Димитър Борумов, Детски парламент – Благоевград: Очакванията от всяка една инициатива, която организираме са повече усмивки и топли чувства

Снимка: Pixabay

Димитър Борумов, председател на Детски парламент Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Борумов, разкажете повече за инициативата, която се организира и предстои в неделя от Детския парламент в Благоевград?

Димитър Борумов: Инициативата я заимствахме от Общинския Младежки съвет в Перник. Те я организираха миналата година месец декември. За нея разбрах от социалните мрежи и много ми хареса идеята. С моя колектив, когато обсъждахме план-програмата решихме да направим подобно нещо и в Благоевград. Тази неделя ще може благоевградчани да станат част от събитието. В центъра на града те ще имат възможност от 11.00 до 16.00 часа да се стоплят с напитки, които ще подаряваме. Екипът на Детския парламент ще раздава на хората чай, кафе и топъл шоколад. Целта ни е да направим по-уютна разходката на нашите съграждани в тези студени януарски дни.

Фокус: Колко е важна подготовката за всяка една подобна инициатива?

Димитър Борумов: Подготовката е от изключителна важност. Ние вече осъществихме разговори с Румяна Станоева, която направи връзка между децата на града и Общината. Тя ни помогна да се подготвят нещата, които са необходими. Това са ток и различни важни материали. Румяна Станоева реагира много бързо и обсъди идеята с Община Благоевград. Виолета Стойнева, началник отдел „Култура“ също ни подкрепи и одобри предложението ни. Различната инициатива се одобри и от кмета на Благоевград, д-р Атанас Камбитов както и от Христина Шопова, заместник-кмет по-културните въпроси. От Община Благоевград с огромно удоволствие решиха да ни спонсорират както правят за всеки един проект, с който се захванем. Подготовката се случи много бързо и за една седмица организирахме всичко, получихме средства и закупихме необходимите неща. Сега остава да поставим шатрата в неделя, под която ще бъдат масите и да започнем да топлим града с топли напитки и усмивки.

Фокус: Какви са очакванията Ви за неделя?

Димитър Борумов: Имаме идеи и за други интересни инициативи през 2019-та. Очакванията от всеки един проект, който организираме са повече усмивки и повече топли чувства както и много хора, които да пият топъл чай в неделя.

Фокус: Какви проекти ще подготви Детския парламент през 2019-та година?

Димитър Борумов: Предстоят ни много различни проекти през тази години. В петък обсъдихме план-програмата за всеки месец, която изпратихме до Община Благоевград. На 14-ти февруари и на 1-ви, в зависимост кой как празнува ще отбележим Трифон Зарезан и празника на влюбените. Със сигурност ще почетем и двата празника. Преди това на 21-ви януари в Международния ден на прегръдката ще подготвим интересен проект. През месец март ще отбележим Баба Марта, а на Трети март ще информираме учениците по много интерактивен и привлекателен за тях начин. Ще им представим нещата от българската история, които са се случили. Ще избегнем формалния начин от учебниците като ще използваме презентации. За април имаме идея за конкурс за модел и макет на Априлското въстание, но това са неща, които преди да реализираме е необходимо да обсъдим с Община Благоевград и да изчакаме тяхното одобрение на проектите и идеите ни.

Денис НИКИФОРОВ