Дима Укалска, Община Кюстендил: Изключително богата е културната програма на Община Кюстендил за месец декември

Елха, Коледа, украса

Началникът на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил Дима Укалска, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Укалска, разкажете за многобройните инициативи, които предстоят да се случат и които са включени в културния календар на Община Кюстендил за месец декември, какво предстои?

Дима Укалска: Наистина са многобройни събитията, което е традиция за месец декември. Ще започнем със събитията, които организира Община Кюстендил по случай предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Едно от най – очакваните събития е тържественото запалване на светлините на Коледната елха и тази година то ще бъде на 7 декември от 17.30 часа на площад „Велбъжд”, като в събитието е включено светлинно шоу, коледни песнички и детско парти с аниматор. Друго събитие, което организира Община Кюстендил, е концертът „Звезди в Коледната нощ” с участието на финалистите от „Х – фактор”, квартет „Белканто”, Кристиян Янкулов и Ева – Мария Петрова. Концертът ще бъде на 22 декември от 19.00 часа в голямата зала на общинския драматичен театър и той ще бъде безплатен за всички, които желаят да го посетят. На 31 декември на площад „Велбъжд” ще посрещнем Нова Година със заря, концертна програма с участито на народната певица Боряна Василева и фолклорна – танцова формация „Играджии”. Всичко това е след 00.00 часа.

Фокус: Преди това има и други прояви, какви са те?

Дима Укалска:  Да, нека да се върнем на първата седмица на месец декември с едно събитие, което не е традиционно, но пък е интересно да се види. Представяне на календар за 2018 година, организира се от Регионалния исторически музей в конферентната зала на музея на 5 декември от 17.00 часа. Регионалният исторически музей също от 6 до 8 декември ще проведе Международна научна конференция – „Първата световна война на Балканите и участието на България в нея”, като самото откриване на конференцията е в заседателната зала на Община Кюстендил на 6 декември от 13.30 часа, а конференцията ще продължи в „Парк хотел – Кюстендил” в конферентната зала на 7 и 8 декември от 9.00 часа. Традиционната работибничка за деца организира Регионалният исторически музей в „Музеен детски кът”, зала „Асклепий” от 21 декемри – четвъртък до 23 декември – събота. Това са традиционни дни, традиционни часове от 13.00 до 18.00 часа, като темата този път ще бъде „Коледен стан”. На 5 декември в театъра ще се представи моноспектакъла на Бойка Велкова от 19.00 часа – „Пътят към Афродита”. Театърът организира още няколко събития.

Фокус: Тази година ще има ли коледно представление за най-малките почитатели на театралното изкуство?

Дима Укалска: Да, но преди това ще бъде представена постановката на общинския театър „Световъртеж”, отново може да я гледате на 12 декември от 19.00 часа. Куклен спектакъл „Храбрият оловен войник” отново ще зарадва най – малките. Представленията ще бъдат от 18 до 21 декември за всички детски градини и тогава Дядо Коледа по традиция раздава подаръци на децата. Художествената галерия започва с един прекрасен коледен концерт, организиран от музикално сдружение Марин Големинов. Концертът е на 5 декември от 19.00 часа. Участници в този концерт са Жана Костова – сопран, Габриел Бианко – китара, Михаела Храбанкова – Чехия обой, Зорница Радиомова – пиано. Коледният концерт е под заглавие „Музикален експрес Париж – Прага – София”. Художествената галерия организира и няколко изложби през месец декември. Първата от тях е на 7 декември от 17.30 часа – изложба живопис на Мила Милчева. Втората изложба е „Учители художници” на 14 декември от 17.30 часа, а пък годишната изложба на кюстендилските художници е на 22 декември отново от 17.30 часа. Обединен детски комплекс, заедно с Община Кюстендил, организира за поредна година церемония по награждаване на победителите в общинския конкурс за детско творчество „Коледа е, стават чудеса”. Награждаването ще бъде на 15 декември във Възрожденското училище от 17.30 часа. Читалище „Братство”, най – голямото читалище на територията на Община Кюстендил, организира много събития, но не бива да пропускаме „Вечер на хоровото изкуство”, която ще бъде на 14 декември от 18.00 часа, както и коледен фолклорен спектакъл „В очакване на коледната нощ”. Друго събитие, което организира читалище Братство, е класическият концерт „Шедьоври на класическата музика” на 19 декември от 18.00 часа, коледен фолклорен спектакъл „Коледна магия” на 20 декември от 18.00 часа. На 20 декември, когато се чества Игнажден, в село Слокощица, в клуба на пенсионера пък може да се види народният обичай „Игнажден”, който се организира от народно читалище „Просвета” в село Слокощица.

Венцеслав ИЛЧЕВ