най-голям интерес, а и медийно внимание и висока посещаемост са утвърдилите се вече традиционни празници на Кюстендил, разкажете повече за тях.

Дима Укалска : Започвам с „Кюстендилска пролет”. Това е празникът на град Кюстендил, с най-дълга история и с утвърдени традиции, който привлича наистина много кюстендилци, които на този ден се връщат в града и посрещат пролетта със своите семейства. Като съпътстващо събитие винаги е била и изложбата „Кюстендилска пролет” в художествената галерия, а през последните години е и конкурсът „Пролет върху листа”, заедно с изложбата, която се подрежда в тези дни. Другият популярен празник е „Празникът на черешата”, който поради своята пъстрота придобива изключителна популярност и привлича все повече гости и туристи, които посещават града ни в този период. Това е и празникът, печелещ най-сериозно медийно внимание. Другият празник – „Панагия – Въздигане на хляба”, провеждащ се на 15 август. Той се превръща и се налага като традиционен празник, харесва се от жителите и гостите на Кюстендил. Празникът на плодородието печели внимание със своята пъстрота и разнообразие, защото есента е изключително богата с плодовете, които са отгледани с много любов от трудолюбивите ръце на кюстендилци. Не е за пропускане и „Кюстендилско лято”.

Фокус: Как работихте през 2013 година с другите културни институти?

Дима Укалска: Това е друга посока в нашата работа, съвместните културни мероприятия в партньорство с културните институти. Много голяма част се организират на територията на общината. Освен, че си сътрудничим с тях в ежедневната работа, опитваме да кандидатстваме и с различни проекти. Многобройни са изложбите, литературните четения, представянията на книги, театрални постановки и др.

Венцеслав ИЛЧЕВ