Димитър Данчев, БСП: „Ало, Банов съм“ е поредният пример за посредствеността в държавното управление, надяваме се истината да излезе на бял свят

Димитър Данчев, народен представител от ПГ на „БСП за България“, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: БСП внесе сигнал в ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите, както и в българската прокуратура за аферата „Ало, Банов съм“. Какви са очакванията на левицата, за нагласите на партията – по тези и още въпроси разговаряме в следващите минути с Димитър Данчев от БСП. Господин Данчев, аферата „Ало, Банов съм“ продължава да е актуална. Как очаквате да се развие ситуацията?

Димитър Данчев: Надяваме се наистина истината да излезе на бял свят. Вчера аз и колеги от парламентарната група, заедно с госпожа Елена Йончева, която както знаете, разкри тази схема, която се е разиграла в Министерство на културата по повод строителните работи, които са извършени през 2015-2016 г. на „Ларгото“ в София, внесохме сигнал, който е подписан от председателя на БСП – госпожа Корнелия Нинова и от колеги народни представители. Всички ние сме застанали зад този сигнал с имената си и наистина ще настояваме истината да излезе на бял свят. Сезирахме и главния прокурор по темата, защото освен че става въпрос за европейски средства, все пак става въпрос за случай, който се е разиграл в Министерство на културата и както очакваме специализираната прокуратура, която се самосезира, да работи активно по този случай и да изкара всички факти, така че да не се окаже, че и този път това ще остане заметено под масата, без да излезе истината наяве, за което ние настояваме да се случи.

Водещ: Господин Данчев, ако заключението на ОЛАФ и българската прокуратура се разминат?

Димитър Данчев: Аз не вярвам да се разминат, защото фактите са само едни. Не вярвам, че тези факти могат да бъдат прочетени двояко. За мен е важно това, което ние изнасяме като информация, става въпрос като записи, като аудиофайлове, които предостави госпожа Елена Йончева, съвпада напълно с това, което ние колегите й от ПГ,  анализирахме като документи към тази обществена поръчка. И наистина виждаме, че става въпрос за едни умишлено спестени неустойки на изпълнителя в размер на около 1 милион български лева, средства с които е ощетен държавният бюджет. Не вярвам, че някой може да прочете по друг начин информацията, която е налична, тъй като това са наистина обективни факти. Ако се съсредоточим върху това, което се е случило, ще видим наистина че са дописвани актове и пак казвам, са били спестени минимум 700 хиляди лева, а по мои изчисления повече около 1 милион на фирмата изпълнител. За тях няма заведено дело и това не са тази сума, за която ние говорим, не е сумата, за която Министерство на културата вече няколко дни оглушително разказва как е заведено дело. Става въпрос за други 700 хиляди лева, а не за тези 754, които са вписани в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция и за които наистина има заведено дело, макар и до момента делото да е загубено на първа инстанция и да чака решение на Апелативния съд. Откровено казано, аз не се учудвам, че делото е загубено на първа инстанция, защото Министерство на културата и министърът на културата,  тогава и господин Банов – в качеството му на ресорен заместник-министър, са имали възможност, не само да усвоят гаранцията за добро изпълнение, тези 300 хиляди лева, за които стана въпрос, но в рамките на 60 дни след приключване на договора, това което се е случило на 20 януари, все още е действала и гаранцията, която е била направена в полза на Министерството от страна на изпълнителя, във връзка с последното плащане, извършено към него в края на месец декември 2015 г., която гаранция между другото е била за над 5 милиона лева, защото това е била сумата на последното плащане. Така че наивно е наистина, за мен, а чувам че и колеги юристи, специалисти са се изказали в същата посока, да се смята че година по-късно, след като е изтекъл договорът и възможността да се усвоят гаранциите по него, да се заведе дело и да се очаква, че това дело ще бъде спечелено. Най-малкото ще припомня, че протоколът, с който е приет обектът, е подписан от Министерство на културата без забележки и това е още една от причините, поради които вероятно и съдът няма да признае иска на Министерство на културата. Но нека да изчакаме съдебното решение. Не искам да играя ролята на някаква врачка. Просто казвам своите мисли по тази тема.

