Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки – гр. Белица: Зимният сън на кафявата мечка продължава около три месеца

Снимка: Радио "Фокус"

Димитър Иванов, управител на Парка на танцуващи мечки – гр. Белица в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Колко мечки имате на територията на парка за танцуващи мечки в Белица?

Димитър Иванов:На територията на парка имаме 26 мечки.

Фокус: Какви са основните грижи, които полагате за мечките през този зимен сезон?

Димитър Иванов: През зимата полагаме основни грижи, за да поддържаме парка в изправност, тъй като по-голямата част от мечките спят. С други думи поради наличието на много сняг тук, ние го почистваме. Също така когато има проблем със сградата, гледаме да го отстраним. За съжаление, тази година една буря на 18 януари ни нанесе много щети. Вследствие на бурята имаше много паднали дървета, които сега и занапред ще отстраняваме. Ако имаме някоя мечка, която се събуди започваме веднага да я наблюдаваме и ако има нужда и даваме храна и вода, и се надяваме отново да се прибере обратно. Като тази зима единствената мечка, която не спа изобщо зимен сън беше Рико, нещо очаквано, тъй като той е мъничък и е в парка доста от скоро като за него през цялото време бяха полагани грижи.

Фокус: Всички ли мечки са в добро здравословно състояние?

Димитър Иванов: Това е трудно да се каже, поради предишният им живот. Ние приютяваме мечки, които са живели в доста  лоши условия, не са полагани здравните грижи за тях и не им е давана правилната храна. Тоест са били на неправилна диета, което е довело до множество физически и психически проблеми при тях. Имаме мечки, които са слепи както и мечки, които имат други проблеми. В парка правим всяка година по един медицински преглед, на който каним немски зъболекар. Той се занимава с влошеното състояние на зъбите им, най-вероятно това е правено нарочно. Освен това се преглеждат и очите. Напоследък забелязваме, поради напредналата възраст на мечките, проблем с остеопороза, за което съответно се опитваме да пригодим нещата така, че да облекчи и подобри техният живот.

Фокус: Колко време продължава зимният сезон на мечките и има ли вече събудили се такива?

Димитър Иванов: Обикновено някъде около три месеца до четири месеца най-много, затова парка затваря на 1 декември и отваряме отново на 1 април.Тази година имахме доста събуждания на мечките, поради нестабилните  климатични промени, тъй като температурите варираха от +15 до -15 градуса и това само в една седмица. Топене на снеговете  довежда до наводняване на бърлогите им. Понякога се случва изцяло разрушаване на бърлогите им, ако са си ги направили сами. Тогава мечките излизат правят си ги, стоят известно време и отново, когато почва да застудее и падне сняг, пак се прибират. В момента се очаква затопляне на температурите, което ще доведе до разтопяване на снеговете и очакваме да има събудили се мечки.

Фокус: Когато мечките се събудят какви грижи се изисква да се полагат за тях?

Димитър Иванов: Първото нещо е да ги наблюдаваме. Всяка  година почваме от начало нещата. В парка имаме седем заграждения, седем сектора и три от тях са доста големи. Грижим се и за тяхната диета. Въпреки, че те първите няколко седмици, и най-вече първата, не ядът толкова много, за да може да заработи храносмилателната им система. Но това което е важно да доставим са много витамини и фибри, заради това им даваме повече маруля и моркови. Съответно, за да си набавят повече белтъчини използваме яйца и месо. И така постепенно започваме годината и следваме диетата, която е изградена тук.

Фокус: Какви инициативи планувате за предстоящият летен сезон?

Димитър Иванов: Продължаваме както от миналата година. Паркът ще отвори на 1 април. Като тази година за първи път ще започнем изграждането на нашият открит информационен център, където хората ще могат интерактивно да получават информация относно кафявата мечка. Също така за екологични проблеми, природозащитни проблеми и най-вече проблема с хуманното отношение към животните. Насочваме се към децата. В момента се изработва и една програма, която ще поднесе информацията на техен език. Като надяваме се с времето да започнем да работим повече с училища и детски градини.

Фокус: Като за финал на нашият разговор имате ли нови животни в парка и очакват ли се такива в бъдеще?

Димитър Иванов: Миналата година приютихме две мечки от Албания. Тази година не знаем все още как ще се случат нещата. В момента паркът е пълен. Доста мечки имат нужда от помощ както в България, така и извън нея  и ще видим точно на къде ще се насочим.

Кристина МИТКОВА