Дима Укалска, Община Кюстендил: На 21 ноември ще отбележим тържествено Деня на християнското семейство и младеж

Радио "Фокус" - Кюстендил

Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Госпожо Укалска, Община Кюстендил организира тържествено отбелязване на Деня на християнското семейство и младеж, какво включва програмата?

Дима Укалска: На 21 ноември, когато се чества Деня на християнското семейство и младеж, Община Кюстендил и Кюстендилската търговско-промишлена палата организират празничен концерт под надслов „Заедно в Деня на християнското семейство”. Това е събитие, посветено на църковния празник „Въведение Богородично”. В този ден ще светне и коледната украса на централната алея, от площад „Велбъжд” до сградата на театъра. Събитието започва от 17.30 часа пред Общински драматичен театър. В началото е предвиден благодарствен молебен, посветен на Деня на християнското семейство. След това ще продължим с празнична програма. В нея ще участват вокална група „Бъркотия” и мажоретен състав към Начално училище „Св. Климент Охридски”, вокална група „Алегра” към Основно училище „Ильо Войвода”, мажоретен състав към Основно училище „Проф. Марин Дринов”, вокална група „Игличе” към Основно училище  „Христо Ботев”, както и вокална група „Форте” към Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”.

Фокус: Какво предстои след самата програма?

Дима Укалска: Ще подчертая, че по този начин ние отбелязваме за първа година празника. За първи път тази година пешеходната алея в града ще грейне в коледна украса и то по-рано от обичайното. Това се случва благодарение на представителите на бизнеса в Кюстендил. това са хората, които закупиха материали за цялата алея и обезпечиха средствата за цялото събитие. Това е една добра идея, която в този ден – деня на християнското семейство, ни кара да се чувстваме заедно, да се усетим като едно семейство и да си помагаме. Ние в Община Кюстендил усетихме подадената ръка от страна на бизнеса, оценяваме и сме готови за още съвместни инициативи, в името на нашия красив град – Кюстендил.

Фокус: Кога се очаква да грейне и коледната елха на площад „Велбъжд”?

Дима Укалска: Това ще се случи на 7 декември. Надявам се, че тя, заедно с прекрасната алея, ще донесе много радост и настроение на всички и най-много на децата. Площад „Велбъжд” също ще бъде украсен с празнични светлини.

Фокус: Какви културни събития предстоят до края на месец ноември в Кюстендил?

Дима Укалска: Има доста събития. Краят на месец ноември е изпълнен с културни събития. Читалище „Братство” организира на 19 ноември  концерт „С обичта на Олга Борисова“, посветен на Деня на християнското семейство. Началото на концерта е от 18.00 часа в голямата зала на културната институция. В празничния концерт ще вземат участие Виолета Маринова – народна певица, солистка на хор „Мистерия на българските гласове”, Слава Соколова – народна певица от Кюстендил, Милен Иванов и Даниел Спасов – народни певци, както и фолклорна формация „Струмски полъх“ към читалище „Братство”. На тази дата ще се състои и концерт-спектакълът„Музиката на Гершуин и Новият свят“ ще се състои в градската художествена галерия в Кюстендил. Той ще започне от 18.30 часа в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” – Кюстендил. На 20 ноември от 17.00 часа в читалище „Братство” ще бъде открита фотодокументална изложба, посветена на Холокоста, а от 18.00 часа ще бъде изнесена лекция на тема „Спасяването на евреите в България”. На 20 ноември от 19.00 часа в Общински драматичен театър ще бъде представен мюзикълът на Театрално – музикален център – Разград „Пастири на нощта”. На 22 ноември от 18.00 часа в градската художествена галерия ще бъде открита изложбата на Мария и Асен Евтимови, а на 24 ноември от 10.00 часа в залата на Възрожденското училище ще се състои „Коледна изповед”, Международен детски коледен конкурс.

Фокус: Какво предстои и в следващата седмица?

Дима Укалска: На 27 ноември в Общински драматичен театър, от 19.00 часа, ще бъде представена постановката „Бел Ами”. Гостува Малък театър „Зад канала”. Ден по-късно, отново в театъра от 19.00 часа ще се състои концерт-спектакъл на ансамбъл „Чинари”. На 29 ноември от 17.00 часа в залата на Възрожденското училище ще бъдат отбелязани 130 години от рождението на генерал Владимир Заимов. Пропуснах и едно събитие за 22 ноември от 17.30 часа, отново в залата на Възрожденското училище в Кюстендил. Тогава ще бъде представена книгата на Веселин Александров „Камино през август – без сълзи, сапунени мехури и боза „. Веселин Александров е израснал в Кюстендил. От 32 години живее в Пловдив. Той е дипломиран биолог и е завършил в катедрата по Хидробиология и ихтиология към Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 1990 година той  пътува до работата си с колело. Дивата природа и пътешествията са в кръвта му. Бил е в повечето страни на Стария континент. Голяма част от свободното си време предпочита да прекарва извън цивилизацията – планински преходи, катерене и колоездене, водни походи, водолазни гмуркания, пещери. Мога да кажа, че има много събития, които жителите и гостите на Кюстендил си заслужава да посетят.

Венцеслав ИЛЧЕВ