Дима Укалска, Община Кюстендил: Месец юли е наситен с разнообразни събития

Радио "Фокус" - Кюстендил

Началникът на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил Дима Укалска, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Укалска, какви са акцентите в общинския културен календар за месец юли в Кюстендил?

Дима Укалска: Месец юли е месецът на фестивалите. Той започна с дванадесетото издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”, който завърши преди броени дни и раздаде своите отличия. Тази надпревара с хиляди участници от цялата страна и съседните държави, след Празника на черешата, отново насити града ни с настроение и много гости.

Фокус: Кои са основните победители от този конкурс?

Дима Укалска: Този конкурс се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи. След оспорвана тридневна надпревара компетентното жури с председател доцент Георги Петков, присъди голямата награда на конкурса на женския народен хор „Росна китка” от село Поликраище, област Велико Търново и фолклорен танцов ансамбъл „Актавис” – Дупница.

Фокус: Казахте, че през месец юли това няма да бъде единственият фестивал, какво предстои?

Дима Укалска: Да, в края на месеца, от 26 до 28 юли, ще се проведе Международният фолклорен фестивал „Сребърна пафта”. Това е една четиринадесет годишна традиция, организирана от читалище „Пауталия” – Кюстендил, с финансовата подкрепа на Община Кюстендил. Тогава ще се състои дефиле и концертна програма на Арката на площад „Велбъжд”. В три поредни дни, от 17.30 часа, от 26 до 28 юли. Този месец имаме и още едно фолклорно събитие, организирано от читалище „Пауталия”. На 11 юли ще се проведе благотворителен концерт – спектакъл с участието на танцов ансамбъл „Пауталия”, танцов ансамбъл „Чинари”, мъжка фолклорна група „Огражденска четворка”, както и народните изпълнители Румяна Попова, Слава Соколова, Веселина Сиракова и Георги Илиевски. Това е благотворителна инициатива за събиране на средства за Даниела Ивайлова, нуждаеща се от спешна операция на стойност 100 000 евро. Надяваме се, че много хора ще откликнат на този призив и да помогнем.

Фокус: Какви други инициативи са включени в културния календар за този месец?

Дима Укалска: На 12 юли ще се проведе традиционният международен събор „Краище”. По традиция той се организира в местността „Голеш”. Той ще започне от 12.00 часа, а организатори са общините Кюстендил, Босилеград и Крива Паланка. Това е събитие с многогодишна история и събира много хора от трите граници. От 12 до 14 юли ще се проведе традиционната музейна работилница за деца. Тя ще бъде организирана в зала „Асклепий” на Регионален исторически музей – Кюстендил. Този път децата ще изработват въоръжение. От 13 до 15 юли в лесопарк „Хисарлъка” ще се проведе Международният мото събор „Нощни вълци”. Той се организира от Община Кюстендил и от клуб „Нощни вълци”. От 14 до 15 юли ще се проведе и Празник на пеперудите в село Полска Скакавица. Този празник се организира от Община Кюстендил, Основно училище „Христо Ботев”, както и от сдружение „Роден край”. На 18 юли ще отбележим 181 години от рождението на Васил Левски. Тогава, от 11.00 часа, ще бъдат поднесени венци и цветя на бюст-паметника на Апостола, ще бъде изнесено и слово по повод тази годишнина. На 26 юли, от 18.00 часа, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” ще организира изложба, посветена на новите постъпления в галерията.

Фокус: Предстоят много събития и през месец юли, това да разбираме?

Дима Укалска: Да, много събития и разнообразни. Въпреки, че месецът е време за летни отпуски, ние сме се постарали да направим един разнообразен културен календар. Всички желаещи могат да присъстват на тези събития.

Венцеслав ИЛЧЕВ