Водещ: Да. Доста се изговори обаче за автентичността на записа. Имаше разнопосочни мнения. Очаквате ли именно сега сигналът към ОЛАФ и към българската прокуратура да разкрият аферата и нещата да излязат наяве?

Димитър Данчев: За мен записът е автентичен. Аз пак казвам защо. Защото всичко това, което се изнася в записа като информация, указанията които дава господин Банов, от една страна от своя кабинет на служителите, на подчинените му в Министерство на културата, от друга страна към строителя и към фирмата, която се занимава със строителния надзор, на практика след това са се и случили и документално това е проверимо. Нашата документална проверка, нашият документален анализ, показва че всъщност този разговор и това, към което склонява министър Банов изброените току-що от мен лица, всъщност на практика се е и случило. Така че аз нямам съмнение, че разговорът е автентичен. За мен, ако се съсредоточим върху това, което се е случило, а не върху това кой е участвал и къде точно се е случила сцената, ако се съсредоточим наистина върху това, което се говори в разговора, в това което се е случило, със дописаните актове и парите, има достатъчно основание да се смята, че наистина става въпрос за схема, за една корупционна схема. Всичко друго, всякакви други опити за коментар в една или друга посока, за мен са опити за отклоняване по същество от темата.

Водещ: И в тази връзка къде е границата между политиката и корупцията?

Димитър Данчев: В последните години от управлението на ГЕРБ за мен е трудно да се каже. Ще припомня, че наскоро имаше един доклад на авторитетна асоциация „Прозрачност без граници“, която обяви че България е първа в ЕС по корупция. И за мен е очевидно, че за пореден път трябва да признаем, че отвън нещата се виждат ясно и точно. Припомням, че въпреки този и други доклади на различни институции, в т.ч. на Държавния департамент на САЩ, където се казва че служители във всички слоеве на правителството са замесени безнаказано в корупционни практики, управляващите от ГЕРБ продължават да не виждат гредата в окото и се опитват, понеже слушах от онези дни едно интервю на един от силните представители на ГЕРБ, който се опитва да ни обяснят, че когато се говори много за корупция, се създава видите ли фалшиво усещане за корупция у хората. Но пък аз ще се върна отново към записа, който представи госпожа Елена Йончева и ще ви помоля и вие, ако имате възможност, да обясните факта, че един действащ заместник-министър, сега министър, търси начин да защити интереса на частен строител, а не този на държавата. Разбира се, че няма здравомислещ човек, който да повярва, че това нещо се прави без да се търси някаква лична облага. Съвсем ясно, е че става дума за корупция, не за просто усещане за корупция. И тук трябва да си кажем ясно, че докато ГЕРБ и нейните представители разглеждат корупцията като усещане, а не като престъпление, няма как да очакваме да има осъдени за корупция и реални антикорупционни действия в рамките на настоящото управление. За мен борбата с корупцията трябва да бъде борба с ясни резултати и те са свързани от една страна, както със съдебната система, така и най-вече с желанието на управляващите да се справят с този проблем.

Водещ: Премиерът Бойко Борисов призова политиците да си мерят повече думите. Според него трябва политическата конфронтация да спре. Как ще коментирате думите му?

Димитър Данчев: Думите никога не са излишни, когато се казва истината, когато говорят фактите. В случая с „Ало, Банов съм“, който изнесе госпожа Елена Йончева, е само един от примерите. Ние дадохме просто пример за начина, по който се харчат бюджетните и европейските средства. От друга страна това е поредният пример за посредствеността в държавното управление и аз не виждам защо не трябва да говорим за тази посредственост. Защото тази посредственост наистина може да се види в почти всички области на управлението. И затова и ние в БСП говорим за модел на управление. Защото това, пак казвам, е пореден случай на манипулиране на условията на обществени поръчки от представители на ГЕРБ и използване на различни документални хватки и тук, макар че в последните дни няколко пъти го казвам, но пак ще го повторя, ще припомня че по подобен начин беше изкривена и поръчката за ремонта в София на ул. „Граф Игнатиев“ до градинката на „Св. Седмочисленици“. Така че не виждам защо за тези работи не бива да се говори. Напротив, аз смятам че наистина истината трябва да излиза на бял свят и се радвам, че именно ние от БСП успяхме поне малко да открехнем вратата и да разкрием истината. Да се опитаме да пречупим страха на хората да говорят за това, защото с подобни изказвания се всява допълнителен страх у хората.

