Дима Укалска, Община Кюстендил: Елате в Кюстендил, научете колко разнообразен е черешовият свят

Началникът на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Укалска, в края на тази седмица в Кюстендил ще се състои поредното издание на превърналия се вече в традиция Празник на черешата, един от празниците, които са емблема на Кюстендил, каква е програмата тази година и какви ще бъдат изненадите за всички жители и гости на Кюстендил?

Дима Укалска: Програмата е разнообразна, така както са различни сортовете череши и цветовете. Празникът ще бъде в три поредни дни – петък, събота и неделя. В петък – 21 юни, от 21.00 часа туристите, гостите на града и кюстендилци могат да видят на Крепостната стена  „Хисарлъка” един спектакъл – атракция и да се включат в него. В него участват тридесет младежи от сдружение „Дебют” и той е един увод към празника, една врата към празника, който е на следващия ден. Спектакълът е поклон към историята на нашия град, към богатствата, които ни е дала природата и всички празници, които правим са именно с тази цел – да се акцентира върху това, което ни е дадено, да благодарим за него и всички, които имат интерес към такъв вид събитие могат да заповядат.

Фокус: Какво всъщност е Празникът на черешата?

Дима Укалска: Празник на черешата есвързан със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България. Избрани от Бога, обичани от самодивите, белязани със знака за сакралност, черешите са символ на доброто. Те са предвестници на лятото, вратата през която се отваря берекетът и успехът на кюстендилския овощен край.

Фокус: Какво се откроява в програмата тази година?

Дима Укалска: Същинският празник е на втория ден, в събота. За дванадесета поредна година се случва в градинката пред Община Кюстендил и на площад „Велбъжд”. Още от ранни зори сръчните ръце на жените и тези,които са дошли в нашия град, подреждат своите маси, за да могат едни да продадат стоката си, други да покажат това, което са отгледали в своите градини, а именно черешата, която сега е на дневен ред. Читалищата отново ще представят щандове с череши. Тази година темата е „Кошница” и се надявам да получи аплодисменти тази нова идея. Ателиетата, детските работилнички станаха  неизменна част от празника и те започват от 10.00 часа. Различни ателиета, за рисуване на лица, за работа с пластилин, ателие с ароматни сапуни, както и тематичните ателиета за редене на вешала и пана от череши. Празникът ще продължи с вечерния концерт от 20.00 часа, изненадата тази година е групата „Диана експрес” за по – възрастните, а пък за по – младите „Фор Меджик” ще ги забавляват. През деня освен подредбата, официалното откриване ще бъде от 11.00 часа, след което Институтът по земеделие отново ще представи 10 перспективни сорта череши за страната и региона. Ще има конкурс за най – едра череша, красиво аранжиран щанд, атрактивно вешало и тази година имаме оригинално пано, това е ново. Резултатите ще бъдат обявени в 16.00 часа. За туристите има безплатна туристическа обиколка из града. Тя ще бъде от 16.30.

Фокус: Споменахте, че празникът е три дни, какво следва в последния от тях?

Дима Укалска: Да. На следващия ден празникът продължава, „Череши в кухнята” е кулинарният фестивал, който се случва за трета поредна година. Водещ отново ще бъде Драгомир Драганов, като освен кулинарната надпревара, ще има и кулинарни демонстрации. Тази година ще имаме безалкохолни плодови коктейли, демонстрирани от Виолет Вьорнер. За децата и за възрастните, които обичат състезанията, отново ще има състезателни игри с череши. Те започват от 12.00 часа, а записването е същият ден от 10.00 до 12.00 часа, като игрите са за силни мъже, за сръчни жени и за всички, които обичат да похапват череши. Силните мъже ще клякат с шесткилограмова касетка с череши за определено време. Сръчните жени ще изваждат костилки от череши отново за време. И тези, които обичат череши, ще се надпреварват кой повече череши ще изяде за определено време. В  14.00 часа в неделния ден ще се обявят резултатите от кулинарната надпревара и с това завършва празникът. Всеки, който желае да посети празника, е добре дошъл. Едва ли с думи може той да се опише, той е многоцветен и пъстър, така както сортовете на черешите са толкова  много.

Фокус: Това е празникът, който доби най – голяма популярност за последните години, така ли е?

Дима Укалска: Така е, на празника оживява градът, хората от различни градове и държави, ние кюстендилци не можем да си го познаем в този вид и на нас ни харесва. Затова го правим такъв, да можем да си покажем красотите, да усетят атмосферата, чистия въздух и топлотата на нас, кюстендилци, които се оказва, че сме много добронамерени и гостоприемни. Това го чуваме от всякъде и това ни радва.

Фокус: С няколко думи да поканите отново всички наши слушатели и читатели, какво ще им кажете?

Дима Укалска: Елате в Кюстендил, за да преживеят очите и сърцата ви неповторимата радост от сладостта и красотата на черешовия плод! Вижте  уникални произведения на изкуството, чуйте песни, вдъхновени от сладостта на черешите и предавани от поколения българи! Вкусете опияняващи кулинарни шедьоври, създадени от ръцете на кюстендилските майстори! Научете  колко разнообразен е черешовият свят!

Венцеслав ИЛЧЕВ