Димитър Бръчков, кмет на Петрич: Очакваме античния град Хераклея Синтика да се превърне в сериозен туристически продукт

Снимка: ПП ГЕРБ-Петрич

Димитър Бръчков, кмет на Община Петрич, в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Бръчков, с какво впечатлява днес античният град Хераклея Синтика?
Димитър Бръчков: Хераклея Синтика представлява един комплексен туристически продукт. Аз ще го разгледам от тази си светлина, защото в крайна сметка нека да оставим на експертите-археолози самата археология в обекта. Античният град е разположен на едно място със сериозна верска сила, както се е изразявала многократно баба Ванга. Знаете, че в непосредствена близост се намира храмът на баба Ванга, както и една уникална природа в местността Кожух и археологията Хераклея Синтика. Един турист, отишъл там, има възможност да погледне в три различни измерения: и природните ни забележителности, и храмът на баба Ванга, и разбира се, археологията на Хераклея Синтика.
Водещ: Правителството отпусна 100 000 лева за разкопки. Кога се очаква да започнат дейностите?
Димитър Бръчков: Разкопките не са спирали, защото до този момент имаше финансиране от страна на общината за близо 50 000 лева, от страна на Министерството на културата за още 20 000 лева. Така че дейностите са си непрекъснати, просто това е един допълнителен немалък ресурс, за което много благодаря, разбира се, на Правителството, на разбирането, и на министър Банов за помощта, която оказва винаги, и на г-н Борисов за Хераклея Синтика. Предполагам, че ще бъде много интересно за всеки един турист, който посети Хераклея Синтика. В момента се разкопава непосредствено до пътя. На една голяма дълбочина се показват нови каменни стени и блокове, които най-вероятно ще поставят пред нас една нова загадка.
Водещ: Г-н Бръчков, какви средства сте вложили до момента в този проект?
Димитър Бръчков: Трудно ми е да кажа, не съм подготвен. Но не са малко и от страна на правителството, и от страна на общината. Искам само да напомня на вашите слушателите, че преди няколко месеца правителството отпусна 1.4 млн. лева за благоустрояване, цялостно асфалтирана на пътя до Хераклея Синтика от местността от село Рупиите.
Водещ: Да, и вашата община също имаше готов проект за ремонта на пътя. Докъде стигна?
Димитър Бръчков: Да, проектът е изготвен от нас.
Водещ: Докъде стигна ремонтът на пътния участък?
Димитър Бръчков: Реално Община Петрич пое ангажимент да асфалтира със собствени капиталови средства, което подкрепи и Общински съвет Петрич пътят, само че от другата страна, откъм комплекса на баба Ванга.
Водещ: Докъде стигна ремонтът?
Димитър Бръчков: 1/3 от пътя е готов.
Водещ: Кога се очаква да приключат ремонтните дейности?
Димитър Бръчков: Не искам да казвам някакви крайни срокове, защото има тежки процедури, през които трябва да се мине.
Водещ: Г-н Бръчков, вие казахте преди дни, че идеята ви е за създаване на общ туристически продукт. Какво имате предвид?
Димитър Бръчков: Имам предвид следното нещо: че се опитваме в момента, пак казвам, изключително са проблемни процедурите, защото голяма част от собствеността е и частна. Затова не искам да прибързвам с конкретни срокове. Знаете, че там трябва да се минат процедури по отчуждаване и т.н. Но идеята е, че когато държавата влага такива пари, когато общината влага пари, археолозите като екип работят в тази посока за още по-голямото разкриване на града, който между другото е бил 10 кв. км, сигурен съм, че накрая ще се получи един сериозен туристически продукт, който ние допълнително искаме да го облечем в инвестиционни намерения чрез Програмата „Региони в растеж“, която дава възможност и за археология допълнителни средства, и туристически атракции.
Водещ: И за финал на нашия разговор, г-н Бръчков, защо античният град е един от най-значимите, както го определят, археологически обекти у нас?
Димитър Бръчков: Факт е, специалистите така го определят. Това, което мога да съдя аз, е, че съседната гръцка държава многократно се бореше да разкрие подобен град, да разкрие самата Хераклея Синтика на територията на съседна Гърция. И доскоро се смяташе, имаше версии, че той всъщност е бил в сегашните териториални граници на Гърция, но тези разкопки – на доц. Вагалински и неговият екип категорично доказаха, че са при нас.

Йоланда ПЕЛОВА