Димитър Димитров, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), регион Североизточна България: 40 % от гостите по Североизточното Черноморие за новогодишните празници ще бъдат румънци

Димитър Димитров, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), регион Североизточна България в интервю за Радио „Фокус”-Варна.

Фокус: Г-н Димитров, на какви цени се предлагат кувертите в ресторантите по Североизточното Черноморие? Какви са офертите за почивка по време на зимните празници?

Димитър Димитров: Между 60 и 85 лв. възлиза цената на кувертите за Нова година  в по-висококатегорийните ресторанти по Североизточното Черноморие. Записванията за празниците все още вървят. Офертите по хотелите на морето и в тези от градски тип се предлагат на цени от 160 лв. за двудневен престой и стигат до 300 лв. за тридневен пакет в по-високобюджетните комплекси. И двата варианта включват – закуска и официална вечеря на връх Нова година, а на 1 януари някои от представителите на бранша са предвидили бонус изненада. Там, където се предлагат СПА и уелнес услуги, колегите са се постарали да пуснат някои премии, като използване на някои от процедурите. Така че, подготвят се изненади за нашите гости.

Фокус: Наблюдава ли интерес от страна на студентите във връзка с 8 декември?

Димитър Димитров: Не се наблюдава особен интерес към Североизточното Черноморие, поради факта, че  няма много студенти в региона. Въпреки това, два от хотелите в Балчик ще отворят врати, за да посрещнат желаещите да прекарат празника там.

Фокус:Основно българи ли ще посрещнете за Нова година?  Как вървят записванията?

Димитър Димитров: 40 % от гостите за новогодишните празници ще бъдат румънци. Високият процент е тенденциозен и се дължи на близкото разстояние между нашето Черноморие и Северната ни съседка. Не разполагам с точна информация за заетостта на базата, но записванията определено продължават. За Рождество Христово няма висок интерес, поради факта, че е традиционен, семеен български празник, който всеки предпочита да прекара у дома. За Нова година има достатъчно желаещи. Българинът е свикнал да прави резервациите си в последния момент и затова се очаква към 15 – 20 декември записванията да се увеличат. В някои от нашите комплекси се предлагат бонуси за ранни записвания. Тоест цената е с около 5 до 10 лева по-ниска, ако се направят резервации до 1 декември. Част от колегите обаче, са удължили промоционалната оферта до към 10 декември, така че,  места свободни има почти навсякъде, свободни куверти също има все още. Очакваме нашите гости, за да ги обслужим.

Фокус: С какви инициативи се занимавате през зимата? Извършват ли се обучения и преквалификации на персонала?

Димитър Димитров: Вече тече подготовката за летен сезон 2017 година. Някои от обектите по Североизточното Черноморие започнаха да провеждат основни строителни ремонти, а други работят по освежаване на вътрешните интериори на хотелите. В момента стартират няколко програми от Министерството на труда и социалната политика за обучение и преквалификация. Някои от колегите вече си подготвят документите, тъй като срокът изтича на 8 декември. Другите са си решили проблема, като са си наели учители, които да обучат и подготвят персонала им. Към момента на дневен ред стои и въпросът с договарянията за туристически сезон 2017 г., които са в сила в цяла Западна Европа. Предстоят ни много договорки с Румъния и Русия, паралелно с това преквалифицираме кадри и се занимаваме с ремонт и обновяване на базите, за да сме готови да стартираме сезона.

Деница НИКОЛОВА