Димитър Здравков, кмет на община Садово: 2016 е най-успешната година, реализирали сме 2 600 000 лева собствени приходи

Димитър Здравков, кмет на община Садово, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за равносметката по отношение на свършеното през годината и за големите планове за изпълнение през следващата 2017 година.

Фокус: Г-н Здравков, остават броени дни до края на 2016 година. Какво успя да постигне община Садово през последните 12 месеца?
Димитър Здравков: Община Садово ще изпрати най-успешната година като приходна част. През 2016 година сме реализирали 2 600 000 лева собствени приходи, което говори за добро управление. Преди пет години приходите бяха само 1 200 000 лева. Само за пет години сме ги увеличили два пъти, даже и повече. Това ни позволява да изпълняваме една доста добра и комфортна за нас и за населението на община Садово инвестиционна програма. Надявам се и се моля същата тенденция да продължи и през 2017 година. Трябва да кажа също, че оставяме и остатък за следващата година от близо 500 000 лева. Община Садово изпраща 2016 година в едно добро финансово състояние. През последните 12 месеца, както и всяка година, бяха вложени най-много инвестиции в инфраструктура. През 2016 година направихме над 4 километра улици. Говоря за нови асфалтирани улици в община Садово, във всяко едно населено място. Успяхме да извършим наложителни ремонти по детските градини, тоест направихме капиталовложение. Изградихме 10 детски площадки във всяка една детска градина на територията на община Садово. Това не се е случвало в близките 20 години, даже и повече.
Фокус: Какво планирате да се случи в община Садово през 2017 година? Набелязали ли сте си конкретни цели?
Димитър Здравков: Ще заложим отново на изграждането и поддържането на улична инфраструктура. През 2017 ще продължим с подмяната на тротоари. Тази година стартирахме в някои населени места, като през 2017 година ще разширим кръга с останалата част от селата. Общо взето, през следващата година ще инвестираме в инфраструктура. Ще отделим средства и за надграждане на тези съоръжения, които изградихме в детските градини на територията на община Садово.
Фокус: Къде се позиционира община Садово по отношение на безработицата и финансирането по различни европейски проекти?
Димитър Здравков: Нивото на безработица в община Садово падна. В момента е 12 %, но 80 % от безработните са с осми клас и по-ниско от осми клас образование. Жителите на община Садово към момента са около 16 000. По отношение на финансирането по европейските проекти, за съжаление, в община Садово не се получиха добре нещата по Програмата за развитие на селските райони. Ние обжалваме оценката по един от проектите и смятам, че доводите ни са основателни. Надявам се да размислят. От друга страна, по другите мерки за годината сме усвоили около 2 милиона лева по европейски проекти. Това са общо взето проекти, които са в така наречените „меки“ мерки. Въпреки всичко ние продължаваме напред и ще се опитаме да кандидатстваме там, където имаме тази възможност.
Фокус: А какво може да се каже по отношение на безопасността на жителите на община Садово? Вие постоянно сигнализирате за недостиг на полицейски сили. Има ли промяна в нивото на регистрираната престъпност, особено в по-малките населени места?
Димитър Здравков: По този въпрос няма развитие и не сме постигнали успех. Имам чувството, че полицията ще бъде вписана в Червената книга като изчезващ вид. От 18 преди, сега полицейските служители са 11, даже намаляват още. Една от служителките в полицията излезе в майчинство, доколкото съм запознат. Ситуацията е трагична. Хората не могат да видят полицаи в населените места, защото останаха само двама младши районни инспектори. Тоест, за 12 населени места отговарят и се грижат само двама младши районни инспектори, които са затрупани с документи и не им остава време да ходят да работят на терен. Не съм добре запознат със статистиката по отношение на престъпленията, но има престъпност, независимо дали става въпрос за периодична или постоянна такава. Има престъпност. Непрекъснато има проблеми и във връзка с нарушения по Закона за движение по пътищата. Оплакват се хората, но най-вече те искат полиция по улиците, да видят някой да говори с възрастните. Не е редно и не е правилно някой да влезе в къщата на възрастен човек, да го тормози и да го тероризира. Не е нормално той да се обади на телефон 112, а полицейски патрул да пристигне след 50-60 минути, защото на територията на община Садово има два патрула. С реформата се стигна дотам, че в Садово няма 24-часов патрул. По-големите проблеми са в по-малките населени места. На мен ми е обидно как всичко се измерва в статистика, в брой разкрити и неразкрити престъпления. Това има ли значение когато някой 50 минути  се опитва да граби и да тероризира възрастен човек. Този възрастен човек не издържа психически, но в крайна сметка няма кой да отиде до него, защото патрулът е например на 70 км. Накрая се пише, че това престъпление е разкрито и това вдига рейтинга на полицията. Пренебрегва се факта, че гражданинът е тероризиран. Пренебрегва се факта, че ако имаше полицейски патрул, то тогава той можеше да се отзове за 10 минути. Този проблем може да се реши с назначение на полицейски служители. Много от тях се пенсионират, а на тяхно място не се назначава никой. Трябва да се знае, че и да дойдат служители, те не могат да заработят веднага като младши районни инспектори, а трябва да започнат от някаква друга длъжност. За мен цялата ситуация е доста сбъркана. Нагласата по отношение на този проблем е песимистична. Говоря за проблема вече години наред. На хората вече им е писнало или някак вече са свикнали. Свили са се и всеки си чака съдбата.
Фокус: И накрая, какво отчитате като най-голям успех за 2016 година?
Димитър Здравков: Всичко, което съм свършил през тази година, е успех за мен. Дори и на един човек да съм помогнал, това за мен лично е безспорен успех. Аз не деля делата на големи и малки.
Тони МИХАЙЛОВ