Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки- гр. Белица: Правим всичко възможно, за да подобрим качеството на живот на нашите мечки

Димитър Иванов, управител на Парк за танцуващи мечки- гр. Белица в интервю за Радио „Фокус“-Пирин.

Фокус: Г-н Иванов, колко от мечките в парка спят зимен сън?

Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки- гр. Белица: За момента 25 от 26 мечки в парка спят зимен сън. Наско все още не е заспал зимен сън. Това, което имаме като новина е, че Монти вече девети ден не е излизал и съответно се надяваме, че вече влиза в хибернация. Монти е най-младото мече в парка. Той беше навремето спасен от един хотел и 2010 година дойде при нас, тогава беше на година и половина. До сега той не беше заспивал зимен сън.

Фокус: Какви са основните грижи, които полагате за мечките през този период от годината?

Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки- гр. Белица: Най-основната ни грижа сега е да държим парка тих, затова съответно предприехме тази стъпка миналата година, както и тази, паркът да бъде затворен за посетители от месец декември до месец април. Надявам се, че и за в бъдеще ще бъде така. Иначе в момента работим в намален състав. Зимното време си взимаме отпуските, но работата не спира. Самият парк се поддържа навсякъде . При нас в момента има около 30-40 сантиметра сняг, съответно се прокарват партиди, за да можем да отреагираме веднага и бързо, ако се случи нещо.

Фокус: А всички мечки ли са в добро здравословно състояние?

Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки- гр. Белица: Имайки предвид тяхното минало, мога да кажа, че за момента мечките в парка са горе-долу добре. Надявам се, че ще продължат да се чувстват така. Съответно всяка една от нашите мечки има психически и психологически проблеми. Говорихме много за тези неща. Те не се лекуват толкова лесно, някои няма да бъдат излекувани. Но ние правим всичко възможно, за да подобрим качеството им на живот.

Фокус: Колко време продължава зимният сън на мечките? Кога се очаква да се събудят?

Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки- гр. Белица: Зимният сън за българските диви мечки продължава около 3 месеца. При нас в парка има една по-голяма разлика, понеже мечките са по-различни, идват от различни места и имат различни усложнения. Обикновено, те заспиват декември месец и се събуждат март, което горе-долу води до 3 месеца. Но през годините сме наблюдавали, че някои от мечките спят по 4 седмици само. А пък имаме и мечки рекордьорки като Вела, която преди няколко години спа 167 дни. Тази година ще видим, може и да си подобри рекорда, защото тя легна да спи още края на месец септември.

Фокус: А как влияят лошите метеорологични условия и студът на мечките?

Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки- гр. Белица: Докато температурите са нормални за зимата, т.е. отрицателни и има снежна покривка всичко е нормално. Обратното, ако имаме температури, които са ту надолу, ту нагоре, ту е топло, говоря за температури около 5-10 градуса, когато снеговете започват да се топят и това може да доведе до наводняване на бърлогите им и съответно ще прекъсне техния сън.

Фокус: Г-н Иванов, предишния път като разговаряхме споменахте, че може би, тази година Паркът за танцуващи мечки в Белица ще има нови обитатели от Албания?

Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки- гр. Белица: Ще видим. За момента преговаряме. Ще видим първо как нашите мечки ще се събудят на пролет. Съответно, документалната част е доста сложна и доста трудна и за Албания и за Сърбия, имаме желание там също да помогнем на една мечка, но тепърва ще се разглеждат нещата, трябва да излязат от съдилищата, както се казва, за да видим какви са ни опциите. Надявам се на пролет поне една мечка от Сърбия да доведем тук – един хибрид, който няма къде да бъде настанен в Сърбия, а беше отнет в края на миналата година от незаконна зоологическа градина.

Фокус: А кога паркът ще отвори за посетители?

Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки- гр. Белица: Паркът отваря за посетители на 1 април. Работното време в началото ще бъде от 12.00 до 18.00 часа, месеците юли и август – от 10.00 до 18.00 часа и съответно, после пак минаваме на по-краткото работно време. Цялата идея на това работно време е просто мечките да не се пренатоварват от посетители, понеже сега с построяването на пътя, който води до парка, количеството на посетителите доста се увеличи.

Фокус: А когато мечките се събудят какви грижи изискват? Каква храна ще им давате първоначално?

Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки- гр. Белица: Като започнат да се разбуждат на тях им трябва малко време, за да влезнат в ритъм отново от порядъка на 3 до 7 дни. Тогава ядат доста малко. Обикновено, пролетно време наблягаме на храни, които съдържат фибри, за да могат да изчистят храносмилателния тракт. Това не сме го установили тук, това си е в дивата природата. Като се събудят мечките, обикновено, наблягат на храна като трева и листа. А тук в парка ще увеличим марулята, защото няма как да доставяме свежа трева рано на пролет. И след това започваме да им даваме яйца, защото на мечките ще са им нужни белтъчини, също така риба, ядки и ще видим вече те какво предпочитат да похапват и по този начин ще оставим те да решат какво още да включим в диетата им.

Ани ДАВИДКОВА