Димитрина Къндева, Български съюз по аеробика: Българската аеробика е една от водещите школи в света, състезателите ни завоюваха престиж и челни места

снимка: Български съюз по аеробика

Значимо спортно събитие предстои за Асеновград през този уикенд. На 11 и 12 ноември градът ще събере най- престижните родни клубове по спортна аеробика в спортна зала „Асеновец”, В държавният шампионат по спортна аеробика за деца, юноши и девойки с домакинство Асеновград ще вземат участие представители от Пловдив, Кюстендил, Хасково, Самоков и от други градове. Повече за предстоящото престижно спортно събитие, за състоянието на българската аеробика и материалната база за спортистите разказа в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив Димитрина Къндева, председател на Българския съюз по аеробика.

Фокус: Г-жо Къндева, през уикенда Асеновград ще е домакин на престижно спортно събитие. Ще ни разкажете ли малко повече?
Димитрина Къндева: На 11 и 12 ноември предстои Държавно отборно първенство за юноши и девойки. За първи път ще се проведе в Асеновград, с голяма радост и с подкрепата на Общината.  През тази година в Асеновград беше създаден клуб по спортна аеробика и това е начин да популяризираме този спорт в града. Състезанието ще се проведе в спортна зала „Асеновец“, като в събота ще бъдат квалификациите, а в неделя финалите. В държавния шампионат по спортна аеробика за деца, юноши и девойки в Асеновград ще вземат участие състезатели от Пловдив, Кюстендил, Хасково, Самоков и от други градове.
Асеновград, в лицето на спортистът, треньор и общественик Виолета Стамболийска, е един от градовете, в който първо се въведе аеробиката преди много години, но в масовата й форма. Асеновград все още прохожда по отношение на спортната аеробика. Надявам се от следващата година вече спортният клуб „Косара“ да има активен живот във вътрешния календар на Българския съюз по аеробика и като цяло в съюза. Спортният клуб вече подготвя първите състезатели по спортна аеробика, които да въдим на състезания от вътрешния календар през 2018 година.
Фокус: Какво е състоянието на българската аеробика към днешна дата?
Димитрина Къндева: Българската аеробика е една от водещите школи в света. През всичките тези години можем да се похвалим с много европейски и световни шампиони. Българската аеробика е дала много на световната аеробика. Фактът, че български треньори работят в целия свят и техните състезатели в различните държави, в които работят, са носители на световни и европейски титли, говори много за българската школа. През последните години почти няма световно първенство от което България да не се е върнала с медали, особено състезаващите се юноши и девойки. Вече имаме много силен отбор от мъже и жени, който тази година завоюва световната купа за 2017 година в категория „Групи“. Само да поясня, че в спортната аеробика съчетанията са в 5 категории – „Индивидуално мъже“, „Индивидуално жени“, „Смесени двойки“, „Тройки“ и „Групи“, които са от по 5 души. Тази година Българският национален отбор на мъже и жени успя да направи много добри класирания във всички кръгове на световна купа на Европейското първенство и да завоюва квоти за участие в Европейските олимпийски игри след 2 години, които ще се проведат в Минск. Като цяло, в края на годината може да се похвалим с челни места в световната ранглиста. Имаме двама мъже в първата десетка при „Индивидуално мъже“. Антонио Папазов е втори в световната ранглиста за 2017 година, а Тихомир Баротев е 7-ми. В категория „Смесени двойки“ Антонио Папазов Анна-Мария Стоилова са шести в световната ранглиста. Групата ни е първа. За първи път в историята на българската аеробика си спечели световна купа – много голям кристален трофей, който е голяма гордост за нас тази година. Надявам се следващата година да бъде още по-успешна.
Фокус: Разговарях с вашия първи треньор Виолета Стамболийска, която обрисува една нелицеприятна картина, че младите не познават спорта и че държавата отдавна абдикира от него. Съгласни ли сте с това мнение?
Димитрина Къндева: Много е трудно, защото самият свят и ценностите се промениха много, животът стана много по-различен. Да правиш масов спорт или за високи постижения вече изисква съвсем различен подход, съвсем различни методи. Често пъти дори не става въпрос за пари, честно казано опира до въпрос на възпитание. Разбира се, парите никога не стигат. Почти няма да чуете от представителите и ръководителите на спорт в България, който да каже, че всичко е наред във финансов аспект. За съжаление, икономическата ситуация е такава. При нас също положението не е много добро, но въпреки всичко, благодарение на постиженията на състезателите по спортна аеробика, през последните години имаме нормално финансиране от Министерството на младежта и спорта. Това ни дава спокойствие, че може да подсигурим най-силните си състезатели и организацията на вътрешния ни календар. Оттам нататък, подборът на данните, на състезателите, особено от най-малка възраст, както и това как ще се справят клубовете с помощта на федерации или спонсори, вече зависи чисто от мениджърските способности на председателите на тези клубове. Истината е, че искаме или не искаме, ние трябва да се върнем в основите на нашия спорт с прекрасната система, която имахме преди години, тоест да занимаваме с гимнастическия спорт много малки деца, в 5-6 годишна възраст, за да имаме пирамида, която след това да изкарва големи състезатели.
Това как да мотивираме децата и техните родители и да ги накараме системно да се занимават със спорт, независимо дали той е за високи постижения или за масовост – за здраве, за придобиване на навици и умения, които по-нататък ще им помогнат в живота, вече е тежката задача, която предстои, с която се сблъскваме и която трябва да преодолеем.
Фокус: Какво може да кажем относно материалната база? Добри ли са условията за трениране и занимания по спортна аеробика в България?
Димитрина Къндева: Специално в България, спортната аеробика е спорт, който в началните години на обучение не изисква голяма материална база. За съжаление обаче, когато става въпрос за възраст, в която се оформят като състезатели и преминат по-малките възрастови групи, се изисква специализирана настилка. Тя не е много евтина и малко клубове могат да си позволят да я имат. За голяма наша радост, през годините една трета от по-елитните клубове в България са успели да се сдобият с такава настилка. Въпреки всичко, това е въпрос, който винаги е на дневен ред за Българската федерация по аеробика. Не срещаме проблем с материалната база за децата, които се занимават със спортна аеробика. Имаме клас „А“ – елитен и клас „Б“ с деца, които са с по-малки възможности и качества, които не могат да отделят толкова много време да спортуват и това не е тяхна основна цел. По-скоро е много малка и недобра корелацията между спортните клубове, училищата, физкултурните салони и детските градини, където може да се влиза да се работи. Подходът към тях е малко по-труден. Също така е много трудно, ако на един клуб му бъде дадена база да стопанисва сам, с всичките й консумативи и мениджмънт. Причината е, че много трудно могат да се намерят средства за стопанисване на тези зали от сдружения с обществено полезна цел, каквито са клубовете. Ние не говорим за фитнес клубовете, където влизат хора и си плащат, за да тренират. Говорим за спортни клубове, където тренират и деца. Не може в тях членският внос да бъде безкрайно голям, а е малко по-трудно да се осигурят дарения и спонсорства. Погледнато в този аспект, положението е малко по-тежко.
Тони МИХАЙЛОВ