Дима Укалска, Община Кюстендил: Месец август предлага разнообразна културна програма за жителите и гостите на града

Радио "Фокус" - Кюстендил

Началникът на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил Дима Укалска, ,в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Укалска, за поредна година през месец август в града се организира културна програма – „Кюстендилско лято”, какви са основните събития в нея?

Дима Укалска: През месец август има значими за нашия град събития и традиционни също така. Едно от тях е „Кюстендилско лято”. То се случва на сцената на Арката, в центъра на града, като започнахме още от първия ден на месеца с концерт на Професионалния духов  оркестър към Община Кюстендил. Концертите на оркестъра ще са всеки четвъртък от  20.00 часа. Друго събитие, което е петък и събота е Седмият кинофестивал „София филм фест” и то ще предизвика интерес към киноманите, подготвили сме интересна програма за тях. Събитие, което предстои в „Кюстендилско лято”, това са концертите на „Desy Live Band”, на кюстендилската рок група „Кардинал” и на гръцката „Яко трио”. Днес е първият концерт от 21.00 часа.

Фокус: Кажете за него, на кого е той?

Дима Укалска:  Това е концертът на Десислава Андонова. Тя е един от най-отличаващите се съвременни артисти на българската сцена, характерна с широката си бленда от стилове. В последния си проект тя събира 20 години опит и творчество. Към певицата тази вечер ще се присъединят и музикантите Георги Дончев – контрабас, Димитър Горчаков – пиано, Божидар Василев – тромбон и Васил Вутев – барабани. Входът е свободен.

Фокус: Какво друго предстои в програмата за месеца?

Дима Укалска: През месеца продължават и откритите сцени на читалище „Братство”, които са всяка събота от 19.30 часа, очакват се изяви на различни състави и вокални групи от нашия град. Читалище Братство, със съдействието на Община Кюстендил, организира  Седми международен фестивал „Велики учители” и Петият клавирен конкурс „Виктор Мержанов”. Началото е 8 август, когато е откриването на фестивала в Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора”. Връчването на наградите и гала концертът на лауреатите на конкурса е на 15 август от 18.00 часа. Не трябва да пропусна и това, че на 2 август отбелязахме 116 години от Илинденско – Преображенското въстание със слово и поднасяне на венци и цветя на паметника на Тодор Александров, а в 19.30 часа на сцена Арката се състоя празничният концерт с участието на народната певица Теодора Еротеева . И накрая, но не на последно място по значимост, е културният форум „Панагия – въздигане на хляба”.

Фокус: Кога ще се случи той?

Дима Укалска:  Това е дванадесетото издание на празника. Замесването на хляба този път ще бъде в село Раждавица, в двора на черквата Успение Богородично. Замесването в Раждавица е на 14 август от 10.00 часа, а пък изложението е на 15 август от  10.00 часа. В 12.00 часа ще има водосвет за здраве и празнична програма. Това ще се случи в градинката пред Обредния дом, както винаги, по традиция, когато честваме Успение на Света Богородица. Заповядайте, културният живот е многообразен и пъстър през този месец и е съобразен с времето, което е подходящо за изяви на открито, за сценични изяви. Пожелавам приятно гледане на всички, които харесват нашата програма.

Венцеслав ИЛЧЕВ