Димитър Димитров: На местните избори ни очаква доста по шарена картина от резултатите на предходните

Димитър Димитров, политолог, член на ЦИК, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: За тенденциите, аномалиите и изводите ще разговаряме с политолога и член на ЦИК Димитър Димитров.

Димитър Димитров: Добрата тенденция може би трябва да свържем с това, че машинното гласуване мина много по-гладко, отколкото очакваха песимистите, включително и аз принадлежа към тази група. Да, има няколко машини, от които няма да можем да произведем резултат, по различни технически причини, но като цяло, разбира се, ще има и официален доклад, аз в момента изразявам само своето лично мнение, процесът мина много по-гладко, отколкото би могъл да мине. И най-вече заради изключително краткия срок. Все пак за два месеца трябваше да се одобри техническо задание, да се произведат машини, които са внесени и са произведени тази година, и най-вече да се организира невероятната логистика. Използвам случая да поздравя екипа на „Сиела“, който не го прави за първи път, но никога не го е правил в този мащаб. Откъм резултати, тъй като това е по-щекотливата тема, ГЕРБ успя да постигне резултат, който е близък до максималната разтегнатост или ако искате отстояние на неговия резултат от този на БСП. Гласовете, подадени за ГЕРБ са със 150 000 повече и това е много близко до високата стойност, която всички биха признали като победа на ГЕРБ. Има различни интерпретации, как се е получило, защо се е получило, как се е развила кампанията, проучването на относително изчистения терен от скандали в последната седмица на премиера, неговата очевидно важна, бих казал дори централна роля. Но има и нещо, което в някаква степен се подценява и това е здравината на структурите, здравината на основата на партията ГЕРБ. И няма как да не я свържем с подалия оставка днес от позицията ръководител на предизборния щаб Цветан Цветанов. Това е всъщност новината на деня.

Водещ: Ако всичко за ГЕРБ е било толкова розово като резултати на тези избори, защо трябваше да бъде отстранен Цветан Цветанов?

Димитър Димитров: Никой не е дал официално обяснение. Естествено е, че не можем да не си помислим за това, че позицията номер 2 винаги е била проветрива в общия смисъл – тогава, когато има очевиден лидер; с това, че се разгоря това, което наричаме „апартаментгейт“, то продължи с няколко други скандала за къщи и прочие. Но трябва да кажа, че ГЕРБ направиха нещо, което много малко се очакваше три седмици преди кампанията. Успяха да завършат в един много позитивен план, в един по-скоро оптимистичен, бих казал не толкова мрачен и не толкова конфронтационен разговор. И това според мен има значение. Аз мисля, че за вашето радио бях казал много преди изборите, че в края на краищата ще спечели този, който завърши на позитивна нотка. Това беше моето чисто субективно очакване, тъй като претоварването, разговорът с дискредитиращи факти, с откровено насърчаване на омразата, в края на краищата може да доведе до обратния ефект. Което се и случи.

Водещ: Господин Димитров, не сме ли свидетели на следния парадокс: в БСП, които загубиха изборите, по простата причина, че очакванията им бяха да ги спечелят, отговорните подадоха оставка. В ГЕРБ, които спечелиха, а очакванията там бяха по-скоро, че ще ги загубят, също основният отговорник – председателят на щаба подаде оставка. Как да си го обясним?

