Димитричка Табакова, НЧ „Христо Смирненски 1946“ – Варна: Стремим се към инициативи, които провокират, за да могат хората да излязат от злободневието и да се обърнат към духовното

снимка: pixabay.com

Димитричка Табакова, секретар на Народно читалище „Христо Смирненски 1946“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Табакова, по инициатива на Вашето читалище, в тролеите за обществен превоз във Варна се реализира „Изнесена библиотека – лятно четене“. Каква е идеята?

Димитричка Табакова: Ние работим с пенсионерски клубове и хора от страната по един проект за изнесена библиотека и четящи. Осигуряваме им литература. Сега реализираме идеята си за изнесена библиотека през лятото в градския транспорт. Целта е в рамките на един месец хората да се възползват, които са в отпуска или отиват на плаж, или са придружавани от децата си да ползват литература. Предоставяме малко вестници, списания, детски книги, поезия сме отделили. Много приказки има за децата. Ако някой се интересува, може да си вземе книжка, да чете. На тези, на които някои статии им харесат и не успеят да дочетат при пътуването, могат да вземат списанието и след това, ако решат да го върнат във всеки един тролейбус. Те са поставени в специални кутии.

Фокус: Защо само в тролеи решихте да поставите Вашите материали?

Димитричка Табакова: В момента само в тролеите има, защото преценихме, че там са по-дълги дестинациите. Да речем – „Владиславово“ – „Аспарухово“. Затова решихме първо в тролеите да се реализира тази инициатива. Имаме договорка, във връзка с празници, като Коледа и други, пак да подновим идеята и тогава да обхванем вече и автобуси. Просто искаме да видим как ще се възприеме идеята в тролеите и дали хората ще са доволни. Планираме да разширим и в междуградските автобуси – Варна – Девня, Варна – Тополи, Варна – Казашко или Варна – Бургас. Но искаме да видим отзвука и дали наистина хората ще са доволни, ще проявят ли интерес. Надявам се, че все пак някой ще вдигне поглед от телефона или таблета. Така и ще прецени колко е необичайна около него обстановката. Целта е да усетим морето, да усетим лятото. Или ако прочетем поезия, да си представим, че освен грижите и всичко онова, с което ни заливат всеки ден – чума по свинете, избори, има и други неща, които могат да ни вълнуват. Т.е. всичко онова, което идва от сърцето ни. От това, че можем да се посмеем с децата си на някои смешки, на весели стихчета. И въобще пътуването ни да стане приятно. Да не си мислим кой ни блъска, има ли място да седнем, да бъдем от сутринта изнервени. Цялата идея е тази – хората да се чувстват удобно.

Фокус: Дано „блъскането“ да е от желаещи да вземат четива. Но Вие казвате, че всеки може да вземе нещо дори при слизане?

Димитричка Табакова: Да, пътниците могат да вземат статия и да я прочетат, независимо дали са на плажа или на разходка в Морската градина. Могат да си я вземат и вкъщи. Не търсим отчетност – даваме десет бройки и искаме да ни се възстановят толкова. Всичко е доброволно. Дори, съвсем естествено е, ако някое дете толкова много хареса книжката, която сме му предложили, може да си я запази семейството вкъщи колкото време реши.

Фокус: А списанията на каква тематика са?

Димитричка Табакова: Това са списания, които ние получаваме в библиотеката на читалището, включително детски и такива на здравна и научна тематика. Това са обикновено изтекли броеве през 2018 година, но ги предоставяме, защото в тях има интересни и актуални статии. Когато предлагаме преса, сме се насочили към седмичници. Има и някои ежедневници. Предполагаме, че на хората първата работа е да включат телевизора и новините са им някак си по-близки. А цялата работа е, когато четат, да се забавляват. Дори в жълти издания ако надникнат, ще се забавляват.

Фокус: А какви книги сте предоставили?

Димитричка Табакова: В момента книгите са детски, защото преценихме, че ако сложим някаква книга за възрастни, няма как те да я прочетат за кратко време. Тези, които действително искат да четат литература, могат да се обърнат към читалището. Предоставили сме поезия, защото стиховете са по-кратки и могат да се четат в тролея, както и детски книги с приказки, които са по-къси. Мисля, че на следващото зареждане можем да предложим книги с разкази. Имаме такива в библиотеката. Можем преспокойно да предложим и такива книги.

Фокус: Дано повече хора да се отдалечат от злободневието и с усмивка да приемат Вашето предизвикателство.

Димитричка Табакова: Да, дано да е така. А инициативата ни ще търпи развитие. По-нататък, за Деня на народните будители в тези кутии, могат да се поставят ликове на народни будители с кратки биографични данни. Защото понякога, на предния ден децата празнуват Хелоуин, а не знаят, че следва Денят на будителите, което е много жалко. Решихме, че трябва да имаме такива инициативи, които да провокират хората. Да можем на моменти да излизаме от ежедневието, от злободневни теми и малко повече да се обърнем към духовното.

Диана СТОЕВА