Димитър Кирков, ОП „Туризъм“ – Асеновград: Пещерата „Добростански бисер“ е проучвана за първи път през 1963 година

снимка: Туристически информационен център- Община Асеновград

Асеновград. Пещерата „Добростански бисер“ е проучвана за първи път през 1963 година. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Димитър Кирков, директор на ОП „Туризъм“ в Асеновград. По думите му, съвременната карта на пещерата е правена по време на Републиканската пещерна експедиция през 1975 година. „Благоустроена е за туристически посещения от Туристическо дружество „Безово“-Асеновград през 1990 година, но впоследствие е изоставена. Преди няколко години пещерата е възстановена по проект, финансиран по ОП „Околна среда“. Изцяло подновена е посетителската инфраструктура,. Изграден е нов модерен туристически център, монтирано е осветление с фотоклетки“, посочи Димитър Кирков.
Той разказа, че пещерата „Добростански бисер“ е известна още акто „Ахметьова дупка“ и „Проклетата“. „Това е пропастна пещера, намираща се на 5 км югозападно от село Добростан и на 600 метра западно от хижа „Марциганица“, на десния бряг на река Сушица в местността „Гогова падина“. Пещерата е разположена в югоизточното подножие на връх Трън. До пещерата се стига от хижа „Марциганица“ за 20-30 минути. Пътеката е добре маркирана, със зелена маркировка и тръгва от самата хижа. След пещерата маркировката продължава като част от туристически маршрут – хижа „Марциганица“ – село Югово – хижа „Пашалийца“. В близост до пещерата се намира и красивия панорамен връх Попа“, каза Димитър Кирков.
Пещерата „Ахметьова дупка“ е кръстена на името на турчин, който е бил хвърлен в нея заради това, че помагал на местни българи по време на турското робство. Според друга легенда за пещерата, местният турски управник Ахмед ага събирал данъци в околните села. В едно от селата той поискал да му сготвят нещо вкусно и българите му приготвили свинско със зеле. Когато отишъл в следващото село агата поискал да му сготвят същото, но като разбрал, че е ял свинско толкова се ядосал, че решил да запали селото. Разбрали какво ги чака, местни момчета причакали агата и го убили, а тялото му пуснали в пещерата.
Тони МИХАЙЛОВ