Дима Укалска, Община Кюстендил: За поредна година се организират разнообразни събития в рамките на културната програма „Кюстендилско лято”

Радио "Фокус" - Кюстендил

Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Укалска, какво могат да очакват жителите и гостите на Кюстендил от програмата „Кюстендилско лято” през месец август? Кои са основните акценти?

Дима Укалска: Много събития, август месец е наситен със събития, като се има предвид, че по традиция „Кюстендилско лято” се случва точно този месец. Започваме ударно месеца с четири поредни концерта, на първи, втори, трети и четвърти август. На първи август е концертът в памет на народния певец Благовест Порожанов, той е традиционен и ще бъде от 19.00 часа на Арката на площад „Велбъжд”. Втори август отбелязваме Илинденско – Преображенското въстание, 115 години от него и от 11.00 часа пред паметника на Тодор Александров ще има слово за историческото събитие и ще се поднесат венци и цветя, а пък от 19.30 часа на Арката ще се състои празничен концерт с участието на народния певец Юри Крумов. Той също е традиционен и е по случай официалния празник на града Илинден –  2 август. На трети август откриваме официално „Кюстендилско лято” с концерт на Кристиян Янкулов, който е кюстендилец и Християна Дънкова. Заедно с двамата изпълнители ще се включат и млади музиканти, които свирят с известни групи в страната и чужбина. Програмата ще бъде много разнообразна. Изпълнителите ще представят песни в стил поп, джаз и емблематични български песни, към които са направени нови аранжименти специално за „Кюстендилско лято”. Вторият ден от лятната ни културна програма – четвърти август, събота, от 21.00 часа гостува група „Индиго Кидс”. Те изпълняват авторски песни в стил фънк, поп. Те ще бъдат за първи път в нашия град, но техният вокалист и китарист Явор Велчев беше изпълнител в програмата на „Нощ на музеите” през тази година. Последният уикенд пак ще има концерт. Той ще бъде на Лорина Камбурова и Росен Пенчев на 31 август от 20.30 часа, защото по – рано се стъмва, така че очаквайте талантливите изпълнители. Лорина Камбурова е актриса, известна на публиката в ролите си в сериалите „Връзки” и „Скъпи наследници”. А пък Росен Пенчев е театрален и филмов актьор с много главни и поддържащи роли. Той е режисьор на над 20 театрални спектакъла, преподавател по актьорско майсторство и музикант. Те изпълняват кавъри и авторска музика. Последният рок – концерт, с него закриваме „Кюстендилско лято” е на първи септември от 20.30 часа. С най – новата си програма ще зарадват кюстендилци групата „Кардинал” и пловдивската група „Ксана”. Те също за трети път ще изнесат своя концерт.

Фокус: Освен многото концерти, какво друго ще могат да видят и да посетят жителите и гостите на Кюстендил това лято?

Дима Укалска: Основното в „Кюстендилско лято” е „София филм фест”. Фестивалът, който радва киноманите за поредна година и той ще бъде от 10 до 25 август, три поредни уикенда, шест прекрасни вечери. Освен това, традиционно в четвъртък се случват очакваните концерти на професионалния духов оркестър към Община Кюстендил. Те ще бъдат от 20.00 часа от 9 до 30 август, заповядайте. Всеки стил и всяка група си има своите фенове, така че Арката се надявам през този месец да бъде наистина изпълнена с много настроение и с очаквани преживявания.

Фокус: Община Кюстендил по традиция организира и културният форум „Панагия – въздигане на хляба”, кога ще бъде той?

Дима Укалска: Да, другото през месеца е единадесетият културен форум „Панагия – въздигане на хляба”, който тази година ще бъде от 13 до 15 август, три поредни дни. На 13 август в Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора” от 17.30 часа Евгени Серафимов ще представи авторската икона на „Успение Богородично”, която е новата патронна икона на черквата в село Нов Чифлик. Също така ще направи и мултимедийна презентация „История на иконата” с иконните изображения на Богородица. На 14 август е замесването на Богородичния хляб в село Драговищица пред черквата „Свети Димитър”. Единадесета поредна година започват да се повтарят местата, където е замесван хлябът. Преди 10 години, отново в село Драговищица беше замесен хлябът, само че пред черквата „Успение Богородично”. А на 15 август в градинката пред Обредния дом от 10.00 часа очакваме традиционното изложение на обредни хлябове от всички читалища, които са решили да участват в този празник. От 12.00 часа ще бъде водосветът за здраве и благоденствие. Празничната програма продължава до 14.00 часа, както и работилници за месене и изпичане на обредни хлебчета за деца и за всички, които желаят да се научат. Друго през месец август е цикъл от концерти на фолклорна формация „Трепетлика”. Това е нещо ново, което се случи в месец юли един път. Сега следва на 11 август от 11.00 часа – „Да възпеем Кюстендил”. Така е назован този цикъл, като събитието ще бъде в парка пред читалище „Братство”. На 18 август също продължаваме с тези концерти. И традиционните музейни работилнички за деца – „Истории от глина”, този път от 23 до 25 август от 14.00 до 18.00 часа. Ще бъде интересно, заповядайте.

Венцеслав ИЛЧЕВ