Димитър Димитров: Не сме приключили битката за правата си и не се чувстваме победители, можем отново да бъдем тук в Брюксел, дори в още по-голям състав

Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Добър вечер, господин Димитров. Намираме ви на летището в Брюксел. С какво чувство си тръгвате от европейската столица?

Димитър Димитров: С добро. Като гледам всички, с които бяхме на протеста, са с приповдигнато настроение. Смятам, че успяхме да накараме, ако не друго, поне евродепутатите да се замислят какво ще гласуват.

Водещ: Какво спечелихте – битката или борбата?

Димитър Димитров: Битката далеч не е спечелена. Не съм сигурен, че и борбата е спечелена. Все пак акцентираха на проблема. Видях различни гледни точки. Доколкото разбрахме от нашите представители в Европейския парламент, които бяха и в комисията, има раздвижване по въпроса и не се следва просто размахването на пръст от някой лидер, който взема решение да се подкрепи или не даден въпрос.

Водещ: Смятате ли, че с вашата инициатива накарахте евродепутатите да се замислят?

Димитър Димитров: Искрено вярвам. И да, може би резултатът показва точно това. Защото в крайна сметка ние освен с протеста няколко дни подред изпращаме на техни имейли наши предложения, нашите виждания, наши становища, какво точно ще гласуват, какво ще се случи. Ако нас не са ни чули, то поне се надявам да са видели тези послания от наше име.

Водещ: А някой от тях отговори ли ви, поинтересува ли се, поиска ли повече информация?

Димитър Димитров: Не.

Водещ: Това означава, господин Димитров, че трябва да продължите тази мейл офанзива.

Димитър Димитров: Ние не сме приключили и не се чувстваме победители. Но това беше нещо, което трябваше да се случи в четвъртък, защото ние нямахме никакъв избор. Ние пробвахме с доводи, пробвахме със срещи, имахме срещи с еврокомисарката и с нейния екип, имахме срещи с евродепутати, с другите браншове, и кореспонденция сме водили. Това беше най-логичната следваща стъпка.

Водещ: Каква беше атмосферата на самия протест? Бил е мирен, не е имало затворени улици.

Димитър Димитров: Да, не е имало. Беше мирен. На площад „Люксембург“. Атмосферата беше приповдигната. Разбира се, имаше и организационни проблеми, няма как, не протестираме всеки ден в Брюксел. Но нещата се получиха, по мое мнение, доста добре.

Водещ: Господин Димитров, какво ще предприемете оттук нататък?

Димитър Димитров: Притеснени сме, какво ще се случи. Сега очакваме да видим реакцията на Европейския парламент, защото от трите доклада на тримата докладчици, които са по различни теми във връзка с пакета за мобилност, се взе решение един от докладите да бъде подкрепен, това е докладът на Исмаил Ертуг, другите два бяха отхвърлени. И сега въпросът е, оттук нататък какво се случва. Най-логичното и юридическо издържано, поне по мнението на нашите евродепутати, решение е въобще да не бъде вкарван този пакет за мобилност в Европейския парламент. Има възможност с някакви процесуални процедури, нарушения и хватки да бъдат вкарани и трите доклада в пленарна зала на Европейския парламент, където да бъдат гласувани наново. Много зависи оттук насетне, какво ще се случи. Може да решат за момента този въпрос да не бъде повдиган, да спрат законодателната инициатива във връзка с пакета за мобилност 1, могат да решат на всяка цена да го прокарат. Разбира се, ние още не сме се върнали в България, за да ви кажа какво ще се случи при едната хипотеза, какво ще се случи при другата хипотеза и какво ще предприемем.

Водещ: Имате ли  планове за различни сценарии – план А, план Б?

Димитър Димитров: Нищо не пречи отново да бъдем тук в Брюксел, дори в още по-голям състав. Искам само да ви кажа, че двата чартъра, които са с по 180 души, които напълнихме, не събраха всички желаещи. Има хора, които имаха желание да дойдат, но останаха в София.

Водещ: Имайте готовност за трети чартър.

Димитър Димитров: Може да се окаже, че това просто е било репетиция, дали генерална или не, никой не знае. Пак ви казвам, следим с повишено внимание, какво се случва оттук нататък с трите доклада и въобще с пакета „Мобилност“ – ще бъде ли гласуван в Европейския парламент, ще бъде ли дръпнат на заден план – какво ще се случи. Това е същественото в момента.

Водещ: Това ще се реши на заседание на координаторите на големите европейски семейства в навечерието на пленарната сесия в Страсбург. Вие не бихте ли им изпратили на техните имейл адреси подробна аргументация по различните варианти?

Димитър Димитров: Ами да, ще им изпратим информация, каквато е ситуацията. Ние имаме предложения, които защитават дори водачите и социалния ефект, който те искат да постигнат, отколкото техните текстове. Така че ние отново ще изпратим нашите предложения. Сега се появява и въпросът, дали е само този пакет за мобилност? Те така или иначе западните държави са решили да ни изгонят, те предприемат вътрешни законодателства, с които да ни изхвърлят. В крайна сметка ще се опитаме да преустановим тази тяхна практика. Дали чрез пакета „Мобилност“, дали като им покажем, че не е удачно по този начин да се процедира, дали чрез някакви други инициативи. Вие знаете, освен пакет за мобилност, ние от години сме обект на по-големи глоби, на по-чести проверки, на по-големи изисквания, когато камионите са с българска регистрация. Смятаме, че това трябва да стане.

Водещ: Сега излиза тази сюжетна линия, че пакет „Мобилност“ не е панацея, а освен него и местните законодателства в отделни държави също могат да спират работата на българските превозвачи.

Димитър Димитров: Те, нещата тръгнаха от местните законодателства. Не може една Германия да приеме вътрешно законодателство, една Франция, една Австрия, да започне наказателна процедура срещу тези държави, и изведнъж да се предложи пакет за мобилност 1, наказателните процедури да спрат, за да видят дали ще приемат в ЕП пакета. А всъщност в пакета, освен всичките законодателни инициативи вътре в тези държави, вкарват още допълнителни рестрикции. Тоест те повтарят тяхното законодателство, плюс допълнителни рестрикции. Какво ви говори това? Че тези няколко държави са седнали, разбрали са се и са го направили. Това искат да го прекарат като европейско законодателство.

Водещ: Тук вече идва ролята на българското правителство и на българския парламент. Нови срещи ви чакат, господин Димитров, защото трябва да има двустранни разговори със заинтересованите страни.

Димитър Димитров: Надявам се и българското правителство, и българският парламент да бъдат на място и да продължат да отстояват позицията, защото иначе няма да постигнем нищо.

Водещ: Стискаме ви палци за успех оттук нататък, защото явно борбата ви продължава.

Димитър Димитров: Вярвам, че ще е успех не само за бранша, а и за българската икономика като цяло.

Цоня Събчева