Димитър Кирков, ОП „Туризъм“-Асеновград: На 1 май ще се състои официалното откриване на пещерата „Добростански бисер“ като нова туристическа атракция в общината

снимка: Туристически информационен център- Община Асеновград

Димитър Кирков, директор на ОП „Туризъм“ в Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за официалното откриване за посетители на пещерата „Добростански бисер“ и за важните редове от нейната история.

Фокус: Г-н Кирков, предстои през следващата седмица едно от пещерните бижута на Родопите да отвори врати за посетители за първи път. Разкажете как ще протече официалното откриване.
Димитър Кирков: На 1 май ще се състои официално откриване на пещерата „Добростански бисер“ като нова туристическа атракция на територията на Община Асеновград. Церемонията ще се състои от 11.00 часа, като първите посетители ще имат възможност да надникнат в пещерата напълно безплатно. За целта сме осигурили безплатен автобус за желаещите да стигнат до мястото, който ще тръгне в 09.30 часа от паркинга на хотел „Асеновец“. Звукът на родопска каба гайда и родопски песни, изпълнени от хор „Родопски звуци“, ще звучат по време на откриващата церемония.
Фокус: С какво работно време пещерата „Добростански бисер“ ще посреща жители на Асеновград и туристи?
Димитър Кирков: Пещерата „Добростански бисер“ ще работи за посетители в периода от 1 май до 31 септември. Работното време на пещерата ще бъде в дните от петък до неделя, за времето от 9.00 до 18.00 часа. През останалите делнични дни пещерата ще се отваря за организирани групи от не по-малко от 20 човека с предварителна заявка в ОП „Туризъм”. Входната такса за ученици, студенти и пенсионери е 4 лв., за възрастни – 5 лв., за организирани и групови посещения от над 8 души е 4 лв. на човек, а за семейство или така наречения семеен билет е на стойност 12 лв. За беседи в пещерата „Добростански бисер“ таксата е следната – за обикновена беседа на български език – 10 лв., за специализирана беседа на български по зададена тема – 12 лв. Толкова е цената и за беседа на английски език.
Фокус: Официалното откриване на пещерата е дългоочаквано събитие. Къде ни отвежда историята ѝ през последните десетилетия? Доколкото знам пещерата дълги години е била изоставена и занемарена.
Димитър Кирков
: Пещерата „Добростански бисер“ е проучвана за първи път през 1963 година. Съвременната карта на пещерата е правена по време на Републиканската пещерна експедиция през 1975 година. Благоустроена е за туристически посещения от Туристическо дружество „Безово“-Асеновград през 1990 година, но впоследствие е изоставена. Преди няколко години пещерата е възстановена по проект, финансиран по ОП „Околна среда“. Изцяло подновена е посетителската инфраструктура,. Изграден е нов модерен туристически център, монтирано е и осветление с фотоклетки.
Трябва да кажем, че пещерата „Добростански бисер“ е известна още като „Ахметьова дупка“ и „Проклетата“. Това е пропастна пещера, намираща се на 5 км югозападно от село Добростан и на 600 метра западно от хижа „Марциганица“, на десния бряг на река Сушица в местността „Гогова падина“. Пещерата е разположена в югоизточното подножие на връх Трън. До пещерата се стига от хижа „Марциганица“ за 20-30 минути. Пътеката е добре маркирана, със зелена маркировка и тръгва от самата хижа. След пещерата маркировката продължава като част от туристически маршрут – хижа „Марциганица“ – село Югово – хижа „Пашалийца“. В близост до пещерата се намира и красивия панорамен връх Попа.
Фокус: Има ли други пещери в района, които са достъпни на хората или „Добростански бисер“ единствената социализирана пещера?
Димитър Кирков: „Добростански бисер“ е единствената социализирана и пригодена за посетители пещера. Над 250 са картираните пещери на територията на Добростанския карстов район, който е втория най-богат на пещери в България след Карлуковския. За три от всички над 250 картирани пещери е известно, че има прелетни колонии – Иванова вода, Гаргина дупка и Добростански бисер, която в момента ОП „Туризъм“ ще стопанисва. За да не се смущава зимния сън на тези малки обитатели, влизането е пещерата е забранено през периода от 31 декември до 31 март. През тези месеци пещерата е затворена за посещения. Влизането в пещерата става през туристическия център , построен на нейния вход.
Фокус: Има ли планове за социализация на други пещери в района?
Димитър Кирков: За момента нямаме планове за социализация на други пещери.
Тони МИХАЙЛОВ