Димитър Димитров: Когато имаш вяра, всяка икона е чудотворна

Снимка:Радио "Фокус"- Шумен

Димитър Димитров, автор на изложба „Икони“, представена в НЧ „Напредък- 1869“, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-н Димитров, представяте 24 икони в изложба. Вие сте  автор всъщност на  металопластиката. Откога се занимавате с тази дейност?

Димитър Димитров: Станах вярващ в Бога от 2000 година.  4-5 години по- късно започнах да посещавам манастири и храмове по светите места. При тези пътувания събирах и иконите. Свързани са най- вече с посещенията ми в Света гора и в Йерусалим. Отначало правех съвсем плахи опити и рамкирах иконите с дърво, постепенно започнах да използвам метал, за да стигна до това, което представям в изложбата. Използвам основно неръждаема и месингова ламарина и мед. Инструментите съм си направил сам, това са различни по големина пробойчета, секачи. Според видяното в манастирите и храмовете, съобразявам с какви инструменти мога да постигна подобен резултат на рамката. При изработката на обкова съм спазвал и църковния канон.

Фокус: Как избирате металопластиката за съответната икона?

Димитър Димитров: Иконата сама показва какво да вземеш от нея и да го сложиш към рамката. Разглеждам много внимателно иконите, които са в манастирите и храмовете, изработката на обкова им и следвам тези образци. Например, в храма в Дивдядово върху дървените рамки на Богородичната икона и тази на Исус Христос имаше изображения на риба. Аз пренесох този символ върху мой обков, но върху метал.

Фокус: Споменахте за пътувания до светите места. Какво ви впечатли най- силно?

Димитър Димитров: Пътуванията ми до Света гора и до Йерусалим бяха много вълнуващи. Аз ви казах, че съм вярващ в Бог от 2000 година. До тогава нищо не знаех за Бога. До 2000 година бях под пагон, член на БКП. Екскурзията до Света гора беше може би преди 10-тина години. Посетихме 8 манастира и центъра Карея. Силно бях впечатлен от историята на Зографския манастир, от историята на иконата на Св. Георги Зографски. Посетихме  руския манастир „Св. Пантелеймон“ Влизайки в църквата, на стената от лявата страна имаше икони, за които казаха, че са 365, колкото са и дните на годината. Посетил съм град Охрид. Един град по- малък от Шумен, може би по- голям от Нови пазар. Там има 365 църкви. Представяте ли си каква българщина, каква вяра в Бога. Когато бяхме там 32 от църквите бяха действащи. Манастирът „Св. Наум“ е много красив. И отново да се върна към  Света гора в сръбския манастир влизайки в храма отдясно на олтара имаше коридор, който води към втори храм, там отново олтар и вратичка, коридор и трети храм и всичко това под един купол. В третия храм имаше гроб на светец, от  който се виеше многогодишна асма, с чудодейна сила.

Фокус:И отново да ви върна към металопластиката. Какво ви провокира да се занимавате с това?

Димитър Димитров: Води ме вярата. Заставайки пред иконата, аз усещам по- много личен начин това присъствие. Когато имаш вяра, всяка една икона е чудотворна.

Ивелина ИВАНОВА