Димитър Димитров, фондация „Международен балетен конкурс – Варна“: Основната причина за отлагането на конкурса е финансовото състояние на Фондацията

Основната причина за отлагането на конкурса е финансовото състояние на Фондацията, която организира мероприятието и преди всичко ситуацията със спонсорите и дарителските средства, които ние трябва да подсигурим, за да може да съществува конкурса. Това коментира пред Радио „Фокус“ – Варна Димитър Димитров, председател на фондация „Международен балетен конкурс – Варна“. По думите му, въпреки подкрепата на общинската администрация, Министерството на културата и собствените средства, които Фондацията би генерирала при провеждането на събитието, към момента не е бил подсигурен необходимия бюджет, което пък респективно налага отлагането на конкурса.
Димитър Димитров, допълни, че стратегията на фондацията от тук насетне е да се договорят необходимите средства, за да може евентуално през юли да се обяви конкурса за 2021-ва година. „Провеждаме много разговори, опитваме се да използваме информационната вълна, която създаде негативната новина.

Комуникираме с нови потенциални спонсори и търсим всякакви решения. В скоро време очакваме да бъдем поканени от Министерството на културата и от община Варна, а може най-добрия формат е и с двете институции едновременно да обсъдим ситуацията и да помислим дали не е разумно да се потърси нова форма на финансиране на събитието, която би дала в средносрочен план една по-голяма стабилност.

Действително, конкурсът се е провеждал през последните 30 години без прекъсване, но е имало изключително критични моменти. Имало е много години, в които събитието се е провеждало с минимални средства, което в сегашно време няма как да си позволим, при тази интензивност на информацията, която тече в социалните медии – това би било много по-лоша услуга за конкурса“, посочи още Димитров.

Той допълни, че е, имало години, в които конкурсът е щял да бъде прекратен по средата на неговото издание, поради неизпълнение на договорки със спонсори. „Така че, както и преди съм казвал – близо три десетилетия Фондацията в този формат успява да поддържа конкурса и мисля, че е време да преосмислим това събитие и то да намери своето място в държавните приоритети. Това е необходимо, за да може балетният конкурс да продължи да се развива и да се провежда по начина, по който е бил досега.

Ако бюджетът бъде намален – да събитието би се реализирало, но то няма да е на открита сцена, респективно няма да може да бъде и във Варна, защото градът не разполага със закрита сцена, която да е подходяща за целта. Тогава трябва да се търсят решения за други градове. Ако е на закрито, събитието може да се организира за два пъти по-кратък срок, но към момента не съм правил изчисления в тази насока, просто защото нямам желание затова.

Но ако искаме конкурсът да остане във Варна, да остане тази легенда в морската столица, е необходимо да се погледне малко по-управленски на ситуацията и да преценим, какво трябва точно да се направи“, каза в заключение председателят на фондация „Международен балетен конкурс – Варна“.

Десислава ВАСИЛЕВА