Димитрина Тодорова, директор: Професионалната гимназия по информационни технологии и иновации в Бургас ще има най-модерната за 2018 година лаборатория по роботика в света

По повод на предстоящото откриване на новата  Професионална гимназия по информационни технологии и иновации в Бургас и какви перспективи ще даде на младите таланти Радио „Фокус“ –Бургас разговаря с Димитрина Тодорова, директор на училището.

Фокус: Г-жо Тодорова, бихте ли ни дали малко повече информация относно откриването на новото училище за ИТ технологии?

Димитрина Тодорова:  Щастлива съм да кажа, че Община Бургас успя да генерира екип от партньорски ИТ компании за създаването на професионална гимназия по програмиране, която да помогне и даде старт на кариерите на амбицираните деца.  Адмирациите са за Община Бургас и участващите партньори, че успяха да осъществят плана за реализирането на този проект. Тази гимназия има две специалности – приложно програмиране и програмно осигуряване. И двете специалности имат близки учебни планове. В гимназията интензивно се изучава и английски език, защото всички знаем, че основният език при технологиите е английският, а след това постепенно започват изучаването на езици за програмиране и роботика.

Фокус: Колко деца ще се изучават при вас тази година?

Димитрина Тодорова: Имаме записани 108 деца и за двете специалности.

Фокус: Колко работни учителски места сте открили за тази година?

Димитрина Тодорова: За да можем да покрием 24-часовия график в общежитието, което е към кампуса на гимназията, са назначени 16 педагогически специалисти, които са преподаватели основно по математика, английски и технологии.

Фокус: Отчетохте ли голям интерес, защото все пак това е професията на бъдещето, а и не само, всички бъдещи професии са свързани с тези технологии?

Димитрина Тодорова:  В годините професионалните гимназии загубиха много позиции, но аз смятам, че когато децата имат добро професионално образование, те са по-ориентирани в живота и по-лесно се насочват към подходящата за тях професия. Това показва практиката. Смея да твърдя, че малко закъсняхме с рекламната кампания, не беше мащабна, но пък дойдоха деца, които наистина имат желание да учат програмиране, желаят и да се занимават с това, което е голям плюс.

Фокус: А има ли някаква новост в начина на преподаването, нещо, с което ще бъдете първи?

Димитрина Тодорова: Има много неща, които ще са иновативни като новия метод за преподаване на английски език например. Тъй като след 7 клас учениците идват с различни нива на владеене на английски език. Някои идват дори с ниво Б1. Обучението по технологии е с увеличен брой часове и това дава възможност на децата да се запознаят с трите основни направления в технологиите – уеб дизайна, програмирането, приложното програмиране и програмното осигуряване в часа по роботика.  Училището ще има най-модерната за 2018 година лаборатория по роботика в света, която е подарък от работодател за гимназията. Изключително благодарни сме, че ще обучаваме децата с най-съвременни оборудвания и технологии.

Фокус: Това означава ли, че след завършването на учениците ще им бъде осигурена работа?

Димитрина Тодорова: Ние ще работим изключително интензивно с компаниите, които са ни партньори. За нас фактът, че работодателите подкрепят училището е от огромно значение, а и това ще допринесе за стартирането на успешни кариери на децата. Работодателите ще бъдат част от образователния процес и ще има допълнително обучение с тях. Винаги ще слушаме техните препоръки, защото те са на гребена на вълната на технологиите, докато ние сме стартиращи.

Освен това и училището разполага със съвременни технологии и оборудвания, които ще спомогнат децата в по-доброто им обучаване и по-нататъшно реализиране в сферата на ИТ технологиите.

 

Веселина НИКОЛОВА