Димитър Маргаритов, КЗП: Комисията за защита на потребителите продължава активно борбата с нелоялните търговски практики и през летния сезон

Информационна агенция "Фокус"

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов в интервю пред Радио „Фокус“ в рубриката „Потребителят на фокус“ относно прекратените нелоялни търговски практики и опасните стоки на пазара, насочени към децата.

 

Водещ: Г-н Маргаритов, КЗП продължава борбата с нелоялните търговски практики и през летния сезон. Комисията забрани някои практики на онлайн търговци, заблуждаващи с невярна информация. Какво наложи тези мерки и какви точно бяха констатираните нарушения?

Димитър Маргаритов: Ще започна с обобщението, че в последните две години Комисията за защита на потребителите наистина води една сериозна битка с нелоялните търговски практики, в резултат на което, за разлика от предишни периоди, почти двойно е нараснал броят на нелоялните практики, за които ние сме се произнесли и сме ги забранили, съответно сме санкционирали търговците. Така че, продължаваме с нашата контролна дейност много сериозно. Да, даваме си сметка, че това е едно от най-съществените нарушения спрямо потребителите и ще бъдем абсолютно безкомпромисни за в бъдеще с такива прояви. А конкретно това, с което излязохме като информация е свързано с две нелоялни търговски практики, за които актовете ни влязоха в сила през тази седмица. Те са свързани със заблуда за потребителите. Заблудата е по отношение на цените, заблудата е и по отношение на материалите, от които се произвеждат определени стоки, като така се създава у потребителя грешното впечатление, че той ще купува нещо по-качествено на добра цена, а всъщност нито едното, нито другото е вярно.

Водещ: Какви санкции се предвиждат при регистрирането на подобни нелоялни търговски практики и всъщност имат ли ефект те?

Димитър Маргаритов: Законът предвижда санкции до 30 000 лв. при първоначално нарушение и ако същата нелоялна търговска практика бъде повторена от въпросния търговец, санкцията може да стигне до 50 000 лв. Това са максималните размери, които ние можем да налагаме след установяването и забраната на такъв тип дейност от страна на търговците. Що се отнася до това дали имат ефект, да, в повечето случаи имат ефект, защото са малко случаите, в които се е стигало до повторност, след като вече веднъж сме забранили такава нелоялна търговска практика. Но, разбира се, е възможно да се мисли за оптимизиране на законодателството по подобие на това, което се предвижда в дейността на Комисията за защита на конкуренцията. Това е именно при нелоялни търговски практики глобата да бъде процент от годишния оборот на съответния търговец, което, казано честно, би поставило нещата в още по-справедливо положение, защото колкото си по-голям, толкова повече е голям е и рискът повече потребители да бъдат засегнати от тези нелоялни практики.

Водещ: Какви съвети бихме могли да дадем на търговците, за да не изпадат в подобна ситуация?

Димитър Маргаритов: Имаме амбицията да насочим част от нашата дейност и към превенция, което означава, че работата трябва да се прави и със самите търговци, с различен тип обучителни мероприятия, с база данни относно изискванията  на законодателството, които трябва стриктно да се спазват. Но това, което аз смятам, че е правилният подход е да бъдат коректни и лоялни към своите клиенти, защото това е най-близкият път до сърце на техни потребители, които биха се върнали отново тогава, когато всичко е както трябва. Тогава, когато не е както трябва, води до разочарование и обикновено хората избират някой друг.

Водещ: Нека, за да бъдем максимално полезни, да дадем някои препоръки към потребителите. За какво трябва да следят?

Димитър Маргаритов: Моята препоръка е най-напред и преди всичко да бъдат активни и тогава, когато усетят, че има някаква несправедливост, някакво нарушение, което търговците адресират към тях, да реагират. Защото това действа респектиращо и на самите търговци. Освен че е гаранция, че потребителят може да защити своите права. Когато реагират, обикновено има ефект. А когато търговецът не съобрази тази реакция в поведението си с изискванията на закона, тогава се намесваме ние и има санкции. Така че, това безспорно е най-важното нещо. Освен това обаче всеки потребител би трябвало да си дава сметка, че когато пазарува, макар понякога това да е свързано и с емоционален момент- той прави финансов разход и от тази гледна точка е добре да се поставят различни оферти за това, което така или иначе е избрал да си купи, за да може наистина да избере най-изгодната оферта. Иначе, разбира се, други детайли като например, особено при онлайн пазаруването, при резервация на почивки, да се внимава за това да няма допълнителни разходи освен цената на самата стока и после потребителят да остане неприятно изненадан, че например за доставка или за някаква съпътстваща услуга, всъщност му се начислява някакъв допълнителен разход и че трябва да плати повече, отколкото първоначално е смятал.

Водещ: Насочвам вниманието ви и към една друга тема, а именно как да осигурим безопасността на децата ни през лятото? Знаем, че едно от любимите им занимания е карането на ролери, тротинетки. Как можем да сме сигурни, че тези продукти, предлагани на пазара, всъщност гарантират безопасността на децата ни?

Димитър Маргаритов: Да. Неотдавна ние излязохме с информация относно опасните стоки, които особено през летния сезон могат да се срещнат. Надявам се, разбира се, че нашата контролна дейност ще сведе до минимум риска такива стоки да бъдат предлагани на пазара и ако има, то те ще бъдат задържани още при внос. Така или иначе, особено когато става дума за велосипеди, тротинетки, ролери и различен тип други съоръжения, които се ползват масово от децата през лятото, ние трябва да кажем, че изборът при покупка  също трябва да бъде информиран. Т.е. потребителите да са сигурни. И тук основно към родителите е адресирано  посланието, да са сигурни, че тази стока притежава сертификат за изпитване, че отговаря на изискванията, които са въведени със съответните стандарти на територията на Европейския съюз. Но още нещо е много важно и ние не бива да го подценяваме в никакъв случай. Независимо от това, че ние можем да купим на нашите деца най-безопасните възможни стоки, особено когато става въпрос за море, за плуване, никога не трябва да ги оставяме без надзор, защото във всички доклади на Световната здравна организация и на други институции, които са изследвали тези проблеми, посочват, че най-големите рискове за децата са именно съсредоточени в това – риск от удавяне, риск от нараняване.

Водещ: А има ли много регистрирани инциденти с деца, имено заради предлагани некачествени или неотговарящи на стандартите продукти?

Димитър Маргаритов: Ще цитирам едно обобщение, което е на база резултатите от единната система „Рапекс“. Това е системата за бързо предупреждаване за наличие на опасност от стоки на пазар в някоя от европейските държави. Там се посочва, че около 25% от инцидентите, които са станали с деца, са именно в резултат на употребата на опасни продукти, които не са били съобразени с утвърдените стандарти и съответно са настъпили някакви наранявания, понякога дори и трагичен край. Ето защо ние отчитаме този въпрос като изключително важен и съсредоточаваме усилията си в това да противодействаме на разпространението на опасни стоки още на самата граница. По този повод ще ви кажа, че имаме подписано споразумение с Агенция „Митници“, работим в много добра координация с тях. Пример за това е как в началото на миналия летен сезон, по сигнал на Агенция „Митници“, ние задържахме още на границата над 8500 опасни артикула, надуваеми приспособления, които са предназначени за деца. Така трябва да продължим да работим, за да можем да сме сигурни и спокойни, че ще изкараме добре, както почивката си, така и винаги, когато пазаруваме.

Виктория МЕСРОБОВИЧ