Дима Укалска, Община Кюстендил: Празникът на черешите е свързан със славата на Кюстендил като овощната градина на България

Радио "Фокус" - Кюстендил

Началникът на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Укалска, за поредна година Община Кюстендил и Институт по земеделие – Кюстендил организират Празника на черешата, какво е неговото значение?

Дима Укалска:  Да, за единадесета поредна година ще се проведе този уникален Празник на черешата. Празникът на черешата се свързв със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България. Избрани от Бога, обичани от самодивите, белязани със знака за сакралност, черешите са символ на доброто. Те са предвестници на лятото, вратата през която се отваря берекета и успеха на кюстендилския овощен край. Тук черешата е присадена в бита и културата на населението; тя е пазена и обгрижвана с обич, с надежда за добруване, оградена е от ритуали и самородна поетичност; за кюстендилеца тя е “Черешчица род родила”.

Фокус: Какво включва програмата тази година?

Дима Укалска: Официалното откриване на празника е на 23 юни  от 11.00 часа с представяне на сортове череши от Института по земеделие и традиционният конкурс за най – едра череша, най – атрактивно вешало и най – красиво подреден черешов щанд. Участниците в конкурса са участниците в изложението на череши, а именно читалищата, детските градини и училищата от град Кюстендил. Освен красиво аранжирани щандове с череши, ще има и тематични детски работилнички, занаятчии, търговци, сладкарски изкушения и разнообразна програма, която ще се състои на две сцени. Сцената пред областна администрация и сцената на площад „Велбъжд”. Събитията започват още днес от 18.00 часа с хепънинг, който включва песни, танци, игри и работилници, както и много награди, а от 20.00 часа е концертът на Ирина Флорин. На 23 юни изпълнители са народната певица Боряна Василева, с танцова формация „Играджии”, както и нашите гост от Сърбия – хор „Артрибито”. Местни танцови и певчески състави, които за поредна година участват във фестивала „Черешчица род родила” са неизменна част от празника. От 20.00 часа на сцената на централния площад ще се състои и големият концерт на Нели Петкова и Цветелина Грахич.

Фокус: колко време ще продължи празникът?

Дима Укалска:  Празникът продължава и на 24 юни. Тогава известният на всички Драго Драганов ще бъде водещ на кулинарната надпревара „Череши в кухнята”. Тя се провежда за трета поредна година и е предизвикателство за кулинарите от нашия град и за любителите на добрия вкус. Отново ще има кулинарна демонстрация, в която този път се смесват солено и сладко. Заповядайте, с думи това не се описва. Участвайте и в състезанието с надяждане с череши. Тази година освен това надяждане, ще има и бързо изваждане на костилки, както и клякания с 10 килограмови касетки. Естествено пълни с череши за време. Предизвикателства много. Освен това децата ще могат да участват и да се включат в различни работилници за изработване на вешала, на пана с череши. Фокус: Празникът на черешите привлича и много туристи, какво сте подготвили извън основните акценти?

Дима Укалска:  Отново ще има безплатни туристически маршрути до лесопарк „Хисарлъка” и обиколка в град Кюстендил, която включва различни културни обекти. Ще бъдат раздадени плакетите за най – много златни печати, събирани през изминалата година, които са еквивалент за участие на дадената институция в празниците, организирани от Община Кюстендил. Хубав празник, да си пожелаем и хубаво време, както и спорна работа на всички, които замесват този прекрасен кюстендилски празник. На добър час на всички.

Фокус: Госпожо Укалска, споменахте, че този празник ще се проведе за единадесета  поредна година, какво е вашето виждане, откроява ли се вече той, познат ли е не само на хората от Кюстендил, а и в страната, а защо не и в света?

Дима Укалска:  Имаме много гости от цялата страна и от чужбина. Градът става много живописен, много цветен, хотелите са пълни, ресторантите са пълни, всичко оживява и това е една надежда за нас, кюстендилци, да може нашият град да бъде развит като туристически център, като място, където хората да идват, да се разнообразяват, да дишат чист въздух и най – вече да се насладят освен на природата, и на доброто общуване. Надявам се всички да имат едно добро настроение през този ден, за да може да оставим добър спомен у всички, които са дошли в нашия град, да заповядат догодина отново за дванадесети път.

Венцеслав ИЛЧЕВ