Димитър Здравков, кмет на Община Садово: Държавата трябваше да вземе отношение за р.Чая, за да не се стига до проблемите, които имаме сега

Димитър Здравков, кмет на Община Садово, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Община Садово вчера обяви частично бедствено положение за село Катуница, заради пропаднали участъци по подпорната стена на р. Чая. Каква е ситуацията сега, според вас? Чухме областният управител, който каза че няма за какво да се притесняваме, вече се работи по укрепване на дигата?

Димитър Здравков: Да, вчера в късния следобед, в пет часа беше обявено частично бедствено положение на територията на Община Садово, в частност в землището на с. Катуница. Днес в девет часа се събира кризисният щаб, оттук нататък да набележим мерките. Те мерките са видни и е ясно какви са, но просто да бъде съгласувана процедурата. Хидроинженер сме привлекли, който също да даде своето предписание. И оттук нататък ще има фирма, която да влезе да изпълни тези дейности вътре в реката.

Водещ: Ясна ли е собствеността, господин Здравков?

Димитър Здравков: Не, не е ясна собствеността. Но не можем ние да очакваме това да се изясни и чак тогава да действаме. Още повече това пропадане на стената всеки момент може да падне вътре в реката и да се превърне като бент. И оттам нататък да тръгне към населените къщи, които са само на 100 м от това пропадане на стената. Притеснение има, още повече, че го дават и два дена да вали. Затоплянето на времето също е проблем, тъй като река Чая е в доста голям водосбор и ние се намираме долу в оттичащата се част на реката.

Водещ: Вие чували ли сте за незаконен добив на това място?

Димитър Здравков: Ние не само сме чували, но сме подавали стотици сигнали. Даже в момента, доколкото знам, има и досъдебно производство, което се води там. Последният сигнал беше до Министерство на енергетиката, откъдето имаме отговор, че там няма издадена концесия, че има незаконен добив, но извършителят е неизвестен. Даже и вчера, давайки интервюта на вашите колеги, беше казано, че в момента също се копае от другата страна.

Водещ: Но няма никаква реакция, така ли?

Димитър Здравков: Няма. Още повече, че там е територия на две населени места, на две общини и започват да се водят едни спорове, когато се пишат актовете къде е написано, на коя територия и тези актове общо-взето падат. Но все пак и тази река си има стопанин и той малко от малко трябваше да вземе отношение това нещо, не да се стига до тези проблеми, които ние в момента жителите на Община Садово имаме. Това е от години. Не е от днес и от вчера. Аз  проследявам историята през Google Maps от 2013 г. е проблемът. И то не е само това. В момента има незаконно депониране на строителни отпадъци в тези участъци, където са иззети инертни материали. И всичко това става под носа на държавата.

Водещ: Какви мерки и действия предприемате в такива случаи?

Димитър Здравков: Какви действия? Пишем, пишем. Аз имам цяла папка, което сме сигнализирали какво става там. Нищо.

Водещ: Но отговор няма.

Димитър Здравков: За мен е още по-притеснително – само на 200 метра от там, където е поддала стената, са две съоръжения. Едното е железопътен мост, другото е автомобилен мост, които също са подкопани. И е много прав областният управител, че за такива неща трябва да има превантивна дейност. Тази река си има стопанин и той трябва да пише и да казва какво става вътре, той не вижда ли какво става?

Водещ: Вие знаете ли кой е този стопанин?

Димитър Здравков: Не искам да ги назовавам, защото после всеки се обижда. Държавата е стопани със съответните институции.

Водещ: Господин Здравков, тъй като си говорим за превантивни мерки, скоро беше гласуван и бюджетът на Общината. Кои ще бъдат приоритетните сфери?

Димитър Здравков: Сега излизаме от тази тема, в която в момента се намираме и влизаме в една друга тема, която касае цялата 2019 г. Приоритетът ни там за поредна година са общинските пътища в самите населени места. От 2018 г. тази дейност, говоря за асфалтирането на улиците и правенето на пътища, е изцяло вече общинска. Закупили сме машини. Имаме асфалтополагаща машина, камиони, валяци. Това звено цялото е окомплектовано. През новата година също ще го доокомплектоваме. И с тези пари, които сме заложили, смятаме да направим 7 км асфалтови улици на територията на Община Садово. Така също сме заложили към 200 хиляди лева за ремонт на кметства, читалища. Тази година се навършват и 40 години от създаването на Община Садово. Една голяма сума от капиталовите разходи сме заложили за ремонт на общинската сграда в общинския център в гр. Садово. Доста добра капиталова програма сме заложили. Благодарение на това, че и миналата година доста добре приключихме годината, с над 3,5 милиона собствени приходи, което досега не се е случвало. Надявам се и тази година да е добра. Което да ни дава възможност да можем да откликнем на желанието на жителите на Община Садово за по-добро благоустрояване на самите населени места.

Водещ: Къде се намира този проблемен мост, за който споменахте преди малко?

Димитър Здравков: Това е на същата река, на Чая или Чепеларска. Той се намира на 200 м от кризисния етап, където е поддала стената.

Водещ: Имате ли проект, който е свързан с това?

Димитър Здравков: Има, да. Има в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, за нашия мост говоря, който е автомобилният мост, има внесен проект. Но мостът е тотално дискредитиран. Даже преди няколко седмици ограничихме още преминаването през моста на 20 т. Но и това вече е критично. Дори и за автомобили вече е критично преминаването там. Но изхождам от там, че ние нямаме никакъв алтернативен мост.

Водещ: И преминават автомобилите оттам?

Димитър Здравков: Да. Ако го затворим този мост, ние ще трябва да заобикаляме 20-30 км, да стигнем примерно до Пловдив.

Водещ: Да обаче трябва да търсите алтернатива, тъй като нещата не са добри, които казвате?

Димитър Здравков: Трябва, да. И в момента сме поръчали нови знаци, за да ограничим преминаването. Никой не спазва. Ние говорим за превантивна дейност. Аз не знам някой съблюдава, съблюдава то е ясно кой, тонажът на колите, товарните коли, които преминават. Във времето назад, мисля че бях подал един сигнал до компетентните институции и те ми отговориха след три дена, че няма такива коли. А вие, ако застанете на този мост, ще видите какви големи големи машини преминават, с какъв тонаж минават.

Водещ: И къде ще търсите решение на този проблем? Все пак са застрашени хората, всички които преминават?

Димитър Здравков: Пак Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Няма откъде да търсим. Този мост е непосилен за Общината да го изгражда отново. И този мост не е само връзка на Общината с Пловдив, този мост е връзка с още две общини надолу –  Община Асеновград и Община Първомай.

Йоланда ПЕЛОВА