Дима Укалска, Община Кюстендил: Тържественото запалване на светлините на Коледната елха в града ще се състои на 7 декември 

Радио "Фокус" Кюстендил

Началникът на отдел „Култура и духовна развитие” към Община Кюстендил Дима Укалска, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Госпожо Укалска, какви са културните прояви, планирани за последния месец на 2018 година в Кюстендил?

Дима Укалска: През месец декември събитията са ежедневие, а темата е Коледа. Сценичните изяви преобладават в културния календар на месеца, като залите на театъра и на читалище „Братство” са едни от най – желаните. В програмата на читалище „Братство” се виждат познати събития като празничния концерт, посветен на Международния ден на хората с увреждания, който се проведе на 3 декември от 13.00 часа. Също така на 18 декември от 18.00 часа е Коледният фолклорен спектакъл „Коледна магия”, спектакълът „От Игнажден до сурва” може да гледате на 20 декември от 18.00 часа. За първи път в читалище Братство ще се проведе Международният коледен хоров фестивал и други събития в читалището.

Фокус: Кои са те?

Дима Укалска: Това са традиционните изяви – изложбите, посветени на Коледните празници, както и коледни конкурси за картички, картини, сурвачки, приказки и много други.На 17 декември имаме изложба „Коледни трепети” на класа по рисуване. На 19 декември се организира спектакъл на студио „Дебют”, КСТ „Пауталия”, възпитаници на Жана Райнова. На 21 декември в читалището ще се проведе и обявяване на резултатите от Коледния конкурс за картичка, картина, сурвачка, приказка и стихотворение.

Фокус: Освен читалище „Братство”, кои да културните институти със свои коледни изяви?

Фокус:  В театъра на 7 декември от 18.30 часа се организира благотворителен концерт за Тони Костов, с участието на танцова формация „Партньори”, формация Фолкарт, детско – юношеския танцов ансамбъл „Кюстендилче” и със същата цел ще се проведе благотворителна музикална комедия на 15 декември в театъра на артстудио „Трупата”. На 10 декември отново в театъра заповядайте на концерт – спектакъл на ансамбъл „Гайтан”  и Огражденска четворка с участието на танцов ансамбъл „Пауталия”, танцова формация „Нова генерация” и танцов ансамбъл „Родолюбие”. В театъра отново на 12 декември гостува театър „Криле” с постановката „Брачни безумия”, а от 17 до 21 декември театърът провежда традиционни коледни спектакли за деца. Тази година заглавието на постановката е „Нероден Петко”. Годишна изложба на кюстендилските художници ще бъде открита на 20 декември от 17.30 часа в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, а преди това на 18 декември може да гледате коледния концерт – спектакъл „Пурпурна арония”, който се организира от Сдружение „Марин Големинов” и от Художествената галерия в Кюстендил. Същият ден във Възрожденското училище предстои церемония по награждаване на отличените в общинския конкурс „Коледа е, стават чудеса”, който се организира от Обединен детски комплекс и от Община Кюстендил. През месеца събитието, което децата очакват с нетърпение е тържественото запалване светлините на коледната елха. Тази година то ще бъде на 7 декември в петък от 17.30 часа на площада. Ще се чуят коледни песни в изпълнение на духовия оркестър към общината, вокална група „Калпазани”, които ще изпълнят песента „Мечта”, с която ще се явят на конкурса за детска песен. На 31 декември на площад „Велбъжд”, в  00:00 часа, ще се състои тържествено посрещане на Новата 2019 година, с участието на Цвети Веселинова . Организатор на проявата е Община Кюстендил.

Венцеслав ИЛЧЕВ