Димитър Колев, кмет на район „Западен“ в Пловдив: Изграждането на нови паркове бе акцент в работата ни през 2017 година

снимка: район "Западен", Община Пловдив

Кметът на район „Западен“ в Пловдив Димитър Колев, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за акцентите в дейността на районната администрация през 2017-та, както и за поставените цели и задачи по отношение на 2018-та година.

Фокус: Г-н Колев, какво бихте откроили като акцент в работата си през отиващата си 2017-та година? Върху какво съсредоточихте усилията си?
Димитър Колев:
Като основен акцент през 2017 година може да откроим изграждането на нови паркове в район „Западен“ – паркът „Акациева горичка“, който открихме в средата на месец март, също огромният парк „Розариума“, който изградихме през лятото на 2017 година. Това е като основен акцент в работата ни за 2017-та година. Разбира се, работихме и по подобряване на пътната инфраструктура.
Фокус: Още един парк предстои да бъде открит и той се намира на територията на кв. „Прослав“, нали така?
Димитър Колев: Да, това всъщност е третият парк, на чието изграждане дадохме старт през годината. Там вече започна изграждането на осветление и видеонаблюдение. След това ще положим поливната система и продължаваме с алейна настилка. Очакванията  ни са рано напролет да поставим детска площадка и фитнес на открито и така да имаме един завършен хубав парк в кв. „Прослав“, който е един бързоразвиващ се квартал, част от район „Западен“. Там има огромна необходимост от подобен прекрасен парк.
Фокус: На каква стойност бяха реализираните проекти през 2017 година в район „Западен“? Стига ли една година, за да бъдат изпълнени изцяло?
Димитър Колев: Бюджетът, с който разполагаше район „Западен“ за 2017 година, е малко над 1 милион лева. Разбира се, в това число са ремонтите по уличната настилка, говорим за парковете, говорим също и за един много важен проект, който започнахме в началото на годината- идейният проект за новата пътна връзка между „Коматево“ и „Прослав“. Очакваме до дни проектът, който вече е готов, да бъде предаден на района. Не, определено една година не стига за реализирането на повече от проектите. Изпълнението на някой от тях започнахме през 2016-та и завършихме през 2017-та година. По същия начин този нов път, за който споменах, сме го започнали през 2017-та, но продължаваме и през 2018 да работим по него, като следващата стъпка е да направим подробен устройствен план (ПУП) и парцеларен план. Това ще започне още след приемането на бюджета на район „Западен“ за 2018 година. Ние сме предвидили средства за този нов път. Така че, наистина не е възможно в рамките на една календарна година да се реализира един проект. Същият е примерът с новия парк в кв. „Прослав“. Още в началото на годината там правихме проекти, искахме съгласувателни становища от Общината, тъй като навремето на този терен е имало детска градина. И така докато стигнем до момента  преди месец и да започнем реалната работа. Краят на проекта го виждаме в ранната пролет на 2018 година. Важно е да се върви със стъпки напред и проектите се случват.
Фокус: Тук трябва да кажем, че освен върху парковата среда, усилията ви бяха насочени и към изграждането на паркинги. Всички знаем и усещаме проблема с недостига на паркоместа не само в района, а и в целия град.
Димитър Колев: Тази година не успяхме да направим много паркоместа. С вас често сме коментирали, че местата за изграждането на паркинги са крайно малко в района. Въпреки това, успяхме да направим около 100 нови паркоместа. Един много важен проект е многоетажният паркинг, който ние сме дали като идеен проект да се работи. Очакваме до края на месец декември да получим също и самия проект, като смятаме в този паркинг да има 150 паркоместа. Това е терен, който се намира между улиците „Орфей“ и „Звезда“, бивш пазар. Работим в посока на този многоетажен паркинг, като лично моето мнение е, че това е бъдещето. Ние не искаме, а и не трябва, зелените площи да бъдат превръщани в паркоместа. Колите са страшно много. Ако погледнете статистиката, ще видите, че може би около 30 000-35 000 автомобила годишно се регистрират само в Община Пловдив. Може да направите сметка, че дори и да изграждаме по 100, 200 или 1000 паркоместа, ние не може да отговорим на нуждите. Бъдещето е в многоетажните паркинги.
Фокус: Вече заговорихме за 2018 година. Какво друго планирате да осъществите тогава, доколкото може да се каже към настоящия момент?
Димитър Колев: В момента още се опитваме да формираме бюджет, но със сигурност приоритет ще бъде пътната връзка, която ще свързва кв. „Коматево“ с кв. „Прослав“. Приоритет ще бъде също доизграждането на новия парк в кв. „Прослав“. Ще искаме и средства за ул. „Ген. Колев“, която е с паважна настилка. Там имаме огромното желание да премахнем паветата. Ще искаме и средства за проектиране на улица, която да се намира близо до улиците „Русе“ и „Димитър Страшимиров“. Всъщност, това е теренът, на който доскоро стоеше старата жп линия. В момента, в който ние получим този парцел от НКЖИ, искаме там да проектираме  и да изградим улица. Ще имаме още много други приоритети като изграждане на тротоари и рехабилитация на улици, но няма как все още да ви предоставя по-точна информация и конкретни наименования на улиците.
Фокус: Какво може да кажем за инвестиционният интерес към район „Западен“? Знаем, че на територията на района се строят много нови жилищни кооперации? Това говори за увеличаващ се инвестиционен интерес.
Димитър Колев: Смело мога да кажа, че „Западен“ е може би най-предпочитаният район за живеене в града. Това не е моя оценка. Това е оценка на агенциите за недвижими имоти и на самите строители. Наистина в „Западен“ се строи много, но това е свързано и със самото търсене, което се наблюдава в района. Надявам се, че и през следващата година ще продължи така. Има големи частни терени, наблюдава се масова промяна на статути и започване на усилено строителство в зоните около Гребната база – „Смирненски“ 3 и „Смирненски“ 4. Инвестиционният интерес е много засилен – при нас основно жилищно строителство. Наистина районът се развива. Кв. „Прослав“ също се разраства. Това е хубаво и чисто икономически, тъй като показва добра икономическа среда. В тази връзка, стремим се, където има възможност, да изграждаме ново тротоари. Примерът, за който се сещам, е свързан с ул. „Рая“. Там изградихме нов тротоар, тъй като самото строителство създаде тази необходимост – изведнъж много хора започнаха да живеят там. Ще продължим и през 2018 година да работим в същия дух. Да си пожелаем повече работа и да сме здрави.
Тони МИХАЙЛОВ