Димитър Николов, кмет на Община Бургас: Безусловно този зимен период няма аналог в близките години 

Започва запълване на дупките по уличната мрежа в Бургас. За преждевременното им запълване, цялостното състояние на пътната инфраструктура и оценката за фирмите-изпълнители на зимното поддържане в града, Радио „Фокус“-Бургас разговаря с кмета на Община Бургас Димитър Николов

Фокус: Г-н Николов, снегът нанесе доста поражения върху пътната инфраструктура в града. Какви мерки ще предприеме Общината за ремонт на дупките по пътищата?

Димитър Николов: Да, така е. Дълги години сме нямали толкова тежка зима с толкова много снеговалежи и толкова дълъг период на ниски температури и сериозни амплитуди в тях. Затова следим състоянието на пътната инфраструктура. Състоянието й е в много лош вид. Създава доста проблеми и главоболия на шофьорите и затова съм се разпоредил за спешно и незабавно възстановяване на пътната инфраструктура. До няколко седмици всички дупки трябва да бъдат запълнени. Да се намери технология и материали, които при тези ниски температури отговарят на стандартите и могат да се запълват дупките. Знаем, че всички асфалтови бази на територията на Общината са затворени заради ниските температури, но в съвременния свят съществуват технологии и машини, които могат да работят в тези ниски температури. Затова на всички пътни фирми съм им казал буквално до един-два дни да започнат да запълват всички дупки и да възстановяват пътната инфраструктура. Освен това има огънати парапети, мантинели, знаци, които трябва да се възстановят, за да намалим главоболията на шофьорите.

Фокус: Кои са най-компрометираните пътни участъци?

Димитър Николов: На територията на целия град има доста дупки – във всички квартали, на входа на Бургас, в „Меден рудник“, просто не мога да изброя всички дупки по пътищата. Наскоро възложих да започнат да се запълват спешно с фракция студена смес. На ул. „Демокрация“ бяха запълнени дупките преди няколко дни, но заради ниските температури в последствие отново започнаха да се отварят. Затова съм възложил да се намери подходяща технология и да не се търси оправдание с лошите атмосферни условия.

Фокус: И намерена ли е такава технология и такава машина?

Димитър Николов: Да. Информираха ме, че в понеделник ще започнат работа. Днес е подходящо, ако не вали сняг и дъжд, също може да се работи. Но докато дойдат тези машини, спокойно могат с фракция да запълнят дупките така, че да не са толкова дълбоки.

Фокус: А за състоянието на автобусните спирки, имате ли претенции в какво състояние са?

Димитър Николов: Да. Всички спирки чиито седалки са ръждясали, спешно да бъдат подменени за сметка на фирмите. Общината не трябва да дава нито един лев затова, защото те са в гаранция и те носят отговорност за качеството на материалите. Ако са подвели Общината с некачествени материали, е за тяхна сметка и затова ще бъдат допълнително санкционирани. Абсолютно всичко трябва да се възстанови в много кратък срок. Всичко, което е по спирките като не работещи съоръжения, е за сметка на компаниите, които са ги изграждали и трябва да бъде възстановено и то в бързи срокове. Не приемам никакви оправдания.

Фокус: В тази връзка, явно е, че Общината контролира дейността на фирмите-изпълнители по зимното поддържане. Ще търсите ли отговорност в случай на несвършена работа?

Димитър Николов: Вече съм казал за тези участъци, за които не сме доволни за качественото зимно почистване, които се изпълняват от конкретни фирми, да бъдат санкционирани. За тези фирми, за които сме констатирали слабост в зимното поддържане, ще им бъде отказано заплащане. Ще им заплатим само за конкретно свършена работа. Но според метеоролозите в следващите два-три дни ще има подобряване на атмосферните условия – да използват това топло време, да си ремонтират техниката, да си възстановят наличните количества сол, луга, пясък, защото следващата седмица отново започва да вали сняг. Да имат готовност и да не се оправдават с много дългия зимен период.

Фокус: Вашата оценка за зимното поддържане на общината досега?

Димитър Николов: С условности някъде се справиха в основните пътни артерии, но не успяха по други булеварди да се справят достатъчно добре. Според мен някога реагираха адекватно, някога реагираха с големи закъснения. Имам своите конкретни критики. Безусловно този зимен период няма аналог в близките години. Беше наистина голямо количеството сняг, което падна конкретно в град Бургас. В селата ситуацията е още по-тежка. Има какво да се желае по качеството на работа по зимното поддържане.

Павлина КУЦАРОВА