Димитър Бояджиев, собственик на птицеферма: Между 0,14 и 0,17 лв. е цената на яйцата от производител в Смолян, а най-предпочитани са L размер

Между 0,14 и 0,17 лв. е цената на яйцата от производител в Смолян, като цените им не са променяни от година насам. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Димитър Бояджиев – собственик на единствената в града птицеферма. И тази година по традиция, жителите на Смолян могат да си купят яйца за Великден на производствени цени. За целта яйца се продават в трите големи квартали на града – Смолян, Райково и Устово. По думите на Бояджиев, в търговската мрежа се спекулира с цената на яйцата за Великден. „В търговските вериги има много полски, македонски и румънски яйца. Спекулации от производителите няма как да има чисто пазарно, а всеки търговец сам решава на каква цена да продава яйцата за празника“, коментира Бояджиев.

На цени от производител, яйцата в Смолян се продават от 0,14 лв. за размер М до 0,17 лв. за размер L, като при малките разфасовки от 6 и 10 яйца, цената е с 0,02 лв. по-висока заради опаковката, посочи Бояджиев. Той отбеляза, че смолянчани предпочитат да купуват от най-едрите яйца, но според него по-здравите яйца, които са и по-сигурни борци на Великденската  трапеза са тези с размер М. „Яйчената маса при тях е по-сбита и са по-здрави. Хората предпочитат по-едрите яйца, защото имат по голяма площ за рисуване и украса, но по-малките яйца са по-здрави“, каза още Бояджиев.

Нели ГЕРГЬОВСКА