Димитрина Георгиева, Народно читалище „Васил Левски 1937“, Бургас: Най-важно е младите хора да запазят и продължат народните ни традиции

Димитрина Георгиева, секретар на Народно читалище „Васил Левски 1937“ кв. „Горно Езерово“ в Бургас по повод предстоящото отбелязване на коледно-новогодишни празници и дейността на читалището през новата година 

Фокус: Г-жо Георгиева, как предстои екипът на читалището да отбележи коледните празници?

Димитрина Георгиева: На 24 декември сме организирали коледуване по домовете в квартал „Горно Езерово“. Всяка година млади момчета коледари от нашия квартал, на възраст от 13 до 21 години, влизат във всеки дом, за да нарекат за здраве и берекет, да изпеят песни за чорбаджиите и за стопаните и по този начин да благословят новата година. Коледуването провеждаме вече повече от 40 години, като през настоящата очакваме да се включат около петнадесетина младежи. В деня преди Бъдни вечер, те ще посетят библиотеката ни, където ще им подготвим празнична трапеза, в която ще включим обредни питки и традиционни ястия. Приготвили сме им и подаръци, за да ги подготвим за предстоящото коледуване.

Фокус: Освен коледните традиции, кои са обичаите през годината, които читалището традиционно отбелязва?

Димитрина Георгиева: Всяка годината започваме с отбелязване деня на родилната помощ – Бабинден, на 21 януари. Тогава се обличаме с народни носии, поливаме със за здраве светена вода пред дома на лекарката и организираме празненство. През месец февруари продължаваме с отбелязването на Трифоновден – всяка година избираме по едно семейство, в чийто дом да зарежем лозята. Всички ни посрещат винаги много старателно. Освен коледуването,  не забравяме и обичаят лазаруване – имаме си момичета, които ежегодно спазват българския обичай като наричат за здраве и благополучие във всички къщи от квартала.  След това продължаваме с отбелязването на 21 май – денят на св.св. Константин и Елена, когато празнува и нашият квартал „Горно Езерово“. Тогава всички наши състави – битовата група, танцовият състав, детската група, съвместно с гостите от различни селища в района, организираме голямо тържества. Обичаме да организираме мероприятия и в дините от седмицата на детската книга – тях отбелязваме съвместно с учениците от Основно училище „Васил Левски“. Празнуваме и Еньовден – правим венец, под който минаваме всички за здраве и благоденствие, разчупваме и питка. Разбира се, честваме и Никулден, съвместно с децата от училището. Отбелязваме всички важни празници, с което се стараем да съхраним българската култура и традиции.

Фокус: Учениците от Основно училище „Васил Левски“ посещават ли читалището, идват ли да почетат или да се включват в различните мероприятия?

Димитрина Георгиева: Включват се в инициативите ни непрекъснато – работим много добре с тях и те ни очакват на всички празници. Сградата на училището бе обновена тази година и вече те също започнаха да ни канят на своите мероприятия. Относно четенето, има деца които идват за това в читалището, но те са малко. Когато от училище им зададат задължителните книги през лятото, тогава децата са най-дейни. Трудността идва от това, че трябва да ги наблюдаваме дали връщат книгите си навреме. Все пак, хубавото е, че на мероприятията ни присъстват. Това е важно, искам да са още по-активни, тъй като те трябва да съхранят българските ни традиции. Фокус: В каква насока възнамерявате да работи екипът на читалището през новата 2020-а година?

Димитрина Георгиева:  Ще продължим да отбелязваме народните ни празници и обичаи, тъй като за мен това е важно. Все пак, най-много ми се иска да работим повече с децата. Благодарна съм на пенсионерския клуб, разбира се, защото знам, че винаги мога да разчитам на тях, но е необходима още работа с децата и учениците. Те са тези, които трябва да съхранят традициите ни.

Мария ПОПЧЕВА