Димитър Илиев, Общински младежки съвет-Асеновград: Във всяка една община в България трябва да се мултиплицира идеята за създаване на Общински младежки съвет, има нужда от такива структури

снимка: Община Асеновград

Структурата Общински младежки съвет-Асеновград функционира от две години, като техните инициативи стават все повече и придобиват все по-голяма общественост. В интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив Димитър Илиев от младежката структура разказва за силния старт на Общинския младежи съвет, за подкрепата на благотворителните инициативи от страна на жителите на Асеновград, за чувството да бъдеш част от младежкото обединение, както и за нуждата в България да има Общински младежки съвет във всяка една община.

 

Фокус: Кога всъщност бе дадено началото на Общинския младежки съвет в Асеновград? Кой беше вашият силен старт?
Димитър Илиев:
Целият Общински младежки съвет в Асеновград функционира от 2 години, като аз съм част от него вече повече от година. Мога да ви разкажа за случилото се и за постигнатото от нас година назад. Нашият силен старт беше в съвместна кампания с БЧК-Асеновград. Ние се включихме към едно тяхно мероприятие, в което те събираха средства за Центъра за деца в Асеновград.  Имаше ръчно направени картички, играчки и всякакви най-различни неща, изработени от малки деца от детските градини. Ние решихме да съберем книги, като ги набавихме от училищата, а който можеше даваше от вкъщи. Наредихме ги на няколко маси в Историческия музей в Асеновград. Така хората, които отиваха да гледат изработените от децата сувенири и играчки, виждаха и нашите книги. Така каузата ни беше обща. След това решихме а продължим тази инициатива, като отново събрахме книги, този път повече на брой. Разположихме ги на няколко маси в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“. Хората минаваха и разглеждаха. Бяхме поставили кутия за дарения и всеки пускаше в нея колкото може и колкото прецени. Нямаше обявени цени на книгите. Може да кажем, че това беше началото на всичко, което постигнахме до момента. Това беше нашият силен старт.
Фокус: Как реагират хората на подобни благотворителни инициативи и кампании, които организирате? Откликват ли? Включват ли се с желание?
Димитър Илиев: Да, разбира се, че откликват. Радват се когато ни видят. По време на детски концерт в Градската библиотека, ние се бяхме наредили в другата част на залата. Всички бяхме облечени с едни и същи блузи. Хората, които влизаха да гледат концерта, бяха много изненадани и очаровани като ни видяха. Става въпрос за една от нашите следващи инициативи – Коледният базар за Ева. Ние бяхме обявили публично събитието, поканихме възможно най-много хора, имаше и много представители на Общината.  За този базар ние предоставихме ръчно направени сувенири – свещници, украсени бутилки, пълни с вино, гирлянди и различни коледни украси, направени от нас. Бяхме поставили символични цени. Имаше голям интерес, продаде се почти всичко. Така че, хората откликват. Стремим се да се включваме, където можем и да помагаме с каквото можем. Работим и с други хора, които не са част от Общинския младежки съвет в Асеновград, но ни помагат с идеи.
Фокус: Ако трябва да опишем емоцията и чувството, което изпитвате, какво е да си част от Общинския младежки съвет в Асеновград?
Димитър Илиев: Като емоция е нещо уникално. Ние не отиваме там по задължение. Ние отиваме и се забавляваме. Много често имаме срещи в Общината. Всички се събираме, обстановката е свободна, няма напрежение. Толкова се сближихме, че когато ходим да правим разни неща и като си разпределяме задачите, или когато правим нещо общо, е много забавно и са налице само положителни емоции.
Фокус: Тоест носи приятелства, освен несравнимото с нищо чувство да помагаш на някой в нужда?
Димитър Илиев: Определено, да! От непознати, всички ние се превърнахме в добри приятели.
Фокус: Може ли да кажем колко наброяват представителите на Общинския младежки съвет-Асеновград?
Димитър Илиев: Около 20 души – по петима от всяка гимназия от Асеновград. Понякога идват и повече хора, понякога и по-малко, но са общо около 20 души.
Фокус: Смятате ли, че подобни младежки структури и обединения  са начин за решение на много проблеми и тревоги в самата общност? Трябва ли подобни структури да се мултиплицират във всички общини на България?
Димитър Илиев: Твърдо съм „за“ това, да. Мисля, че ако ние сами не си го направим, ако сами не си помогнем, няма кой друг. Давайки пример, че с усилия всичко става, когато организираме мероприятия и когато правим благотворителни инициативи, нещата се получават. Помагаме на хора в нужда. И наистина мисля, че ще е много добре, ако във всяка една община съществува Общински младежки съвет или подобно младежко обединение.
Тони МИХАЙЛОВ