Димитър Бойчев, ГЕРБ: Ще продължим политиката си по строителство в инфраструктурата, но ще дадем акцент на съдебната реформа, здравеопазването и социалната сфера

За оценката на 43 НС и очакванията на 44-то, за назначения служебен кабинет, възможните коалиции между ГЕРБ и други партии и нагласата за предизборната надпревара, Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Димитър Бойчев, народен представител от ГЕРБ-Бургас в 43 НС

 

Фокус: Г-н Бойчев, приключи работата на 43 НС. Каква оценка бихте поставили на работата, която свърши то?

Димитър Бойчев: При всички положения положителна. Аз искам да припомня на Вашите читатели каква беше ситуацията само преди две години при управлението на кабинета Орешарски и каква е ситуацията с държавата към този момент. Който и сектор да сравним, държавата е в една невероятна кондиция в момента. Наистина има още много какво да се прави, най-вече в социалната сфера и това, което касае доходите на хората. Но искам да направя още едно сравнение- фискалния резерв, който правителството на Бойко Борисов е наследил от Орешарски е бил на санитарния минимум. Мисля, че беше около 4 млрд. лева, а в момента е 14 млрд. лева. Има дисциплиниране на абсолютно всички системи в държавата. Пак казвам, има още много какво да се прави не само в социалната система, но и в съдебната, здравеопазване, образование, но наистина държавата е в една невероятна кондиция с адекватно предаване на властта от управлението на премиера Борисов към служебното правителство.

Фокус: Какви са очакванията ви за следващото Народно събрание?

Димитър Бойчев: Очаквам да доминират дясноцентристки партии, категорично. И това е полезно за  държавата и хората.

Фокус: Очаквате ли да бъде толкова полезно в дейността си, както и 43 НС?

Димитър Бойчев: Аз не напразно направих това сравнение с управлението на кабинета Орешарски, защото дясноцентристките управления са полезни за държавата. Те дисциплинират системата най-малкото акумулира приходи в държавата, които след това могат да се разпределят по адекватен начин. Категорично трябва да има по-голямо разпределение в социалната сфера – да се повишат доходите на хората, но те могат да се повишават тогава, когато има пари в хазната. Само едно сравнение ще Ви дам – в момента нашите опоненти от БСП обещават един социален пакет, който като го сметнахме, излиза 3 млрд. лева на година плюс това, което се прави в социалната сфера от държавата. Само че има основен въпрос, който би трябвало да си зададем, на който те не отговарят – от къде ще съберем тези пари. В основата една държава е да е адекватна във финансово отношение, както и усвояването на еврофондовете, които са едно от основните пера, чрез които идват инвестициите.

Фокус: Какво да очакват хората от ПП ГЕРБ за предстоящата предизборна кампания?

Димитър Бойчев:  Категорично ние ще продължим нашата политика със строителството на инфраструктурата, но вече ще дадем акцент и на други приоритети – съдебна реформа, здравеопазване, социална сфера.

Фокус: Какви са възможните коалиции на ПП ГЕРБ?

Димитър Бойчев:  Преди седмица направихме допитване до нашите членове – събрахме над 22 000 мнения и на първо място категорично беше посочено, че коалиционни партньори на ГЕРБ трябва да са дясноцентристки партии – Патриотичния фронт, други десни парии и на последно място по възможност, това е коалиционно правителство с лява партия или либерална каквато е ДПС.

Фокус: Вече имаме служебен кабинет, ясни са министрите и премиера в него… какво е вашето мнение за назначеното служебно правителство?

Димитър Бойчев:   Мисля, че са експерти. За един ден не мога да кажа как ще си свършат работата, но така или иначе една от основните функции на един служебен кабинет е подготовката и провеждането на предстоящите парламентарни избори и аз мисля, че в тази посока те ще се справят.

Павлина КУЦАРОВА