Димитър Димитров, политолог: Протестите ще тлеят до празниците, но автопоходите може би ще продължат и след тях

 

Интервю с политолога Димитър Димитров, преподавател в СУ“ Св. Климент Охридски“ за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“. През последните няколко години сегашните протести са трета вълна от такива. Едната през зимата на 2013 година и беше предизвикана от високите цени на тока, и доведе до оставката на правителството на Бойко Борисов тогава, през лятото на същата година последват нови протести заради назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, и продължи повече от година и доведе до  оставката на правителството на Пламен Орешарски. Вчера се проведоха поредните протести в различни краища на страната, в малки и големи градове с различен брой участници, по-малобройни от преди няколко седмици. Какво виждаме днес и какво да очакваме?

 Водещ: Какво да очакваме – ще тлеят или ще се разгарят протестите, според вас?

Димитър Димитров: Според мен, ще тлеят продължително – колко продължително – примерно докато влезем в седмиците, които са свързани с празника, когато вероятно ще станат спорадични. Изключвам, разбира се, сценария с някакво външно въздействие и някакви екстремни събития, които могат да провокират допълнителен тласък и да направят протестиращите повече, отколкото са в момента. Но тъй като сезонът е такъв, че не е благоприятно за пребиваване на отрито, вероятно протестите като автопоходи, които обикалят определени маршрути, ще продължат. И най-вероятно ще продължат и след като преминат празниците до средата на януари с различна интензивност.

Водещ: Заговори се за национален протест след празниците. Тази неделя наистина участниците бяха по-малко, но някои обявиха, че ще протестират и следващата неделя. Ако протестите преминат в по-организиран национален протест, това ще увеличили натиска?

Димитър Димитров: Ние се намираме почти във времето, в което започваме да мислим за коледните празници, отпуски и т.н. Не мисля, че вълната, дори и с някакво организирано усилие, ще бъде толкова значима, че да премине пика си. Протестите,  който все пак по един или друг начин свързваме с тези на майките на деца с увреждания и с високите цени на горивата бяха двата главни източника, чийто искания са намерили своето решение – майките участват в процеса на приемане на решения, все пак в бюджета в момента, в който са предвидени необходимите средства в републиканския бюджет, въпросът е да се уредят детайлите на тяхното разпределение кой какво ще получи, т.е. нормативната база. Майките продължават да са част от този процес, до сега не са изказани аргументи, с които да обвиняват управляващите, че по някакъв начин ограничават тяхното участие. От друга страна, цената на горивата – този път „международното положение“ помогна. Цената на барел нефт стремително тръгва надолу. Преди 2 месеца приблизително е била около 87-88 долара на барел, сутрешните котировки бяха около 58. Това няма как или най-малко дори и да се отразява с известно забавяне в цените на дребно, просто е един изключително благоприятен фактор. Има, разбира се, и други искания, свързани с „Гражданската отговорност“, свързани с данъците върху колите, но там нищо не изглежда драматично. Данъците за колите ще се повишат локално, все пак това е местен данък, до няколко десетки лева в зависимост от това какъв е класът на автомобила. А „Гражданската отговорност“, да, ще се повиши, но нищо драматично няма да има в това повишени. Ще бъдат засегнати главно хората с фиксирани доходи, в този случай пенсионерите. Само че те по принцип не са най-големите потребители на горива, на автомобили и т.н. Искам да обърна внимание и на това, че протестиращите все повече, понякога се шегувам мрачно, започват да ми приличат на мигрантите, които минават границата – те са все повече млади, здрави мъже, които твърдят, че се искат да се „смени системата“, и които твърдят, че това е източникът за нещастия в страната. В този смисъл приличат на мигранти, които твърдят, че са бежанци от райони с военни действия, което не е така.

Водещ: Изказа се становище, че протестиращите не могат да представляват исканията на целия народ?