Водещ: БСП не била готова за избори, опитвала се да печели време  – и подобни мнения се чуха из пространството. Така ли е, господин Данчев, или няма нищо общо с тези твърдения?

Димитър Данчев: Дали БСП е готова за избори или не, ще видим на самите избори. При всички положения БСП, както останалите предполагам политически партии, вече се намират във фактическа кампания, най-малкото при нас в БСП в момента текат събранията на основните ни партийни организации, на които се издигат кандидатите за европейски депутати,  членове на ЕП. Така че не виждам какво означава това, че БСП не е готова за избори. Напротив, БСП се готви за избори и това е съвсем нормално като основна политическа партия в страната.

Водещ: За кои избори се готви БСП?

Димитър Данчев: Преди всичко за предстоящите европейски избори, но и за местните, защото в тази година ще имаме поне два избора, а пък, надявам се, че управляващите наистина ще вземат под внимание това, което казваме и наистина ще подадат оставка, за да можем да проведем едни предсрочни парламентарни избори, които вярвам че ще са правилната посока, в която ще може да се развие ситуацията в страната, защото само предсрочните парламентарни избори могат да доведат до промяната, която вече струва ми се очакват всички в България.

Водещ: Казахте, че вече обсъждате европейските избори, имената на евродепутати. Кои са те? Имате ли вече  готови имена?

Димитър Данчев: Готови имена няма. Сега текат номинация и ще има вероятно десетки номинирани. Не мога да кажа в момента, нямам такава информация кой събира най-много номинации, но това ще стане ясно в края на месец март и началото на месец април, когато Националният съвет на партията ще се събере и на свое заседание ще обсъди всички номинации и ще подреди окончателния вариант на листата, която ще бъде регистрирана вероятно в началото на м. април за участие в изборите в края на май.

Водещ: Господин Данчев, вчера изследване на „Медиана“, показа че БСП изпреварва с процент ГЕРБ. Ще запазите ли електоралния потенциал, който би могъл да ви изпрати на първа позиция?

Димитър Данчев: Аз вярвам и всъщност това, за което говорихме преди малко, показва че сме на прав път. Вярвам че можем да запазим и увеличим дори тази разлика, защото смятам че БСП в последните месеци работи активно за това да покаже, че сегашното управление има алтернатива. Ще припомня, че ние направихме още в средата на миналата година нашия проект „Визия за България“, който премина през много сериозно обществено обсъждане, през различни браншови организации, различни граждански организации. Този проект беше оформен като окончателен документ и приет заедно с проекта „Визия за Европа“, между другото това е първата политическа платформа на политическа партия в страната, която излезе в подготовка за участие в европейските избори. И смятам, че с тези два документа, ние имаме основание да смятаме, че печелим общественото доверие и смятам, че сме на прав път и ще запазим тази добра тенденция ще спечелим на европейските, а след това и на местните избори, а пък се надявам, ако се случи в рамките на тази година и парламентарни избори, и тях.

Водещ: Господин Данчев, не смятате ли обаче че подобни афери, скандали поддържат в напрегнато състояние основните електорати?

Димитър Данчев: Смятам, че напрежението в основните електорати се поддържа преди всичко от поведението на управляващите, а не от това, което изнася опозицията като факти. Факт беше, че през последните няколко дни всички чакаха да чуят коментара на министър-председателя по изнесения скандал и може би неговото мълчание, както го нарекоха някои ваши колеги, оглушително мълчание, продължи твърде дълго. Твърде дълго, защото вероятно нямаше какво да се даде като разумно обяснение по изнесените от нас факти. Но вината за това, което се случва в страната, се носи изцяло от управляващите, тъй като в техни ръце е управлението на всички обществени ресурси, в т.ч. и на фоновете на ЕС. С други думи, ако някой създава напрежение, това са управляващите със своите действия.

Йоланда ПЕЛОВА