Димитър Николов, кмет на Бургас: Бургас започва годината с финансова стабилност и бюджетът е справедлив

Снимка: Радио "Фокус" - Бургас

БургасБургас започва годината с финансова стабилност и бюджетът е справедлив. Това каза пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов по време на пресконференцията за представяне на проекта за бюджет на Общината за 2020 г., предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Общата субсидия от делегираните държавни дейности по Закона за държавния бюджет за тази година за Община Бургас ще бъдат 117 704 000 лева. Дейности, които финансираме с наши местни общински приходи са 124 850 000 лева. Индикативният разчет с европейски програми за 2020 ще бъдат 39 099 000 лева. В края на 2019 година по сметките на община Бургас е останал преходен остатък от 24 287 000 лева или рамката на бюджета за тази година е 305 942 777 лева“, заяви Николов.

По думите му Бургас започва годината с финансова стабилност и бюджетът е справедлив, тъй като осигурява средства и гарантира дейностите на всички направления необходими за живота и развитието на града. „При изготвянето на бюджет 2020 използвам консервативния подход да се разходва толкова, колко може да се събере без тази година да се увеличават основните данъци касаещи всички жители на община Бургас с изключение на една част от собствениците на моторни превозни средства на замърсяващите автомобили, на които ще им бъде увеличен данъка между 5 и 25 лева на автомобил“, каза още Димитър Николов.

Той допълни, че в последния си годишен доклад Агенцията за кредитен рейтинг е отчела, че финансовите показатели на община Бургас са изключително добри и над средните за страната, както и че Бургас е с най-добрите параметри за финансова устойчивост в първата петица на общините в България.

„Завишени са много средствата за образование, като общо разходите са нараснали с 16 милиона и ръстът в образованието с 15.5%. В здравеопазването ръстът е с 10%, в социалните услуги – 17.5%, центровете за настаняване на деца от семеен тип и младежи с увреждания – 15%, функция „Култура и Спорт“ – повече от 8%. В параметрите на бюджет 2020 са осигурени средства, които дават възможност да се разгърнат перспективите и мащабите на град Бургас“, категоричен бе кметът Николов.
Мария КУРТЕВА