Димитър Колев, Община Пловдив: 180 000 лева е стойността на новия парк в кв. „Прослав“

снимка: район "Западен", Община Пловдив

За новия парк в кв. „Прослав“ и за важните проекти в Район „Западен“ Радио „Фокус“-Пловдив разговаря с районния кмет Димитър Колев.

 

Фокус: Г-н Колев, в сряда кв. „Прослав“ се сдоби с нов парк. Бихте ли ни разказали повече за него?

Димитър Колев: Открихме поредния парк, като той е част от политиките на Район „Западен“ за изграждането на нови паркове в Района. Строителството започнахме миналата година. Той се намира на ул. ‚Елена“, срещу училището, близо до църквата. Това е бивш терен на детската градина в квартала, която преди доста години е премахната, тъй като е била опасна. Дълги години този терен пустееше. Със служебен проект, който е на районната администрация от миналата година, започнахме да изграждаме и самия парк, като сме направили около 800 кв.м. алейна настилка, поставени са 17 стълба с осветление, поставени са и 14 камери за видеонаблюдение, поливна система. В самия парк  има хубава детска площадка, фитнес на открито, беседка, монтирани са 25 нови пейки и питейна фонтанка. Питейна фонтанка поставяме почти навсякъде ,където правим паркове. На самия терен някога е имало ограда, но ние го заварихме само на фундмент, но я възстановихме. Това ще даде спокойствие на родителите. Мога да кажа, че паркът отговаря на всички необходими съвременни изисквания. Сега разчитаме на самите жителите да го опазват. Кварталът е бързо развиващ се. Има много млади семейства. Разбира се, има и възрастни хора. Това е проект, който затваряме. Следващият проект, който ще отворим, е теренът на мястото на старата детска градина ‚Мир“, която миналата година премахнахме, тъй като и тя беше конструктивно опасна, което пък доведе до построяването на новото детско заведение „Мир“ преди три години. Разработваме служебен проект за терена на старата градина. Вече започваме да купуваме материали, като очакваме, ако времето е хубаво, преди Нова година да започнем да разчистваме терена и реалната работа. Предвиждаме да се постави ново осветление, видеонаблюдение, детска площадка, фитнес. Паркът ще се направи по подобие на този, който открихме в сряда, по подобие на Акациева горичка, която открихме преди две години.

Фокус: Какви са вложените средства за новия парк?

Димитър Колев: 180 000 лева, като 100 000 лева са осигурени от районната администрация. Това са различни средства, искани целево за осветление, от различни икономии. От парк „Розариум“ бяха останали пари, които ги вложихме в този парк. А 80 000 лева са от рамковия договор на Община Пловдив за изграждане на детски площадки.

Фокус: Работите ли по други проекти?

Димитър Колев: Другите ни по-значителни проекти са пътната връзка между бул. „Коматевско шосе“- кв.“Прослав“.От една година работим по този проект. Направихме идейни проекти, съгласувателни процедури. На 6 ноември ще имаме разглеждане на специализиран експертен съвет, който се занимава с инфраструктура. Ще се гледа и идейния проект. Ние няколко пъти вече го разглеждаме. В момента подготвяме техническото задание, ПУП и парцеларен план. Надяваме в рамките на месец да започнем самото изработваме на ПУП-а и на парцеларния план, който ще даде всички параметри и който ще даде основание за отчуждаване на съответни части от различни терени, през които минава пътят. Много добре сме оглеждали тази пътна връзка и сме правили така, че да има минимално отчуждаване на терени. Мисля, че няма да имаме никакви проблеми при процеса на отчуждаване. След като имотите се отчуждят, ще пристъпим към довършването на техническия проект и самото изграждане на пътя. Друг голям проект е многоетажният паркинг. От понеделник комисията, която води самата обществена поръчка , излезе с решение с избор на фирма изпълнител. В момента се изчаква срока, който е необходим за известяването и изчакването за това дали ще има или не обжалване. Когато влезе в сила самото решение, сме готови да започнем работа и там. Имаме средства, отпуснати от Общински съвет-Пловдив. Едната част се отпуска сега, а другата- през 2019 година. Това ни дава основание в момента, в който влезе в сила решението, да започнем и самата реална работа. Паркингът се намира на ул. ‚Звезда“ и ул. „Орфей“. Това е бивш общински пазар, навремето познат като „руски“ пазар. Последните няколко години теренът се използва основно  за паркиране. Капацитетът на паркинга ще е за около 150 автомобила, като партерната част ще я запазим за търговски площи, които Общината ще отдава под наем.

Фокус: Има ли някакви срокове, в които трябва да се завършат тези обекти?

Димитър Колев: По отношение на изграждането на пътната връзка няма. Работим интензивно. Паркингът трябва да се завърши за около 8 месеца. За парка, който изграждаме, също нямаме срок.

Фокус: Чести ли са вандалските прояви в кв.“Прослав“?

Димитър Колев: Миналата година в кв. „Прослав“ имахме две такива.Едното беше пожар на детската площадка, а другото беше счупена пейка, която пак беше опожарена. Още след първото посегателство монтирахме три камери, които помогнаха да открием извършителите на второто посегателство. Всички извършени вандализми досега сме ги разкрили.  Стремим се там, където правим нови паркове, да монтираме задължително видеонаблюдение, тъй като ефектът от него е голям. Надяваме се и на старите паркове да имаме възможност да поставяме камери. За съжаление, оказва се, че повечето вандализми се извършват от малолетни и това е много неприятно. Въпреки това със съдействието на полицията, прокуратурата имаше образувано досъдебно производство за случаите.

Мария РУСЕВА