Димитър Лазаров-Джако, Мотоклуб „Диви деца“: С откриването на мотосезона във Варна започваме кампания за безопасно движение

Димитър Лазаров-Джако, член на Мотоклуб „Диви деца“ в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Предстои официалното откриване на мотосезона във Варна, каква е организацията?

Димитър Лазаров-Джако: Да, това ще се случи на 6 април, в 10 часа пред Катедралния храм ще бъде началото на откриването на мотосезона. Докъм 12 часа ще се организира събитието. След това ще се потегли на традиционната почетна обиколка на града. Ще преминем по долната част на града, защото горната е невъзможна все още за минаване. Ще потеглим в посока към сградата на Общината. На „Червения площад“ ще направим завой надясно към ВИНС-а. Там ще завием наляво по булевард „Княз Борис Първи“. Ще се движим до „Почивка“. Ще обърнем през автоподлеза покрай пилоните със знамената и към бул. „Васил Левски“. След Стадион „Варна“ ще се отклоним по бул. „Осми Приморски полк“ и ще се спуснем обратно към Катедралата. Но няма да спираме там, колоната ще продължи до комплекс „Камчия“. Там ще се проведат концерти на групи, състезания, игри. Ще продължи там купонът до късните часове.

Фокус: Колко души очаквате да се съберат, знам, че не можете да прогнозирате с точност?

Димитър Лазаров-Джако: Не може да се прогнозира, но като сметнем от предни години нарастващият брой на мотоциклетите, тази година чакаме над 1500 души. Ще има и от другите градове, всяка година прииждат.

Фокус: Направете един призив за сезона. Всяка година си говорим за това, много мотоциклетисти стават жертви на инциденти на пътя, други предизвикват такива…

Димитър Лазаров-Джако: Затова, тази година със самото откриване на сезона, от Североизточното мото общество подемаме една кампания за обезопасяване на движението. Тази кампания е съвместна с Общината и органите на реда. Провеждаме срещи, обсъждаме и търсим начини да обезопасим малко повече движението. Както знаем, има и призив от Европейския съюз към България, защото сме на първо място по жертви на пътя и ПТП. Нашата цел, като начало е да обезопасим мантинелите на пътя, да се погрижим да се почистват пътищата от запрашаване. Тази инициатива за мантинелите е да ги подсигурим до земята да бъдат покрити. Защото в България в момента, както знаем всички, мантинелите са обезопасени само в горната част. Отдолу има пролука, в която най-малкото падане се получават много по-сериозни наранявания, отколкото при един сблъсък.

Фокус: Евентуалното обезопасяване на мантинелите, ако е възможно по закон, не е ли свързано с твърде много средства?

Димитър Лазаров-Джако: Така е, но в крайна сметка средствата не са важни. Важен е животът на хората. Още повече, ние го обсъждаме с представителите на местната власт и органите на реда. Всички сме на мнение, че това е нужно да бъде направено, защото ще спаси животи, а и ще предотврати неволни инциденти от преминаващи животни и така нататък, които се промушват.

Фокус: Със сигурност движението извън града може да е доста рисково, но във Варна имате ли проблеми с тези ремонти, които се извършват? Започва сезонът, започвате да се движите активно по улиците…

Димитър Лазаров-Джако: Всъщност, ние сме в най-добра позиция от тези ремонти, защото сме единствените, които могат да се придвижват по-лесно. Въпреки всичко, препоръчвам на всички да бъдат по-внимателни на пътя. През летния сезон движението се увеличава. Съответно, не само мотористи, но и прииждат хора от други градове. Затова призовавам всички да бъдат по-внимателни!

Фокус: И ние се присъединяваме към този призив.

Димитър Лазаров-Джако: Благодаря Ви!

Диана СТОЕВА