Димитър Иванов: Няма населени места в Ямболско без ток и вода, обстановката е спокойна

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол

 

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Каква е актуалната зимна обстановка в Ямболско? Ще ни каже областният управител Димитър Иванов. Добро утро, г-н Иванов.
Димитър Иванов: Добро утро. Най-радостното тази сутрин е, че вятърът, който имахме в продължение на повече от 24 часа, стихна. Нямаме вече снегонавявания, времето е спокойно. Да, имаме около 10 см нов сняг от снощи, но мисля, че вече в спокойното време пътнопочистващите фирми могат да се справят с почистването на пътищата.
Водещ: Вчера военни ви помагаха за извличането на закъсали леки и тежкотоварни автомобили. Има ли опасност отново да се нуждаете от тяхната подкрепа, въпреки че днес – според метеоролозите – картата на област Ямбол е оцветена в зелено, но пък знаем, че от събота се очаква ново влошаване на времето?
Димитър Иванов: Да. Искам да благодаря на колегите от Министерството на отбраната (МО), които помогнаха с тежка техника, най-вече за извличането на автомобили, навлезли в затворени участъци от пътя, който беше с най-много снегонавявания, както и на частна фирма, която ни помогна с тежка верижна техника. Без нея нямаше как да се справим, тъй като след силния вятър на територията на областта преспите бяха над 2 метра, затова прибягнахме до услугите и на частната фирма, и на МО.
Водещ: А тази сутрин има ли затворени пътища на територията на областта?
Димитър Иванов: Остава затворен второкласният път Ямбол – Средец, както и пътят Ямбол – Стефан Караджово. Там вчера успяхме с тежката верижна техника да достигнем и да освободим автомобили, останали в големите снегонавявания, но тъй като пътят трябва да се разшири, да се почисти – снегонавяванията са над 2 метра, той остава затворен. Към момента има проблем и на граничен пункт „Лесово“, но имаме уверението на пътноподдържащата фирма, че ще успее да се справи с изтеглянето на два ТИР-а, които са на вход и изход.
Водещ: А всички населени места в областта ли са с нормално подаване на ток и вода към момента?
Димитър Иванов: Да, към момента всички са с нормално подаване на електрозахранване и водоподаване, единствено в с. Тамарино един трафопост от вчерашния ден създава проблеми, но мисля, че днес от EVN ще успеят да се справят. Говорим само за един трафопост, който захранва около 20 къщи в селото.
Водещ: Предполагам, че през изминалата нощ не сте получили сигнали за бедстващи хора?
Димитър Иванов: Не, нямаме бедстващи хора. След утихването на вятъра и след използването на тежката верижна техника от частната форма и с помощта на МО успяхме да се справим с автомобилите, които бяха нарушили разпоредбите. Както и самите водачи казаха: „Ние нарушихме правилата за движение, навлязохме в затворения участък и създадохме проблеми“.
Водещ: Хубаво е поне, че осъзнават грешката си.
Димитър Иванов: Абсолютно. Затова искам да призова още веднъж водачите да спазват разпорежданията на полицията и ограничителните знаци на затворените участъци, тъй като е изключително трудно при снегонавяванията, при силния вятър, който беше в нашата област, както и на територията на останалите, да се справиш, при положение, че видимостта е ограничена под метър.
Водещ: Грипната ваканция в област Ямбол продължава до утре включително. Ще се завърнат ли децата в училищата в понеделник и ще бъдат ли осигурени необходимите условия за нормалното протичане на часовете навсякъде, когато учебният процес бъде възобновен?
Димитър Иванов: И към днешния ден има необходимите условия за нормален учебен процес. Въпросът е в това, че има висок процент болни в област Ямбол. Затова е обявена грипната ваканция, включително и утре. Искрено се надявам в понеделник децата да успеят да влязат в класните стаи.
Водещ: Да, за да могат да си наваксат и уроците. В Ямболско се борите и с птичи грип, в общините Елхово и Тунджа. Въведени са нужните мерки, имате ли обаче информация за нарушения?
Димитър Иванов: Надявам се наистина на спазването на правилата от ловците, тъй като забраната е в двете общини. Още на 22.12.2016 г. свиках Областната епизоотична комисия, която е към общинските епизоотични комисии, така че има забрана за ловуване на пернати на територията на Елхово и Тунджа. Надявам се и ловците да спазват правилата във връзка с птичия грип.
Водещ: Т.е. да обобщим, господин Иванов – вятърът е стихнал, което значително е подобрило картината в Ямболско, няма бедстващи хора, няма места без ток и вода в областта. Има затворени пътища, но се надявате ситуацията да се подобри и там, нали така?
Димитър Иванов: Имаме затворени пътища, но в днешния ден, след като вече е слънчево и времето е спокойно, може да се работи и се надявам днес пътищата да бъдат разчистени.
Лора ТЪРКОЛЕВА