Дима Укалска, Община Кюстендил: През последните години станаха традиция празниците на града, които привличат малки и големи, от близо и от далеч

Радио "Фокус" - Кюстендил

Началникът на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил Дима Укалска, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Укалска, в рамките на една година Община Кюстендил, културните институти в града и различни организации, училища и детски градини са организирали десетки културни прояви, но кои бяха по-важните и значими от тях?

Дима Укалска: Наистина културният календар на Община Кюстендил е многоцветен и богат на събития. През последните години станаха традиция празниците на града, които привличат малки и големи, от близо и от далеч. Ще започна с празника „Кюстендилска пролет”, който съществува от незапомнени времена, но от 1966 година се чества по начин, който всяка година се осъвременява и следва традицията за избор на девойката Кюстендилска пролет и нейните две подгласнички, които са символ на пролетта и на новото начало. За десета поредна година се проведоха празниците на черешата, на плодородието, на Панагията.

Фокус: Каква е основната цел на тези празници, защо общината инвестира в тях?

Дима Укалска: Община Кюстендил инвестира в тези празници за да покаже и да съхрани богатствата и традициите на нашия край. Мога да кажа, че Празникът на черешата с всяка изминала година набира голяма скорост. Той привлича най-много туристи. Провежда се в последните събота и неделя на месец юни, когато зреят черешите. Този празник има богата музикална програма, привлича танцьори и състави от цяла България. Този празник е характерен с конкурсите за най-едра череша, най-атрактивно вешало, за най-красиво аранжиран щанд. Празникът Панагия се провежда около празника „Успение Богородично”, когато традиционно се замесва хлябът и се предава самата традиция. В градинката пред самата черква „Успение Богородично” в Кюстендил читалищата участват с различно подредени щандове. Празникът на плодородието е в последната събота на месец септември, когато зреят плодовете и зеленчуците, когато урожаят е най-голям. Тогава отново има различни конкурси, богата музикална програма. Наистина празниците са един пъстър цвят от многообразието което имаме в нашия град от културни събития.

Фокус: Община Кюстендил традиционна връчва и национални награди, какви са те?

Дима Укалска: Да, през последните години имаме две значими събития, които се утвърдиха за Кюстендил. Това са националните награди на името на Владимир Димитров – Майстора и на академик Марин Големинов. На 1 февруари се отбелязва годишнината от рождението на големия български художник – Владимир Димитров – Майстора. За пета поредна година беше връчена националната награда за живопис на негово име. За втора поредна година общината връчи и национална програма за принос в областта на музикалното изкуство на името на академик Марин Големинов.

Фокус: Кюстендил има своите традиции и в различни фестивали, кои са основните от тях?

Дима Укалска: Фолклорните фестивали и конкурси вече са традиция за града. Ще започна с международния конкурс за класическа китара, включен в Програмата за подпомагане на даровити деца в България. Този конкурс се проведе за 21 поредна година. Националният конкурс за детска рисунка „Пролет върху листа” е утвърден форум на детско творчество и се радва на широка популярност в цялата страна. На десетото издание на конкурса бяха журирани над 700 детски рисунки. Неизменна част от културния календар на общината са международните фолклорни фестивали „Сребърна пафта”, „Пауталия” и „Балканска черга”. Те дават поле за изява на състави и изпълнители от различни държави, които показват богатството на своя фолклор, съхраняват и популяризират българското народно творчество. Други събития, които са част от пъстротата на културния календар, са Майските музикални дни. „Нощта на музеите” е инициатива, която дава възможност на жителите и гостите на Кюстендил да се потопят в историята на древния град. През 2017 година беше отбелязана 120-годишнина от създаването на музея в града. Не трябва да се пропускат и летните прояви под мотото „Кюстендилско лято”. Коледно-новогодишните празници също са неизменна част от културната програма в града. Това е Кюстендил за цялата година с културните събития, които са неизменна част от живота на този град.

Венцеслав ИЛЧЕВ