Димитър Димитров: Да, очевидно е. Има един, бих казал вярно, че трудно може да бъде основан на фактите, по-скоро едно предположение, една хипотеза – че оставката на Цветан Цветанов е в някаква степен символична. Тя идва два дни след като в парламента се появи кандидатът на ДПС за евродепутат господин Пеевски. Той не само се появи, а няколко дни вече е на работа и дори представлява журналистическа сензация. В този смисъл, последователността за мен изглежда някак символична – връщането на единия, излизането на другия. Всъщност и двамата са известни с това, че умеят чрез избори в смисъл, в който е необходима мотивация и мобилизация извън обичайната предизборна кампания. В този смисъл малко странно ми се вижда това съвпадение, въпреки че аз свързвам нещата чисто времево, така да кажем, и символично. Възможно е оставката на господин Цветанов да е сигнал за някакъв вид вътрешни размествания в самите структури на ГЕРБ. Но, доколкото аз ги познавам, съмнявам се, че много бързо и достатъчно ефективно ще е възможно да бъде намерен заместник на господин Цветанов. Все пак той е направил тази партия с авторитета на Бойко Борисов и с голи ръце. Ако, разбира се, авторитетът не се приеме за основно оръжие. Дали има някакъв външен фактор ми е трудно да спекулирам. Господин Цветанов в последната година и в края на предходната прекарваше дълго време в САЩ, вероятно има някакво отношение към сделката за самолетите. Виждате, че тя е обвита в мъгла и от някакви поредни предположения и хипотези, какво ще се случи, каква ще е цената, схемата за плащане и т.н., които на външни наблюдатели не изглеждат някак си достатъчно интригуващи, но всъщност на основата на това дали сделката ще бъде финализирана успешно или пък отново ще има някакво отлагане за някакво близко бъдеще.

Водещ: На какво стана жертва Цветан Цветанов?

Димитър Димитров: Вижте, много неща могат да се напишат, тъй като все пак става въпрос за много продължителен период, поне 10-годишен, в който ГЕРБ преживя турбуленция, особено през 2013 година, когато висеше на косъм да бъде маргинализиран до някаква степен и изключен от властовите структури. Преживяха кошмарната рухнала банка или пирамида – КТБ. Преживяха толкова много неудачи, от които много успешно се измъкнаха. Ако не заради друго, то заради възможността да произвеждат позитивни изборни резултати.

Водещ: Дали тази тенденция ще продължи – тенденцията на позитивни изборни резултати за ГЕРБ?

Димитър Димитров: Най-сложно е да бъдат прогнозирани местни избори. Допускам, че инерцията ще се запази, но резултатът няма да бъде толкова впечатляващ вероятно, колкото той беше на последните местни избори преди 5 години. Знаете, че с няколко изключения, ГЕРБ доминира във всички областни градове. Много е възможно на 1-2 места да има някакво пропукване и социалистите да обявят триумфално, че се връщат ако не на друго място, то поне на местните избори в няколко области.

Водещ: В четири области на евроизборите се появи това пропукване, тоест техният пробив. Дали ще се повтори на местния вот?

Димитър Димитров: Има колебливи тенденции. В Търново, където имаше загуба на предишните избори, говоря за Търново област, а сега ГЕРБ е успял да спечели процент повече. Има загуба в Ямбол, има загуба в Добрич, има загуба някаква в Плевен.

Водещ: И във Видин.

Димитър Димитров: И във Видин, но Видин е особен случай, бих казал. Плевен е по-интересен, тъй като ГЕРБ никога не е доминирал много отчетливо там и кметът е избран от ДБГ или от коалиция Реформаторски блок фактически, които не искат да имат кмет от ГЕРБ. Нямам представа, много сме далеч, за да се занимаваме с прогнози, но е факт, че точно тези места – Добрич, Плевен, Ямбол, включително Видин, винаги са били територия на съперничество и на отсъствие на отчетлива доминация на която и да е партия, дали ще бъде левица, десница.

Водещ: Господин Димитров, как си обяснявате аномалиите? Има села с ромско население, където резултатът за ДПС е 99,3%, това е плевенското село Буковлък, в ромския квартал в Самоков например е същото, в Любимец пък ГЕРБ печели със 70% и 100% от преференциалния вот е за Емил Радев. Още една, в Симитли 87,5% печели ГЕРБ, 56% за Емил Радев, 29% за Лиляна Павлова. В Криводол, Врачанско, 62% за ГЕРБ и 47 от тях за Александър Йорданов. Във Войводиново – това село, което нашумя с циганския побой, ВМРО печели 43%. Тези резултати предизвикват озадачаване. Вие как ги коментирате?