Димитър Димитров: И друг път съм изтъквал аргумента – да, могат да бъдат 3 или 5, дори 30 хиляди, въпреки че участниците не са достигали пик от 30 хиляди. Трябва непременно да подчертаем, че на 26 май ще се гласува, тогава ще участват 2 – 2.5 милиона или всички, които ще направят оценка на управлението и ще имат свободата да я направят. И ще трябва да погледнем какви са равнищата на подкрепа, както в рамката на управляващата коалиция, така и за опозицията. Тъй като очевидно и все по-често се повтаря идеята за това, че протестите се организират, за да се спечелят въпросните първи избори, които идват, евентуално някакви предсрочни, чийто хоризонт е по-далечни разбира се, и е свързан със следващата есен. Това е една нормална демократична процедура. Ние преживяваме психологически като извънредна ситуация, точно заради това, с което вие започнахте – с 2013 година, след това 2014 година, в които вълната от протести беше много по-масова, много по-ясно фокусирана и с много по-добре артикулирани цели. Те доведоха до два пъти смяна, тоест, до два пъти до предсрочни избори, и много хора си мислят, че това е естественото състояние. Ако личният им хабитат е ограничен, те не могат да си намерят мястото, целите, чувстват се притеснени, добре е да се направят предсрочни избори. Трябва да изключим, разбира се, един клас от влиятелни индустриалци, предприемачи и прочие, които са пряко засегнати от активизирането на прокуратурата, на ДАНС и другите институции, които по един или друг начин стигнаха до запори за стотици милиони левове, на имущество. В момента, в което има запорирано имущество за 500, за 600, може би скоро време ще достигне милиард лева, естествено е и да има  заинтересовани от някаква промяна. Ако не друго, поне от сдаване на такова напрежение, което по един или друг начин би поразместило пластовете.

Водещ: Приемате ли, каквото предложение се изказва в публичното пространство, че има платена прослойка от протестиращи, специално се назовават футболни агитки, които се издържат от различни олигарси?

Димитър Димитров: Аз бих се учудил, ако няма. Ще ви отговоря, че да говорим, че това е само подозрение, е някак си много лицемерно. Кога в прав текст, кога със заобикалки се обяснява, че част от протестиращите просто уплътняват времето си, не всички са с много ясни трудови  задължения, договори и т.н., и това че ще излязат и ще застанат пред Министерски съвет или където и да е другаде, просто им позволява да бъдат социално активни. Не мога да си представя, че хора, които през цялото време изтъкват високите цени на горивата, ще качат и ще направят днес 100-на километра, или 50 км, само ей така, за да се разходят. Предполагам, че има и някакви парични потоци, които „подхранват“ ентусиазма. Неслучайно пооредяха участниците. Общо взето,  това са колони от по 20-30 автомобила в по-малките населени места, които правят нещо като автопоход.

Водещ: В същото време няма видими лидери, и както каза и шефът на кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова, последните протести за разлика от тези на майките на деца с увреждания, няма лидери и изпълними искания. Как да си обясним липсата на лидери на протестите и какво означава това?

Димитър Димитров: Защото ако има лидери, те ще трябва да се конституират като говорители, ще трябва да уточнят политическите си искания, между другото в края на краищата, ще се стигне дотам, че това са политически искания, и така ще се свържат със съществуващите партии. Тактиката, която приема социалистическата партия като главна опозиция, е да прави всичко възможно, за да бъде притискано управлението до стената, тоест, да бъде вкарвано в обяснителен режим, който евентуално натрупвайки се през месеците и през времето да доведе до неблагоприятни изборни резултати през май.

Водещ: В същото време, председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов вчера каза, че нищо не налага да има промяна на сегашното управление. Тогава какво, според вас, може да прекрати тези протести?

