Димитър Масурски, ПСС – Пампорово: 22-ма са планинските спасители в отряд „Смолян“, които участват в акциите в планината

Снимка: Информационна агенция "Фокус". ПСС: Планински спасители оказват помощ на човек със счупен глезен в района на хижа „Равнец“ в Стара планина

Началникът на база „Студенец“ към Планинска Спасителна служба към Българския червен кръст – Пампорово, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

 

„Фокус“: Г-н Масурски, какво трябва да знаят туристите, които правят преходи в Родопите през летния сезон, за да не се стига до инциденти или да не се загубят в планината?

Димитър Масурски: През летния сезон е добре туристите да тръгват подготвени, добре организирани и със заредени мобилни телефони. Хубаво е поне един или двама от групата да познават добре маршрута, по който се правят преходите. Не препоръчваме на туристите да излизат сами в планината.

„Фокус“: Споменахте за заредени мобилни телефони, на тях ли разчитате при издирване на пострадал или изчезнал турист?

Димитър Масурски: Най-вече чрез телефона може да се открие изчезнал човек в планината. Дори на много места в Родопите да няма добра връзка, винаги има как да се потърси обхват, за да се осъществи връзка с нуждаещия се от помощ и по този начин, че можем да действаме по-бързо.

„Фокус“: Вече има нова система за откриване на хора, използва ли се тя в Родопите и откривали ли сте човек, благодарение на нея?

Димитър Масурски: Почти всички хора вече са с нови телефони. Има създадено мобилно приложение на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст и като се инсталира на телефона, може да се дадат точните координати на пострадалия или изчезнал турист в планината. В другите планини в страната сигурно е имало открити чрез системата, но при нас все още не е използвано. От началото на летния сезон при нас имаше само един по-сериозен инцидент от 15 юли. При него възрастен мъж от Смолян се бе изгубил в района на връх Перелик. Благодарение на спасителната акция в неделя вечерта и в понеделник сутринта, в която участваха общо 15 планински спасители, той бе открит в добро здраве.

„Фокус“: Кога е най-активният летен сезон в Родопите и кои са най-честите инциденти, на които се отзовавате?

Димитър Масурски: Активният летен сезон при нас е през юли и август и до средата на септември преди да е започнала новата учебна година. След приключване на зимния сезон, което става в началото на април, през май и юни има малко туристи. След 15 септември също идват туристи, но не толкова, колкото са през юли и август. Основните сигнали, които се получават при нас през лятото са за изгубени или контузени туристи.

„Фокус“: Има ли достатъчно планински спасители и доброволци, които да се отзовават на сигналите за помощ?

Димитър Масурски: Има достатъчно спасители. В отряд „Смолян“ са 22-ма човека. От тях може да се разчита на около 10-15 души, тъй като всички работят и на други места и не винаги могат да се освободят веднага. Част от тях дават и дежурства и са непрекъснато на разположение, а останалите се свикват при нужда от организиране на планинска спасителна акция. Нашият отряд отговаря за района на Пампорово, Перелишкия дял на планината и до билото на Персенк. Оттам нататък е участъкът на спасителите от Чепеларе, които са 15 души. Те отговарят за района от Персенк до „Чудните мостове“ и местностите до границата с Пловдивска област.

„Фокус“: Знаем, че през зимата повечето туристи имат планинска застраховка, но как стои въпросът с летните туристи – правят ли застраховки при излизане в планината?

Димитър Масурски: Туристите започват да сключват такива застраховки и през летния сезон. Миналата година през лятото имаше 2-3 случая, в които помогнахме на хора със застраховки. Не правят планински застраховки хората, които излизат в планината епизодично по един-два пъти, но тези, които излизат често в планината си правят такива.

„Фокус“: Колко струва една спасителна акция, която осъществявате с вашите колеги?

Димитър Масурски: Една спасителна акция планината, която продължава 24 чака е 724 лв. Ако обаче тя не приключи в рамките на денонощието, през всеки следващ сумата се увеличава.

Нели ГЕРГЬОВСКА