Димитър Димитров: Мога само да кажа, че периферните групи – тези, които са в значителна степен маргинализирани социално, са склонни да подкрепят всеки, който им даде някакъв вид гаранция или подхрани очаквания за това, че ще им позволи да се движат към някакъв вид интеграция. От кого ще дойде обещанието, кой ще се опита да ги мобилизира по всякакъв начин, включително и чрез елементарни гласонабирателни схеми, е трудно да се каже. Очевидно нямаме една ясна национална тенденция в рамките на конкретната кампания, в конкретната община. Можем да разчетем в резултатите, кой е бил по-успешен в това състезание. Колкото до групите например в Самоков, известно е, че те по различни причини са били близко или до ДПС, или до БСП. Никога не са подкрепяли ГЕРБ. Или пък, ако отидем в това населено място, което е в област Монтана, на брега на Дунав, там устойчиво в няколко последователни избора са отчитани резултати, които са близо до сто процента подкрепа на ДПС. Има някакъв вид местна традиция, има разбира се и различни размествания, които ние можем да видим и можем да разчетем само в резултатите. Предварително в аванс да отчетем общонационална тенденция е немислимо. Връщам се пак към местните избори. Това са все пак 265 съвсем различни общински избора и наистина можем да очакваме някакви по-значими размествания, отколкото на такива национални, каквито са европейските.

Водещ: Какво ни научи този евровот – кампанията и резултатите от него?

Димитър Димитров: Не мисля, че ни научи на нещо особено. Нищо драматично не се е случило. И най-добре е да сравним разпределението, тоест бройката депутати, които са спечелили почти същите партии. Един единствен мандат се е преместил от спечелените предния път 4 мандата от ДПС към ВМРО. Междувременно комбинацията от „България без цензура“ и ВМРО вече се е превърнало само във ВМРО. Това са два забележителни факта.

Водещ: Какво да очакваме за есента?

Димитър Димитров: Много рано е, но ще очакваме доста по-шарена картина, отколкото последния път. Това е моето очакване.

Водещ: Каква кампания ни предстои? За евроизборите тя започна месеци преди вота, още от миналата година. Сега от единия вот направо ли ще тръгне кампания за следващия?

Димитър Димитров: О, не, всички ще починем малко най-напред, всеки според плановете си и възможностите си. А пък наесен, вероятно през септември, ще се засилят публичните послания, които ще са свързани с местния вот. Но и те няма да бъдат толкова компактни, колкото всички останали избори. Просто местните избори са наистина местни, с местен дневен ред, с местни играчи и с местни авторитети, ако искате.

Водещ: Ще преобладава ли пак черният пиар и негативната кампания?

Димитър Димитров: Ние ще можем да видим кампаниите в по-големите градове. Едва ли националният информационен поток ще се занимава с по-периферните и по-малки състезания. Но напълно е възможно при преобладаващ негативизъм всъщност да се очертаят някакви номинално независими кандидати, които да отчетат много по-добри резултати, специално в състезанието за общински съветници. Колкото до кметовете, кметовете ще бъдат излъчени от основните партии, както винаги е било.

Водещ: Очаквате ли нов политически проект, който да направи пробив?

Димитър Димитров: За този проект се шуми от толкова много години, че според мен ароматът, който излъчва в началото, вече започва да се губи. Изветрява.

Водещ: Изветряват и нагласите за него?

Димитър Димитров: Да, разбира се, това имах предвид. Ясно е, че е възможно да има такъв проект, може би той е бил доста адекватен на реалността преди няколко години. Само че, ако го свържем с това, че ще бъде нещо като знакова смяна на ролите, говорим за Слави Трифонов, на житейските роли, не знам, трудно е да се прогнозира. Все пак наскоро беше избран комедиант за президент на Украйна. Слава Богу, ние не сме в позицията на такава криза, каквато има в Украйна.

Водещ: Кой ще бъде победителят през октомври?

Димитър Димитров: Предположението ми е свързано с добро представяне на ГЕРБ, но може би не чак толкова добро, колкото на предишните избори.

Цоня Събчева