Дима Укалска, Община Кюстендил: За поредна година Община Кюстендил очаква кандидатки за участие в конкурса „Девойка кюстендилска пролет”

Радио "Фокус" - Кюстендил

Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Укалска, до кога продължава записването за участие в конкурса „Девойка кюстендилска пролет”, най-стария официален конкурс за красота в България?

Дима Укалска: Започна записването за конкурса „Девойка кюстендилска пролет ” 2018 година. Срокът е до 9 февруари. Единственото изискване е девойките да са навършили 16 години. На 17 март тази година ще бъде конкурсът, а дотогава предстои предварителният кръг на 9 февруари, който ще определи девойките, участнички, в тазгодишния конкурс. Критериите за оценяване на самия предварителен кръг са за визия, движения, артистичност, обща култура. Въпросите, на които девойките отговарят са от личен характер и са свързани най – много с тяхната мотивация за участие и с бъдещи идеи за развитието на нашия град.

Фокус: Какво предстои след предварителния кръг?

Дима Укалска: След предварителния кръг, който определя между  12 и 14 участнички, започва тяхната подготовка, а тя включва фотосесия, която е необходима за гласуване при избора на девойка на публиката, както и за направа на традиционните албуми за подаръци на девойките от Община Кюстендил. Репетициите продължават близо 1 месец, като се подготвят за три дефилета: фолклорно – с народни носии, официално – с официалните рокли и артистично – танцово дефиле. Нещото, което ще привлече публиката, феновете на девойките идват на площада и като един предпразник, защото нашият официален празник „Кюстендилска пролет” е на 21 март и с избора на девойка „Кюстендилска пролет” и нейните две подгласнички, настъпва пролетта. Започва подготовката, съответно те са символа на пролетта.

Фокус: Докато дойде пролетта обаче има време, трябва да преминем през месец февруари,  за този месец вие сте подготвили един културен календар, който със сигурност е богат, какво включва той?

Дима Укалска: Културните институти отново подготвят много събития. Общинският театър отново ще представи „Световъртеж” в малката зала. „Храбрият оловен войник” – кукленият спектакъл, който беше за Коледа, сега отново ще бъде представен на най – малките зрители  от 20 до 21 февруари в сутрешните часове и е организирано.  А Регионалният исторически музей – традиционната музейна работилница за деца в музейния детски кът при зала „Асклепий”. Темата е „Археология и реставрация”, от 8 до 10 февруари от 14.00 до 18.00 часа, три дни – четвъртък, петък и събота. А защо точно археология? Защото на 14 февруари е Деня на археолога и на 14 февруари в конферентната зала на Регионалния исторически музей от 17.00 часа предстои лекция на професор Иля Прокопов по повод Деня на археолога на тема „Разпръснати съкровища – документиране, наблюдение, информационен контрол”.

Фокус: Споменахте, че и останалите културни институти са подготвили свои изяви, какви са те?

Дима Укалска: Художествената галерия организира изложба – скулптура „Емил Попов и ученици” на 22 февруари от 17.30 часа. Читалище „Братство” отбелязва на 23 февруари от 11.00 часа 125 години от рождението на Крум Кюлявков, а пък читалище „Пробуда” на 14 февруари, когато по стар стил се чества Трифон Зарезан, отново организира традиционният конкурс за най – добро домашно вино от 11.00 часа. И Баба Марта предстои, така че на 26 и 28 февруари в селата Багренци и  Коняво започват работилници за изработване на мартеници, като на 26 февруари от 11.00 часа Народно читалище „Отец Паисий” подготвя тези работилници, а на 28 февруари в село Коняво от 10.00 часа изработването на мартеници от мъниста и се организира от читалището към селото и от детска градина „Май”. Заповядайте, културните събития са много, но основното, за  което трябва да кажа е, това което организира Община Кюстендил на 19 февруари от 11.00 часа отбелязваме 145 години от обесването на Васил Левски и ученици на Природоматематическата гимназия ще представят рецитал, посветен на Апостола, както и ще бъдат поднесени венци и цветя по традиция.

Венцеслав ИЛЧЕВ