Димитър Димитров: Нищо не може да ги прекрати. Правото на протест е едно нормално, ясно гарантирано право. А поводи за протести има. И аз ще започна от състоянието на второстепенните, третостепенните пътища в страната, от това, че някакво съоръжение, например мост е излязъл от експлоатация по някаква причина или се е разрушил от безхаберие, и всякакви други такива локални събития, които не подлежат на какъвто и да е контрол. От друга страна стои нещо важно, от следващата година бюджетът е разписан така, че общо взето всички значими социални групи ще получат някакви допълнителни плащания. Това е много важен аргумент, само че той започва да има психологическо измерение тогава, когато хората видят преводите си по сметките, или ако искате парите в ръцете си. Така че мисля че и това като цяло ще понижи или ще окаже влияние върху понижаване на напрежението. Нека да кажа и последното – много от коментарите, които се правят в медиите, няма значение в какви медии, са до голяма степен преднамерени. Коментаторите, които желаят по различни причини да бъде променено това мнозинство, изтъкват причините или избират ако искате краските, които са негативни за управлението, и обратно. Всеки вариант на предсрочни избори у нас във всеки случай има огромна икономическа цена, като се започва с това, че намаляват приходите в бюджета, и завършва с това, че има огромна ротация на всякакви кадри в средните и високи ешелони, и положението започва да става все по-малко и по-малко контролируемо. Това е огромната цена, която ще засегне всеки – по-малко приходи в бюджета означава в някаква степен ами по-малки порции за разпределение.

Водещ: И в тази среда започна подготовката на партиите за предстоящите избори. Има ли според вас индикации за неспортсменска игра между тях?

Димитър Димитров: В малката коалиция на правителството се разменят всякакъв вид удари във всички формати по всеки повод. Докато има такова напрежение, винаги ще съществуват и понякога основателни, понякога не, очаквания да бъде разклатена формулата на управлението. Това е по-скоро проблемът. В ГЕРБ такива категорични признаци на някакъв вид криза не виждам.

Водещ: Част от протестите бяха и за оставката на вече бившия вицепремиер Валери Симеонов. Ще се успокои ли напрежението сред „Обединени патриоти“ след неговата оставка или?

Димитър Димитров: По-скоро се съмнявам или можем да очакваме това да настъпи не непосредствено, а примерно февруари-март, когато партиите ще са взели решение кой в какъв формат ще се яви на европейските избори. Важно е за тях. Засега се очертават варианти, в които тези три партии ще участват в две листи или се пробват такива варианти да бъдат конструирани. Ако разбира се запазят в рамките на една листа, ще бъде по-лесно да се отчете каква е подкрепата за тях, колко е спаднала, горе-долу така, както се задават въпросите в регулярните допитвания. Ако те се разделят на повече от една листа, ще бъде малко по-трудна преценката, и отново ще стане изборният резултат, разбира се, някакъв източник на нестабилност. Така че ако някакъв вид предсрочни избори има, ние ще трябва да погледнем изборните резултати от края на май, и тогава ще се правят преценки най-вече в централите, разбира се, не толкова, колкото в коментарите, които все пак казах, че до голяма степен могат да бъдат преднамерени.

Водещ: Повдигна се отново темата за намаляване на субсидиите на партиите, нещо, което някои от протестиращите добавиха към исканията си, има ли рискове в приемането на едно такова решение?

Димитър Димитров: Не за първи път обсъждаме намаляване на субсидията. Ясно е защо тя се е увеличила, ясно е защо тя е формална тогава, когато се проверява, кой какъв отчет прави. Според мен, известно намаление, знаете, че последният път с дебатите субсидиите бяха намалени с 1 лев на глас, не мисля че ще настъпи драма, ако бъдат намалени още веднъж. Само че винаги в този случай на преден план излиза някакво екстремно решение. Например 1 лев на глас или някакви субсидии, което тотално намира възможността да бъде открито рационално решение. Ако един проблем има едно или две решение, в публичното пространство достигането до тези едно или две решения може да бъде блокирано като се дискутират всички възможни останали.

Елеонора Чолакова